Licencja na kebab

Kebab to wciąż jedno z najpopularniejszych dań, jakie Polacy jadają „na mieście”. Według raportu „Polska na Talerzu 2018”, przygotowanego przez firmę Makro, lokale serwujące kebab wybiera 42 proc. rodaków, jadających poza domem. A Erbil Dober Kebab – jak sama nazwa wskazuje – specjalizuje się właśnie w takim menu. W tej chwili pod tym szyldem funkcjonuje osiem lokali, z czego pięć działa we franczyzie.
- Obecnie prowadzimy rozmowy w sprawie czterech kolejnych otwarć – mówi Andrzej Lorek, menadżer ds. rozwoju sieci i ekspansji Erbil Doner Kebab.
Lokale można otwierać zarówno w galeriach handlowych, jak i w centrach miast. W pierwszym przypadku w grę wchodzą miasta od 60 tys. mieszkańców, w drugim – od 100 tys. mieszkańców. Lokal w centrum handlowym powinien znajdować się w food courcie i mieć wielkość minimum 40 m2. Jeśli nie był wcześniej przystosowany do potrzeb gastronomii, koszty inwestycji wyniosą w granicach 300 tys. zł.
- Natomiast nastawiamy się bardziej na lokale przejmowane po najemcach z branży gastronomicznej – podkreśla Andrzej Lorek. - Wówczas wydatki na starcie mogą wynieść 150-180 tys. zł.
Franczyzodawca może wspomóc licencjobiorców w poszukiwaniu lokalizacji. Przygotuje też wstępne projekty technologiczne i aranżacyjne. Franczyzobiorca powinien natomiast zadbać o tzw. projekty branżowe – hydrauliczny, wodno-kanalizacyjny, elektryczny, wentylacyjny. Licencjodawca udostępnia kontakty do dostawców sprzętu gastronomicznego, wraz z wynegocjowanymi rabatami na zakupy.
Na zatowarowanie lokalu na początek powinno wystarczyć do 10 tys. zł. - Wszystkie produkty muszą być świeże, więc zatowarowanie powinno odbywać się często, na bieżąco – podkreśla Andrzej Lorek.
Franczyzobiorcy przechodzą szkolenia, m.in. z zarządzania lokalem, obsługi klienta, przygotowywania produktów. Przez pierwszy miesiąc po otwarciu przedstawiciele centrali są na miejscu, w nowym lokalu i pomagają personelowi wdrożyć się w pracę. Najlepiej, aby licencjobiorca też osobiście angażował się w prowadzenie placówki.
- Choć nie odrzucamy kandydatów, którzy prowadza też inne biznesy. Wtedy jednak już na początku ustalamy, jak będzie wyglądało zarządzanie lokalem, czy zajmie się tym np. menadżer czy współmałżonek franczyzobiorcy – zastrzega Andrzej Lorek.
Franczyzodawca zapewnia, że od pierwszego miesiąca lokal zarabia na koszty stałe. Natomiast zwrot z inwestycji następuje po ok. dwóch latach.
ZOBACZ W KATALOGU



















































































PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Cukrem i Solą otworzyło kolejny punkt franczyzowy, w planach ma też nową lokalizację własną.
KawoWiniarnia to nowy koncept restauracyjny, który wyróżnia się bogatą kartą kaw i wina. Chce rozwijać się poprzez franczyzę.
Kuchnia azjatycka jest w Polsce coraz bardziej popularna. Zauważyli to też franczyzodawcy, którzy proponują licencją na sushi bar czy restaurację z bogatszym menu.
Segment fast food ma mocną reprezentację we franczyzie. I wciąż przybywa nowych konceptów.
Poszukujemy partnerów do otwarcia pierwszego flagowego sklepu w topowej lokalizacji, który zostanie poszerzony o franczyzę obejmującą wiele jednostek.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

– Większość podłóg i drzwi sprzedaje się wraz z usługą montażu, dlatego ekipy montażowe to bardzo ważna część mojego biznesu – mówi Radosław Chabowski, franczyzobiorca DDD Dobre Dla Domu.
Xtreme Fitness Gyms otwiera kolejne kluby, ale to nie liczby przyciągają uwagę. Co sprawia, że franczyzobiorcy zostają na dłużej i rozwijają się razem z siecią?
Rafał Jaźwiński od trzech lat prowadzi placówkę franczyzową pod marką Northgate Logistics. Specyfika biznesu pozwala obsługiwać klientów na całym świecie.
Platforma Tribeware to inteligentny pośrednik między menedżerem a pracownikami. Wskazuje im drogę do przyjętych celów, nagradza za wykonane zadania i wylicza, co udało się dzięki nim zyskać.
W tym roku do sieci Beza Krówka dołączyło kilkanaście nowych punktów franczyzowych. W sumie jest ich już ponad setka.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali