Roślinne burgery w kolejnych miastach
Najnowszy lokal wegańskiej sieci burgerowni powstał przy ul. Piotrkowskiej w Łodzi. Oprócz niego w tym roku marka uruchomiła też placówki w Bydgoszczy, Poznaniu i Warszawie, a w najbliższych planach ma otwarcie w Szczecinie.
– Konsekwentnie dążymy do otwarcia 20 lokali we wszystkich dużych miastach w Polsce. W 2020 planujemy otworzyć do 5 kolejnych lokalizacji i już w tej chwili jesteśmy największą siecią wegańską na rynku gastronomicznym w tej części Europy – mówi Marcin Suski, menedżer ds. franczyzy Krowarzywa. – Obecnie szukamy partnerów i lokalizacji w Katowicach, Warszawie, Trójmieście, Wrocławiu.
Oferta Krowarzywa przewiduje trzy różne formaty lokali: od małego typu „okienko” z zamówieniami na wynos (może też być to foodtruck), przez niewielki, ale klasyczny lokal z miejscami siedzącymi po dużą, przestronną restaurację z ogródkiem letnim. W zależności od wybranego formatu wymagana powierzchni to od 30 do 130 m2. Generalnie franczyzobiorca sam szuka lokalu, ale licencjodawca może mu w tym pomóc lub ocenić potencjał wybranego miejsca.
– Znalezienie punktu, który będzie w najlepszej możliwej lokalizacji, ale również będzie generował jak najniższe koszty dla franczyzobiorcy jest dużym wyzwaniem – nie ukrywa Marcin Suski.
Minimalna kwota, potrzebna na inwestycję to 80 tys. zł. Opłata wstępna zależy od wielkości lokalu i zaczyna się od 9,9 tys. zł netto.
– W ramach wsparcia, nasi partnerzy mają dostęp do pakietu szkoleń, oprogramowania, projektu lokalu oraz podręcznika operacyjnego, w którym wszystko jest dokładnie i rzetelnie opisane, tak aby nasz partner mógł przejść przez cały etap przygotowania jak najsprawniej – podkreśla Marcin Suski.
– System szkoleń przygotowuje naszych partnerów do prowadzenia działalności biznesowej, ale również pokazuje pracę na każdym stanowisku, podczas bieżącej działalności lokalu, na naszym własnym przykładzie. Dodatkowo, jesteśmy z naszym partnerem w ciągłym kontakcie w trakcie przygotowań do otwarcia. To właśnie kontakt z żywą osobą, a nie z książką jest kluczem do sukcesu naszego i naszych partnerów.
Miesięczna opłata franczyzowa wynosi 5 proc. netto od obrotu (wyjątkiem jest Warszawa, gdzie stała opłata to 7 proc. netto od obrotu). Franczyzodawca twierdzi, że lokale osiągają rentowność w trzecim miesiącu funkcjonowania, natomiast okres zwrotu z inwestycji to ok. 18 miesięcy.
– Coraz więcej osób sięga po produkty roślinne i niekoniecznie jest to związane z radykalną zmianą diety, a raczej z chęcią spróbowania czegoś nowego, ciekawego, zdrowszego – mówi Marcin Suski.
– Bardzo nas to cieszy, ponieważ od samego początku nie chcieliśmy się zamykać tylko w kręgach wegańskich, ale wyjść z naszą ofertą do wszystkich.
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Przedsiębiorcy wygrywają z fiskusem walkę o zwrot VAT z tytułu stosowania 8 proc. zamiast 5 proc. stawki VAT przy sprzedaży dań na wynos.
Połączenie restauracji z produkcją piwa przyciąga klientów. Browar Korona postanowił to wykorzystać.
Niewinni Czarodzieje TrzyZero to biznes gastronomiczny, którego współwłaścicielem jest Kuba Wojewódzki. Teraz marka szuka franczyzobiorców.
Franczyzobiorca rzucił korporację dla rodziny i rozpoczął własny biznes. Wiosną tego roku otworzył własny punkt Bafra Kebab i już myśli o kolejnych.
– Nasza unikalność przyciąga klientów – mówi Orest Zahrodskyy, franchise manager Lviv Croissants.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję magazynu "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Jeśli marzysz o własnym biznesie, szukasz inspiracji lub chcesz dowiedzieć się więcej o franczyzie – teraz jest idealny moment, by działać!
La Mancha szuka partnerów szczególnie w Białymstoku i Szczecinie. Dlaczego to dobry moment na nawiązanie współpracy?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...