Interes w stylu wege
Nowa franczyzowa restauracja wegańskiej sieci Krowarzywa ruszyła w połowie marca w Rzeszowie, w samym centrum miasta, przy ul. Matejki.
– Dotąd w tym mieście na palcach jednej ręki można było policzyć miejsca z wegańską ofertą – podkreśla Marcin Suski, menedżer ds. franczyzy Krowarzywa.
Lokal ma powierzchnię ok. 60 m2, komfortowo zmieści się w nim mniej więcej 30 osób. Przed restauracją jest też miejsce na letni ogródek.
Właściciele Krowarzywa określają swój koncept jako zdrowy wegański fast food. Flagowe pozycje w menu to wegańskie burgery i wrapy. Lokal w Rzeszowie jest piątym franczyzowym w portfolio marki (pozostałe działają w Białymstoku, Gdańsku, Wrocławiu i Toruniu). Oprócz tego Krowarzywa ma też restauracje własne: trzy w Warszawie i jedną w Krakowie oraz food truck. W pierwszej kolejności marka chce rozwijać się w dużych miastach, choć nie wyklucza też mniejszych rynków.
– Z pewnością otworzymy w tym roku kolejnych kilka lokali w większych miastach w Polsce. Spoglądamy na Śląsk, Polskę centralną i północno-zachodnią – mówi Marcin Suski.
Preferowane lokalizacje to centra miast. Dopuszczalne są też galerie handlowe, choć franczyzodawca przestrzega, że wiąże się to z wyższymi opłatami i ograniczeniami, wprowadzanymi przez zarządców takich obiektów. Franczyzobiorca powinien dysponować lokalem wielkości od 50 do 150 m2.
– Służymy pomocą w ocenie lokalu, a jeżeli mamy wiedzę na temat dostępnych odpowiednich lokalizacji w danym mieście, wskazujemy je franczyzobiorcy – zapewnia Marcin Suski.
Całkowity koszt inwestycji, związany z wynajmem lokalu, jego remontem i wyposażeniem licencjodawca szacuje na ok. 200 tys. zł. Wysokość opłaty wstępnej jest zróżnicowana w zależności od wielkości miasta. W przypadku dużych miast wynosi 29,9 tys. zł netto, natomiast dla małych 19,9 tys. zł netto. Stała miesięczna opłata franczyzowa to 7 proc. netto od obrotu.
– Franczyzobiorca otrzymuje od nas know-how oraz wsparcie merytoryczne zarówno podczas adaptacji lokalu, jak i po otwarciu – dodaje Marcin Suski. – Zapewniamy także system szkoleń, który przygotowuje naszych partnerów do prowadzenia działalności biznesowej, ale również pokazuje, jak wygląda praca na każdym stanowisku w restauracji.

ZOBACZ W KATALOGU



















































































PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Cukrem i Solą otworzyło kolejny punkt franczyzowy, w planach ma też nową lokalizację własną.
KawoWiniarnia to nowy koncept restauracyjny, który wyróżnia się bogatą kartą kaw i wina. Chce rozwijać się poprzez franczyzę.
Kuchnia azjatycka jest w Polsce coraz bardziej popularna. Zauważyli to też franczyzodawcy, którzy proponują licencją na sushi bar czy restaurację z bogatszym menu.
Segment fast food ma mocną reprezentację we franczyzie. I wciąż przybywa nowych konceptów.
Poszukujemy partnerów do otwarcia pierwszego flagowego sklepu w topowej lokalizacji, który zostanie poszerzony o franczyzę obejmującą wiele jednostek.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

– Większość podłóg i drzwi sprzedaje się wraz z usługą montażu, dlatego ekipy montażowe to bardzo ważna część mojego biznesu – mówi Radosław Chabowski, franczyzobiorca DDD Dobre Dla Domu.
Xtreme Fitness Gyms otwiera kolejne kluby, ale to nie liczby przyciągają uwagę. Co sprawia, że franczyzobiorcy zostają na dłużej i rozwijają się razem z siecią?
Rafał Jaźwiński od trzech lat prowadzi placówkę franczyzową pod marką Northgate Logistics. Specyfika biznesu pozwala obsługiwać klientów na całym świecie.
Northgate Logistics notuje szybki przyrost sieci i nie zamierza tego zmieniać. W ubiegłym roku otworzyła siedem placówek.
Przedsiębiorcy zbyt nisko wyceniają produkty i usługi ze strachu przed utratą klienta. Tymczasem mądrze skalkulowana cena nie tylko przynosi zyski, lecz także pomaga w budowaniu prestiżu marki.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali