Licencja na pizzę
Pizzerie to wciąż najbardziej ulubione lokale Polaków. Także w dowozie pizza jest najchętniej wybieranym daniem. Nic więc dziwnego, że wiele osób rozważających biznes gastronomiczny, myśli właśnie o uruchomieniu pizzerii. W tym segmencie gastronomicznego rynku działa też wielu franczyzodawców. M.in. Gruby Benek, który ubiegły rok zamknął liczbą 42 lokali pod swoim szyldem.
- W ostatnim półroczu uruchomiliśmy trzy nowe pizzerie: w Łodzi, Ząbkach oraz Płońsku. Obecnie w trakcie remontu mamy kolejne trzy lokale: w Rumi, Chełmie i Grajewie. Ich otwarcie planujemy na przełom stycznia i lutego – mówi Katarzyna Włodarczyk-Pięta, członek zarządu Gruby Benek Sp. z o.o. ds. rozwoju sieci.
Koncept chce się rozwijać zarówno w dużych, jak i małych miastach (pizzeria Grubego Benka działa np. w 11-tysięcznym Kolnie). Franczyzodawca pomaga w poszukiwaniu lokalu, którego optymalna wielkość to ok. 100-120 m2. Powinien mieścić się na parterze, mieć parking dla klientów oraz możliwość ustawienia ogródka letniego.
- Idealnie byłoby, gdyby lokal był dostosowany do działalności gastronomicznej, wówczas odchodzi nam kilka sporych kosztów podczas realizacji inwestycji, mam tu na myśli chociażby zamontowanie profesjonalnej wentylacji mechanicznej, która w naszej sieci jest wymagana – dodaje Katarzyna Włodarczyk-Pięta.
Koszty inwestycji zależą oczywiście głównie od stanu wyjściowego pomieszczeń. Jak mówi franczyzodawca, najtaniej udało się otworzyć lokal za ok. 60 tys. zł.
- Ale był to lokal po pizzerii, częściowo już wyposażony, dodatkowo franczyzobiorcy sami podjęli się remontu – zauważa Katarzyna Włodarczyk-Pięta. - Z wyższymi kosztami trzeba się liczyć np. w przypadku lokalu w stanie developerskim, w którym jest konieczność postawienia ścianek działowych, podciągnięcia punktów wodno- kanalizacyjnych, zrobienia łazienek, pełnej wentylacji.
Na podstawie dotychczasowych otwarć licencjodawca szacuje, że średnio koszt inwestycji zamyka się w kwocie ok. 100 tys. zł, a maksymalnie 150 tys. zł. Jednorazowa opłata wstępna wynosi 5 tys. zł netto.
Oprócz wsparcia na etapie wyboru lokalu, licencjodawca przygotowuje też kompletny projekt technologiczny oraz wizualny sali. Franczyzobiorca otrzymuje kompleksowo rozpisany plan działania na czas realizacji inwestycji, objęty jest również opieką koordynatora z centrali firmy. Franczyzodawca zapewnia oprócz tego m.in. bezpłatne szkolenia, system sprzedażowy.
- Duży nacisk kładziemy obecnie na marketing – podkreśla Katarzyna Włodarczyk-Pięta. - M.in. angażujemy znanych youtuberów do promocji naszej sieci. Współpracujemy z takimi firmami jak Kino Świat, Microsoft, a już na początku 2019 roku mamy zaplanowane kolejne duże współprace crossowe z innymi partnerami.
Miesięczna opłata franczyzowa wynosi 1,4 tys. zł netto. Franczyzodawca szacuje, że zwrot z inwestycji następuje po ok. 12-18 miesiącach prowadzenia pizzerii.
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Żabka ma rekordową liczbę franczyzobiorców, inne sieci franczyzowe też nie spoczywają na laurach. Przegląd tygodnia 22-28 czerwca.
Marcowy numer miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" już w sprzedaży! Dowiedz się, w którą franczyzę zainwestować, jak zarabiać w internecie oraz jakie biznesy chętnie otwierają kobiety. Bilet na Targi Franczyza gratis!
Otwieranie biznesu na obczyźnie często jawi się jako przeszkoda nie do pokonania. Tymczasem wielu osobom to się udało – ze wsparciem franczyzodawców.
Mykola i Yana Maksymiv od półtora roku prowadzą we Wrocławiu pizzerię Gruby Benek. Jak układa im się współpraca z franczyzodawcą?
Sobota 16 października to ostatni dzień Targów Franczyza 2021. Skorzystajcie z okazji, przyjdźcie do Pałacu Kultury i Nauki i wybierzcie biznes dla siebie!
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję magazynu "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Jeśli marzysz o własnym biznesie, szukasz inspiracji lub chcesz dowiedzieć się więcej o franczyzie – teraz jest idealny moment, by działać!
La Mancha szuka partnerów szczególnie w Białymstoku i Szczecinie. Dlaczego to dobry moment na nawiązanie współpracy?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...