Apetyt na pizzę
W ponad 40 lokalach Grubego Benka można zjeść nie tylko pizzę (w amerykańskim stylu, na grubym cieście), ale też m.in. burgery, frytki, kurczaka, sałatki, tortille. Ostatnio sieć wzbogaciła się o dwie nowe pizzerie – w podwarszawskich Ząbkach oraz w Łodzi, w dzielnicy Teofilów. Franczyzodawca w obu przypadkach postawił na nowoczesne rozwiązania, które wprowadza od pewnego czasu do sieci. To m.in. wyświetlacze LCD, którymi zastąpiono tradycyjne menuboardy, stoły z ładowarkami indukcyjnymi, które umożliwiają klientom bezprzewodowe naładowanie smartfonów i tabletów.
Pizza niezmiennie jest jednym z ulubionych dań Polaków. Według raportu „Polska na Talerzu 2018”, przygotowanego przez firmę Makro, pizzerie wybiera aż 69 proc. Polaków, jadających „na mieście”.
– Jeszcze w tym roku zamierzamy otworzyć w Warszawie cztery nowe restauracje. Aktualnie jesteśmy już w trakcie realizacji inwestycji na warszawskich Bielanach. Lokal w Ząbkach został przyjęty przez klientów bardzo dobrze, trzy tygodnie po otwarciu, ruch nie maleje – mówi Katarzyna Włodarczyk- Pięta, członek zarządu ds. rozwoju sieci Gruby Benek. – To pokazuje, że Warszawa i jej okolice, choć konkurencja jest tutaj duża, to bardzo dobre miejsca na ekspansję.
Na inwestycję w przygotowanie lokalu pod szyldem Gruby Benek należy przeznaczyć minimum 60 tys. zł. Ostateczna kwota zależy od wyjściowego stanu lokalu, jego wielkości, zakresu prac do wykonania. Od kilku miesięcy wszystkie nowo otwierane lokale Grubego Benka wyposażane są w prezentery led. Podnosi to koszt inwestycji o kwotę od 2 do 8 tys. zł, jednak franczyzodawca zapewnia, że to się opłaca.
– Szacujemy, że system podnosi sprzedaż w lokalu o nawet 20 proc. – twierdzi Mateusz Szewczyk, prezes sieci gruby Benek.
Jednorazowa opłata za przystąpienie do sieci wynosi 5 tys. zł, a miesięczna opłata franczyzowa 1,4 tys. zł. Franczyzodawca pomaga w wyborze lokalizacji i negocjacjach warunków najmu. Licencjobiorca otrzymuje projekt technologiczny i aranżacyjny lokalu oraz harmonogram prac, koniecznych do wykonania podczas przygotowania restauracji do otwarcia. Jest też pod opieką koordynatora regionalnego. Kandydaci na franczyzobiorców nie muszą mieć doświadczenia w gastronomii. Centrala zapewnia im szkolenia, które przygotują ich do prowadzenia lokalu (m.in. z technologii przygotowywania dań, zarządzania restauracją, standardów działania, obsługi klienta) oraz udostępnia system sprzedażowy.

PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Żabka ma rekordową liczbę franczyzobiorców, inne sieci franczyzowe też nie spoczywają na laurach. Przegląd tygodnia 22-28 czerwca.
Marcowy numer miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" już w sprzedaży! Dowiedz się, w którą franczyzę zainwestować, jak zarabiać w internecie oraz jakie biznesy chętnie otwierają kobiety. Bilet na Targi Franczyza gratis!
Otwieranie biznesu na obczyźnie często jawi się jako przeszkoda nie do pokonania. Tymczasem wielu osobom to się udało – ze wsparciem franczyzodawców.
Mykola i Yana Maksymiv od półtora roku prowadzą we Wrocławiu pizzerię Gruby Benek. Jak układa im się współpraca z franczyzodawcą?
Sobota 16 października to ostatni dzień Targów Franczyza 2021. Skorzystajcie z okazji, przyjdźcie do Pałacu Kultury i Nauki i wybierzcie biznes dla siebie!
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

Emotka – sieć edukacyjna oferująca zajęcia dla dzieci – rozwija się w modelu franczyzowym i poszukuje nowych partnerów. Firma specjalizuje się w programach uczących dzieci radzenia sobie z emocjami i budowania relacji społecznych.
Najlepsze rozwiązania rodzą się z potrzeby. Nie inaczej było w przypadku robota Fidi. Polskie rozwiązanie ma szansę podbić międzynarodowy rynek medyczny.
Plenti oferuje dostęp do innowacji za ułamek ich ceny. Ma też propozycje dla franczyzobiorców.
Agencja Wirtualna to koncept franczyzowy, który pozwala rozpocząć własną działalność w marketingu internetowym bez doświadczenia i dużych inwestycji.
– Większość podłóg i drzwi sprzedaje się wraz z usługą montażu, dlatego ekipy montażowe to bardzo ważna część mojego biznesu – mówi Radosław Chabowski, franczyzobiorca DDD Dobre Dla Domu.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali