Zielone światło dla Sfinksa

Zgoda Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumenta na przejęcie praw do sieci Piwiarnia Warki była jednym z tzw. warunków zawieszających, zawartym w umowie Sfinksa z Grupą Żywiec.
– Ze względu na nietypowy charakter przejęcia samej sieci franczyzowej obie strony transakcji nie były pewne, czy zgoda UOKiK jest potrzebna, czy nie. Dlatego ustaliliśmy w umowie, że o tę zgodę wystąpimy, co było warunkiem zawieszającym transakcji – wyjaśnia Sylwester Cacek, prezes Sfinks Polska. – Liczyliśmy, że UOKiK wyda właśnie taką opinię, ponieważ mamy świadomość jak bardzo rozdrobniony jest rynek gastronomiczny w Polsce, nawet w ujęciu poszczególnych segmentów. Dzięki pozytywnemu dla nas obrotowi sprawy możemy ruszyć z finalizacją transakcji. Przejęcie sieci piwiarni pozwoli nam na zwiększenie skali działania i rozwój w segmencie gastropubów, co zapowiadaliśmy w ogłoszonej na początku tego roku strategii.
Jednak aby umowa o zakupie sieci Piwiarnia Warki weszła w życie, musi być dopełniona jeszcze jedna formalność, czyli powtórzenie przez przedstawicieli Grupy Żywiec wymaganych w umowie oświadczeń i zapewnień – był to drugi, obok zgody UOKiK, z warunków zawieszających transakcję.
Na bazie podpisanej w czerwcu br. umowy, Sfinks ma kupić franczyzową sieć Piwiarnia Warki, liczącą 67 pubów, za 12 mln zł. Płatność będzie rozłożona na 6 lat. Spółka gastronomiczna przejmie prawa do sieci franczyzowej, w tym umów z franczyzobiorcami, a także znaku towarowego Piwiarnia i majątku trwałego. Przez 20 lat Grupa Żywiec będzie wyłącznym dostawcą piwa i cydru do lokali tej sieci. Sfinks zaś będzie zobowiązany do jej prowadzenia i rozwoju oraz do realizacji określonych w umowie minimalnych poziomów sprzedaży produktów Grupy Żywiec. Z tego tytułu będzie otrzymywał wynagrodzenie, które w okresie 20 lat szacowane jest na 45 mln zł. – Zapewnienie sobie wieloletniej współpracy z takim partnerem jak Grupa Żywiec jest dla nas bardzo ważnym krokiem w kierunku rozwoju skali działania. Dzięki otrzymaniu decyzji UOKiK możemy już z dużą pewnością przygotować plany rozwoju na przyszły rok i następne lata, tak w obszarze wzrostu sieci, jak i współpracy z obecnymi franczyzobiorcami w zakresie zwiększania sprzedaży – dodaje Sylwester Cacek.
ZOBACZ W KATALOGU



















































































PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Cukrem i Solą otworzyło kolejny punkt franczyzowy, w planach ma też nową lokalizację własną.
KawoWiniarnia to nowy koncept restauracyjny, który wyróżnia się bogatą kartą kaw i wina. Chce rozwijać się poprzez franczyzę.
Kuchnia azjatycka jest w Polsce coraz bardziej popularna. Zauważyli to też franczyzodawcy, którzy proponują licencją na sushi bar czy restaurację z bogatszym menu.
Segment fast food ma mocną reprezentację we franczyzie. I wciąż przybywa nowych konceptów.
Poszukujemy partnerów do otwarcia pierwszego flagowego sklepu w topowej lokalizacji, który zostanie poszerzony o franczyzę obejmującą wiele jednostek.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

– Większość podłóg i drzwi sprzedaje się wraz z usługą montażu, dlatego ekipy montażowe to bardzo ważna część mojego biznesu – mówi Radosław Chabowski, franczyzobiorca DDD Dobre Dla Domu.
Northgate Logistics notuje szybki przyrost sieci i nie zamierza tego zmieniać. W ubiegłym roku otworzyła siedem placówek.
Przedsiębiorcy zbyt nisko wyceniają produkty i usługi ze strachu przed utratą klienta. Tymczasem mądrze skalkulowana cena nie tylko przynosi zyski, lecz także pomaga w budowaniu prestiżu marki.
Franczyzę i4-Mobile można połączyć z innym biznesem. A franczyzodawca może nawet pokryć część kosztów inwestycji.
W tym roku do sieci Beza Krówka dołączyło kilkanaście nowych punktów franczyzowych. W sumie jest ich już ponad setka.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali