Piwny interes
Pierwszy multitap bar czyli pub z kranami piwnymi marki Jabeerwocky powstał w 2015 roku, w Warszawie. Od kilku miesięcy działają też dwa lokale franczyzowe, jeden w stolicy, drugi w Poznaniu. Twórcą konceptu jest Rafał Kowalczyk, międzynarodowy sędzia piwny i ekspert w dziedzinie piw rzemieślniczych, współwłaściciel powstałego niedawno browaru Jabeerwocky.
– Naszych franczyzobiorców wprowadzamy w świat piwnego kraftu, który jest czymś zupełnie innym niż piwa koncernowe, przemysłowe – podkreśla Rafał Kowalczyk, franczyzodawca Jabeerwocky. – Uczymy o stylach piwnych, bogactwie smaków piwa, kulturze jego serwowania.
Franczyzodawca chce rozwijać swój koncept zarówno w dużych, jak i w średnich miastach. W tych pierwszych, jak np. Wrocław, Poznań czy Kraków, puby będą większe, na przynajmniej ok. 150 miejsc siedzących (powierzchnia lokalu to ok. 250 m2). Natomiast w nieco mniejszych miastach wystarczy już 80-100 miejsc siedzących.
– Piwa rzemieślnicze są droższe od przemysłowych, więc potrzebny jest rynek, na którym znajdziemy świadomych konsumentów, dla których liczy się jakość piwa – mówi Rafał Kowalczyk.
Minimalna inwestycja w wyposażenie pubu to ok. 200 tys. zł. Jeśli chodzi o koszty remontu i adaptacji lokalu, to franczyzodawca zaznacza, że są uzależnione od stanu technicznego pomieszczeń. Jeśli potrzebny jest remont generalny, zrobienie wentylacji, klimatyzacji to mogą być spore. Jeśli lokal już to wszystko ma i potrzebuje tylko odświeżenia, to zdecydowanie obniży wydatki na inwestycję. Jednorazowa opłata wstępna wynosi 30 tys. zł, miesieczna opłata franczyzowa to 3 proc. od sprzedaży.
– Doradzamy już na etapie planowania i przygotowania lokalu pod pubową działalność. Służymy pomocą w kwestii aranżacji wnętrz, ustawienia technologii kuchni, baru i wyszynku piwa według naszej koncepcji. Możemy polecić architekta i wykonawców poszczególnych branż budowlanych – wylicza Rafał Kowalczyk. – Pomagamy w rekrutacji pracowników, szkolimy załogę i menegerów. W trakcie działalności lokalu pomagamy w zarządzaniu stanami magazynowymi i ofertą piw. Wspieramy marketingowo, organizujemy kulturalne i piwne eventy w lokalu.
W działających pubach jest 17-19 kranów z różnymi piwami, oprócz tego także oferta gastronomiczna. Około jednej trzeciej oferty piwnej stanowią piwa z browaru Jabeerwocky, reszta pochodzi m.in. z browarów lokalnych i zagranicznych.

ZOBACZ W KATALOGU



















































































PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Cukrem i Solą otworzyło kolejny punkt franczyzowy, w planach ma też nową lokalizację własną.
KawoWiniarnia to nowy koncept restauracyjny, który wyróżnia się bogatą kartą kaw i wina. Chce rozwijać się poprzez franczyzę.
Kuchnia azjatycka jest w Polsce coraz bardziej popularna. Zauważyli to też franczyzodawcy, którzy proponują licencją na sushi bar czy restaurację z bogatszym menu.
Segment fast food ma mocną reprezentację we franczyzie. I wciąż przybywa nowych konceptów.
Poszukujemy partnerów do otwarcia pierwszego flagowego sklepu w topowej lokalizacji, który zostanie poszerzony o franczyzę obejmującą wiele jednostek.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

– Większość podłóg i drzwi sprzedaje się wraz z usługą montażu, dlatego ekipy montażowe to bardzo ważna część mojego biznesu – mówi Radosław Chabowski, franczyzobiorca DDD Dobre Dla Domu.
Xtreme Fitness Gyms otwiera kolejne kluby, ale to nie liczby przyciągają uwagę. Co sprawia, że franczyzobiorcy zostają na dłużej i rozwijają się razem z siecią?
Rafał Jaźwiński od trzech lat prowadzi placówkę franczyzową pod marką Northgate Logistics. Specyfika biznesu pozwala obsługiwać klientów na całym świecie.
Platforma Tribeware to inteligentny pośrednik między menedżerem a pracownikami. Wskazuje im drogę do przyjętych celów, nagradza za wykonane zadania i wylicza, co udało się dzięki nim zyskać.
W tym roku do sieci Beza Krówka dołączyło kilkanaście nowych punktów franczyzowych. W sumie jest ich już ponad setka.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali