Dobre miejsce na pizzerię
Jak przebiega rozwój sieci New York Pizza Department?
Właśnie zakończyliśmy swoisty maraton. W dwa miesiące otworzyliśmy trzy nowe franczyzowe pizzerie: w Gdańsku, Warszawie i Olsztynie. W sumie mamy teraz w naszej sieci 19 lokali.
Jak widać otwieracie się i w aglomeracjach, i w średnich miastach.
Średnich, a nawet małych, jak np. Człuchów, gdzie mamy bardzo dobrze prosperujący lokal. Także ostatnie otwarcie w Olsztynie świetnie wróży na przyszłość. Ruch był bardzo duży, więc jestem pewien, że franczyzobiorca świetnie trafił z lokalizacją. Poza tym konkurencja w mieście jest niewielka, a koszty stałe prowadzenia biznesu o wiele niższe niż np. w Warszawie. Bardzo szybko można się więc spodziewać osiągnięcia rentowności. Sądzę, że takie mniejsze i średniej wielkości miasta to dobry kierunek rozwoju dla naszej sieci. Co oczywiście nie oznacza, że zamykamy się na duże ośrodki.
Ile trzeba zainwestować w lokal New York Pizza Department?
Pizzerie New York Pizza Department można uruchomić w dwóch formatach. Tańszy w inwestycji jest model express, nastawiony na realizację zamówień w dostawie i na wynos. Minimalna kwota, potrzebna w tym przypadku na start, to 35 tys. zł. W takiej kwocie możemy się zamknąć, jeśli znajdziemy lokal przystosowany już do działalności gastronomicznej. Wspomniana kwota wystarczy wówczas na zakup sprzętu gastronomicznego. Druga możliwość to otwarcie pełnej restauracji, z salą konsumpcyjną. W tym przypadku wydatki będą nieco większe, potrzebny jest również większy lokal. Minimalna kwota inwestycji – przy lokalu wielkości 50 m2 – to 55 tys. zł. To suma potrzebna na zakup sprzętu gastronomicznego. Trzeba do niej doliczyć koszty ewentualnego remontu lub adaptacji. Średnio całkowity koszt otwarcia lokalu oscyluje w granicach 2-2,5 tys. zł za m2. Jednorazowa opłata licencyjna za przystąpienie do sieci wynosi 5 tys. zł. Miesięczna opłata franczyzowa to 1 tys. zł. Nie ma opłaty marketingowej.
A jakie macie plany na najbliższą przyszłość?
Staramy się ciągle udoskonalać zarówno nasz model franczyzowy, jak i ofertę. Pracujemy nad coraz nowszymi produktami, takimi jak np. sos OMG somebody call 911 – około 50 razy ostrzejszy od tabasco. Jeśli chodzi o planowane otwarcia, to prowadzimy obecnie rozmowy z pięcioma kandydatami na franczyzobiorców, w dwóch przypadkach już szukamy lokali na pizzerie. Teraz skupiamy się tez mocno na przygotowaniach do październikowych Targów Franczyza. Po raz pierwszy wystąpimy na nich jako członek Polskiej Organizacji Franczyzodawców, do której zostaliśmy przyjęci w tym roku.
Rozmawiała Monika Wojniak-Żyłowska
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
New York Pizza Department uruchomił w tym roku już 18 lokali, a do majówki ma w planie jeszcze pięć. I myśli o zagranicy.
Nowy numer miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" już w sprzedaży! Sprawdź, jakie pomysły na biznes są opisane w lutowym wydaniu magazynu.
Wybór konceptów franczyzowych w segmencie pizzerii jest bardzo duży. I wciąż kolejne marki decydują się dzielić z innymi swoją licencją na biznes.
Aż trudno uwierzyć, ile się działo na tegorocznej 20. edycji Targów Franczyza! Przeczytaj i obejrzyj zapis relacji na żywo z trzech dni targowych.
Już 20-22 października po raz 20. odbędą się Targi Franczyza. Sprawdź, którzy przedstawiciele marek franczyzowych zaprezentują wówczas swoje sprawdzone pomysły na biznes.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję magazynu "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Jeśli marzysz o własnym biznesie, szukasz inspiracji lub chcesz dowiedzieć się więcej o franczyzie – teraz jest idealny moment, by działać!
La Mancha szuka partnerów szczególnie w Białymstoku i Szczecinie. Dlaczego to dobry moment na nawiązanie współpracy?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...