Biznes na pierogach
Małgorzata Rzepecka, właścicielka Przystanku Pierogarnia.
Pierogi można zjeść właściwie w każdym lokalu. Czy typowo pierogowy koncept jest więc konkurencyjny na rynku?
Rzeczywiście, pierogi można kupić w wielu restauracjach, barach, czy punktach garmażeryjnych. Ale nie ma w Polsce tradycyjnego, typowo pierogowego fast foodu. Mówiąc fast food mam tu na myśli szybkość obsługi i podawania posiłków. Bo jakość mamy na pewno zdecydowanie lepszą. Sami robimy nasze pierogi. Jednak dziś to właśnie czas oczekiwania na zamówienie jest jednym z ważniejszych aspektów, jakimi klienci kierują się przy wyborze miejsca na posiłek. Dlatego właśnie sześć lat temu zdecydowaliśmy się uruchomić Przystanek Pierogarnia. Dziś w macierzystym Krakowie mamy już cztery lokale. Oprócz pierogów serwujemy też tradycyjne dania jednogarnkowe, np. fasolkę po bretońsku, zupy, gołąbki. O tym, że przez te lata zapracowaliśmy na zaufanie klientów świadczy chociażby fakt, że na portalu Tripadvisor, gdzie klienci oceniają m.in. restauracje, wśród 1200 krakowskich lokali plasujemy się w pierwszej dziesiątce.
To koncept dla dużych czy także dla średnich i małych miast?
Myślimy raczej o większych miastach, ale sądzę, że ze względu na atrakcyjne ceny posiłków mógłby też się sprawdzić w mniejszych. Na razie chcemy wystartować z franczyzą od południowej Polski. Mamy też jednak pytania od osób zainteresowanych z Warszawy czy Poznania.
Na jaką inwestycję powinien być przygotowany franczyzobiorca?
Przy lokalu wielkości 50 m2 kwota inwestycji może wahać się między 30 a 50 tys. zł. Wydatki zależą m.in. od tego, czy lokal był wcześniej przystosowany do potrzeb gastronomii, czy nie. Nasze punkty funkcjonują w różnych formatach. Jeden z nich prowadzi sprzedaż tylko przez okienko, w dwóch są dla gości krzesła przy długich blatach, w ostatnim jest większa sala konsumpcyjna. Franczyzobiorca zdecyduje, jaki format chce wybrać. Opłata licencyjna wynosi 9 tys. zł. Miesięczna opłata franczyzowa to 900 zł, a marketingowa 100 zł. Lokal powinien być rentowny już od pierwszego miesiąca. Zwrot z inwestycji następuje po około siedmiu miesiącach.
Rozmawiała Monika Wojniak-Żyłowska
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Przedsiębiorcy wygrywają z fiskusem walkę o zwrot VAT z tytułu stosowania 8 proc. zamiast 5 proc. stawki VAT przy sprzedaży dań na wynos.
Połączenie restauracji z produkcją piwa przyciąga klientów. Browar Korona postanowił to wykorzystać.
Niewinni Czarodzieje TrzyZero to biznes gastronomiczny, którego współwłaścicielem jest Kuba Wojewódzki. Teraz marka szuka franczyzobiorców.
Franczyzobiorca rzucił korporację dla rodziny i rozpoczął własny biznes. Wiosną tego roku otworzył własny punkt Bafra Kebab i już myśli o kolejnych.
– Nasza unikalność przyciąga klientów – mówi Orest Zahrodskyy, franchise manager Lviv Croissants.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję magazynu "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Franczyzobiorczyni Tax Safe z Krakowa dba o work-life balance, ale klientów cały czas jej przybywa. Jak sobie radzi?
La Mancha szuka partnerów szczególnie w Białymstoku i Szczecinie. Dlaczego to dobry moment na nawiązanie współpracy?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...