Rozrywkowe zagłębie / Najlepsze miejsca na otwarcie lokalu Setka Bar to okolice, w których toczy się rozrywkowe i nocne życie danego miasta. Potrzebne są pomieszczenia wielkości od 200 do 350 m kw.
Wtorek
11.12.2018
Setka Bar wkrótce otwiera trzeci lokal własny. Szuka też lokalizacji dla pierwszej placówki franczyzowej. Ile trzeba zainwestować w restaurację w stylu PRL?
 

Setka Bar serwuje gościom polską kuchnię (śniadania, lunche, kolacje, tradycyjne przystawki) i polskie alkohole. Wszystko to we wnętrzu nawiązującym do stylu i klimatu PRL-u. Restauracje są czynne siedem dni w tygodniu, prawie całą dobę (od godz. 9 rano do godz. 6 rano kolejnego dnia). W tej chwili koncept ma dwa lokale własne, we Wrocławiu i w Warszawie. Na początku przyszłego roku w stolicy ruszy trzeci.
– Podpisaliśmy też umowę na pierwszą placówkę franczyzową. W tej chwili szukamy dla niej lokalizacji w Trójmieście – informuje Marek Wąsik, franczyzodawca Setka Bar.

Koncept chce się rozwijać w miastach liczących powyżej 200 tys. mieszkańców. Najlepsze miejsca na otwarcie lokalu Setka Bar to  okolice, w których toczy się rozrywkowe i nocne życie danego miasta. Potrzebne są pomieszczenia wielkości od 200 do 350 m2. Powinny znajdować się na parterze i mieć witryny od ulicy. Według obliczeń licencjodawcy wysokość inwestycji zaczyna się od 300 tys. zł. To kwota, którą albo trzeba mieć w gotówce, albo sfinansować ją kredytem. Sprzęt kuchenny i wyposażenie lokalu można wziąć w leasing.
– Szukamy franczyzobiorców, którzy poza restauracją nie będą prowadzić żadnej innej działalności – podkreśla Marek Wąsik. – Preferujemy małżeństwa, które chciałyby pracować wspólnie, choć nie wykluczamy osób, które samodzielnie prowadzą biznes. Nie wymagamy natomiast doświadczenia w branży gastronomicznej.

To franczyzodawca poszukuje lokalu na restaurację, w okolicy, w której chce działać licencjobiorca. Pomaga też w remoncie i adaptacji lokalu.
– Delegujemy osobę, która przez cały czas jest na miejscu i koordynuje wszelkie działania – wylicza Marek Wąsik. – Dostarczamy gotowe rozwiązania technologiczne, architektoniczne, budowlane, aranżacyjne. Wskazujemy dostawców głównych produktów, u których będą zaopatrywać się franczyzobiorcy. Udostępniamy receptury wszystkich dań, przygotowywanych w kuchni.

Licencjodawca organizuje też szkolenia, dla franczyzobiorcy i jego personelu. A że lokale są czynne bardzo długo, to zatrudnić trzeba w sumie ponad 20 osób. Przedstawiciel centrali zostaje w restauracji jeszcze przez miesiąc po otwarciu, by w razie potrzeby doszkalać pracowników i pomagać rozwiązywać ewentualne problemy.

Jednorazowa opłata licencyjna za przystąpienie do sieci wynosi 25 tys. zł. Miesięczna opłata franczyzowa to 5 proc. od obrotu. Licencjodawca szacuje, że zwrot z inwestycji jest możliwy do osiągnięcia w dwa lata.
Do 2021 roku (włącznie) Setka Bar chce mieć 10 lokali pod swoim szyldem. Czy jednak sentyment do PRL-u jest jeszcze na tyle silny, by budować na nim pomysł na biznes? Zwłaszcza że pokolenia, które osobiście przeżyły ten okres polskiej historii, są coraz starsze.
– Naszą docelową grupą klientów nie są ci, którzy pamiętają PRL – mówi Marek Wójcik. – Swoją ofertę kierujemy do 20-35 latków. A wśród nich sentyment do tej epoki rośnie. W naszych restauracjach kultywujemy polską gościnność, m.in. poprzez pozytywne nastawienie i profesjonalizm. Zapraszamy klientów na miłe spotkania w dobrym towarzystwie, przy dobrym polskim alkoholu pitym w kulturalny sposób. Do tego dochodzą potrawy, które każdy pamięta z domu, jak żurek, flaki czy tatar. Młodym ludziom brakuje takich miejsc na kulinarnych mapach miast. To widać, po osiąganych przez nasz koncept wynikach. W porównaniu z poprzednim rokiem mamy kilkunastoprocentowy wzrost sprzedaży.


Sentyment do PRL / Setka Bar serwuje swoim gościom polską kuchnię (śniadania, lunche, kolacje, tradycyjne przystawki) i polskie alkohole. Wszystko to we wnętrzu nawiązującym do stylu i klimatu PRL-u.

ZOBACZ W KATALOGU

Am Am Kebab
Atelier Herosima
Bafra Kebab
Berlin Döner Kebap
Beza Krówka Lody rzemieślnicze
Bike Café
Browar Korona
BuBu Bubble Tea
Cafe Słodziak
Candy Pop
Carat Kebab
Chinkalnia
Cochise Burger
Cofix Poland
Crazy Bubble
Cudo Vegan Sushi
Cukiernia Sowa
Cukrem i Solą
Da Grasso
DG Restauracje
Dobra Pączkarnia
Domino’s Pizza
Donuterie
Doskoi
Express Pizza American Style
FABBRICA Italian Comfort Food
Falla
Felix Chicken
Fit Cake
Good Chicken
Gorąco Polecam. Smaki z Piekarni
Grande Pizza
Gruby Benek
Hotdogzna
Japanos
Kashka
KawoWiniarnia
Kiss Kim Chi
Koku Sushi
Krowa Mać Burgers
Kurcze Pieczone
Langos
Le Pain Quotidien
Lodolandia & Kołacz
Lody Bonano
Lody Lida
Lviv Croissants
Maxipizza
McDonald’s
Meron
Ministerstwo Śledzia i Wódki
Mniami Ice Cream
Mr. Kebab
New York Hot Dog
New York Pizza Department
Niewinni Czarodzieje Trzyzero
Night Burger
Pączkownia Smak Sprzed Lat
Pijalnia Wódki i Piwa
Pijalnie Czekolady E.Wedel
Pizza Factory
Pizza Hut
Pizzeria Stopiątka
Prosiak Polski Kebab & Fast Food
Przybij Piątaka
Ramen Shop by Sushi Kushi
Sahar Kebab
Salsiccia Pizzeria Napoletana
Sayuri Sushi
So Coffee
Stava
Steiku Haoss
Subway
Sulaiman Kebab
Sushi Bistro
Sushi Burrito
Sushi Kushi
Sushiroll Bistro – restauracje sushi
Szaszłykowo
Taco Bar
Tawerna Pepe Verde
The White Bear Coffee
Totti Pizza Rzymska
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
United Chicken
Wendy’s
Willisch
Young Burger
Yum Yum Kebab
ZapieCKanki
Zapiekankarnia – Zapiekanki, Bajgle, Pizza, Pasta
ŻarWok

POPULARNE NA FORUM

Biznes, który bije rekordy

Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.

1 wypowiedzi
ostatnia 15.10.2024
Biesiadowo

Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50

1 wypowiedzi
ostatnia 29.01.2024
Kawiarnie Cafe Nescafe

Nie chciałabym tej franczyzy

6 wypowiedzi
ostatnia 29.04.2023
McDonalds opinie o franczyzie

Ja bym pomyślała o tej franczyzie

3 wypowiedzi
ostatnia 29.04.2023
Doświadczenia z Bafra Kebab

Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...

1 wypowiedzi
ostatnia 25.04.2023
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż

Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...

1 wypowiedzi
ostatnia 06.03.2023
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines

Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...

1 wypowiedzi
ostatnia 02.02.2023
Ile kosztuje McDonald's?

Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali

1 wypowiedzi
ostatnia 24.12.2022