Pieniądze z naleśników
Lokal franczyzwoy w każdym dużym mieście, a w tym roku przynajmniej kilka nowych barów – taki cel wyznaczyła sobie Ewa Tatara, właścicielka baru pod marką Pan Naleśnik, który prowadzi od trzech lat. – Pomysł był prosty – stworzyć miejsce, w którym będzie panowała ciepła, domowa atmosfera i w którym można zjeść coś smacznego a zarazem zdrowego – mówi właścicielka firmy. Zapewnia, że potrawy serwowane w jej barze składają się ze świeżych, naturalnych składników. – Unikamy chemii i wszystko robimy sami, na miejscu. Składników do tworzonych przez nas potraw dostarczają regionalni producenci – mówi Ewa Tatara.
Jej zdaniem to jeden z najważniejszych elementów, które wyróżniają bar Pana Naleśnika na rynku. Oprócz naleśników firma oferuje także m.in. zupy, tarty i ciasta. Przyszli franczyzobiorcy będą musieli trzymać się ustalonego menu i receptur.
– Jestem jednak także otwarta na nowe pomysły odnośnie potraw wprowadzanych do menu. Jednak za każdym razem franczyzobiorca będzie musiał go ze mną skonsultować – mówi Ewa Tatara.
Dodaje, że szuka franczyzobiorców, którzy mają serce do gastronomii.
– To nie mogą być ludzie, którzy chcą tylko zainwestować pieniądze. Bez zaangażowania w ten biznes trudno będzie osiągnąć sukces – tłumaczy właścicielka Pana Naleśnika. Zapewnia, że zaangażowanie i stosowanie się do jej know-how sprawi, że nowo otwarty bar powinien być rentowny już po trzech miesiącach od otwarcia.
– Sama potrzebowałam tylko tyle czasu, żeby zacząć wychodzić na swoje – opowiada Ewa Tatara.
Tyle też czasu będą mieli franczyzobiorcy na rozruch, zanim będą musieli płacić stałą opłatę na rzecz franczyzodawcy w wysokości 1,5 tys. zł miesięcznie (1,2 tys. zł opłaty bieżącej i 300 zł marketingowej).
Kosz opłaty franczyzowej wynosi 10 tys. zł (płatna jednorazowa). Na inwestycję trzeba mieć 100-150 tys. zł. Franczyzodawca szacuje, że remont i adaptacja lokalu będzie kosztować około 40 tys. zł, o ile będzie on już przystosowany do potrzeb gastronomii. Optymalny lokal powiniem minimum 55 m2 (plus miejsce na letni ogródek) i znajdować się w centrum miasta.
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Przedsiębiorcy wygrywają z fiskusem walkę o zwrot VAT z tytułu stosowania 8 proc. zamiast 5 proc. stawki VAT przy sprzedaży dań na wynos.
Połączenie restauracji z produkcją piwa przyciąga klientów. Browar Korona postanowił to wykorzystać.
Niewinni Czarodzieje TrzyZero to biznes gastronomiczny, którego współwłaścicielem jest Kuba Wojewódzki. Teraz marka szuka franczyzobiorców.
Franczyzobiorca rzucił korporację dla rodziny i rozpoczął własny biznes. Wiosną tego roku otworzył własny punkt Bafra Kebab i już myśli o kolejnych.
– Nasza unikalność przyciąga klientów – mówi Orest Zahrodskyy, franchise manager Lviv Croissants.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję magazynu "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Franczyzobiorczyni Tax Safe z Krakowa dba o work-life balance, ale klientów cały czas jej przybywa. Jak sobie radzi?
La Mancha szuka partnerów szczególnie w Białymstoku i Szczecinie. Dlaczego to dobry moment na nawiązanie współpracy?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...