Grecki przepis na restaurację

Olive Oil & Oregano należy do spółki Patafritas, multi-brandowej firmy sektora F&B założonej w 2000 roku, z siedzibą w greckich Salonikach. Restauracje oferują grillowane dania kuchni śródziemnomorskiej. W tej chwili funkcjonują w czterech krajach: Grecji (7), Wielkiej Brytanii (3) oraz Bułagarii i na Cyprze (po jednej). Koncept chce się rozwijać także w Polsce, poprzez masterfranczyzę.
– Naszym celem jest wykreowanie międzynarodowego brandu gastronomicznego, z naciskiem na kraje, w których nie tylko grill jest popularny, ale też spełnione sa pewne warunki: odpowiednia wielkość populacji, obecność centrów handlowych i otoczenie socjoekonomiczne sprzyjające wzrostowi konsumpcji – mówi Babis Sgouridis, marketing i business menedżer Patafritas S.A. – Nie mamy sztywnego modelu współpracy dla potencjalnych franczyzobiorców. Jesteśmy raczej elastyczni, chcemy stosować zasadę win-win.
Koncept zamierza otwierać lokale w centrach handlowych.
– Dzięki szybkiemu rozwojowi w Wielkiej Brytanii nawiązaliśmy kontakty z dużymi deweloperami i centrami handlowymi także w Polsce. Obecnie mamy już kilka ciekawych propozycji lokalizacji – zachęca Babis Sgouridis. – Możemy uczestniczyć w wyborze odpowiedniego miejsca na restaurację, ale trzeba zaznaczyć, ze franczyzobiorca sam odpowiada za całą inwestycję.
Na restaurację potrzebny jest lokal o powierzchni 35-45 m2 (plus zaplecze). Szacowany koszt inwestycji (wyposażenie, umeblowanie itp.) to 140-160 tys. Euro. Miesięczna opłata franczyzowa wynosi 4 proc. od obrotu.
Franczyzobiorca i wszyscy pracownicy jego restauracji przejdą kompleksowe szkolenia, na których poznają m.in. surowce wykorzystywane w restauracjach, procedury przygotowywania potraw, zasady bhp. Kadra zarządzająca zostanie dodatkowo przeszkolona w zakresie kontrolingu, marketingu i komunikacji oraz aspektów finansowych, wynikających z prowadzenia restauracji.
Wszyscy pracownicy przejdą staż pod okiem pracowników z restauracji Olive, Oil & Oregano w Salonikach i Londynie.
ZOBACZ W KATALOGU




























































































PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Koncept Mniami Ice Cream uruchomi w tym sezonie więcej nowych lodziarni, niż wcześniej było w planach.
Berlin Döner Kebap rozwija nowy format lokali, z niższą kwotą inwestycji.
W trakcie wieloletniej stagnacji w obszarze stricte ofert franczyzowych na polskim rynku franczyzowym w segmencie gastronomicznym, postanowiliśmy dokładnie zrewidować naszą ofertę.
Rex Concepts, masterfranczyzobiorca marki Burger King, w tym roku planuje otworzyć w Polsce cztery lokale z tym szyldem. Czy indywidualni franczyzobiorcy będą mogli skorzystać z licencji na biznes Burger Kinga?
– Jestem mile zaskoczona tym, że ta franczyza jest bardzo dobrze zorganizowana. Każdy zna tutaj swoją funkcję. Mamy opiekunów, do których możemy się zwrócić w każdej chwili – mówi Ewelina Ciapała, franczyzobiorczyni Lviv Croissants.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

Najlepsze rozwiązania rodzą się z potrzeby. Nie inaczej było w przypadku robota Fidi. Polskie rozwiązanie ma szansę podbić międzynarodowy rynek medyczny.
Plenti oferuje dostęp do innowacji za ułamek ich ceny. Ma też propozycje dla franczyzobiorców.
– Większość podłóg i drzwi sprzedaje się wraz z usługą montażu, dlatego ekipy montażowe to bardzo ważna część mojego biznesu – mówi Radosław Chabowski, franczyzobiorca DDD Dobre Dla Domu.
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję magazynu "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Edu3Dkacja pokazuje dzieciom, jak korzystać z nowych technologii. Czy na prowadzeniu takich zajęć można zarobić?
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali