Licencja na tajwańską herbatkę
Bubble tea to zimna herbata z kulkami tapioki, która przywędrowała do Polski z Tajwanu. Marka Crazy Bubble od 2012 roku buduje sieć punktów z taką właśnie ofertą. Współpracę z firmą można nawiązać albo w systemie partnerskim, albo we franczyzie. Punkty partnerskie to np. kawiarnie, restauracje, przyczepy gastronomiczne, które po prostu dodają bubble tea do swojej oferty.
– Wyposażenie, potrzebne do przygotowywania bubble tea to lodówka, kostkarka, lada chłodnicza i czajnik, szejker. Punkty gastronomiczne z reguły już mają albo wszystkie te sprzęty, albo większość z nich – mówi Marcelina Fojucik, specjalistka ds. franczyzy Crazy Bubble. – W takim przypadku trzeba zainwestować tylko w zakup produktów.
Wyspa pod klucz
Jeśli chodzi o współpracę franczyzową to możliwe jest uruchomienie wyspy handlowej lub niewielkiego lokalu. Przy czym 95 proc. funkcjonujących placówek ma format wyspy. Wszystkie punkty działają w galeriach handlowych, choć nie jest to jedyna lokalizacja, jaką dopuszcza franczyzodawca.
– Bubble tea można sprzedawać też np. na rynkach, starówkach, przy deptakach. Na pewno potrzebne jest miejsce o dużym przepływie pieszych – radzi Marcelina Fojucik. – Może to być tylko sprzedaż, np. z okienka podawczego, albo lokal z kilkoma miejscami dla klientów.
Licencjobiorcy sami szukają miejsca na biznes. Natomiast franczyzodawca może ich wesprzeć w negocjacjach umowy najmu. Przygotuje też „pod klucz” wyspę z pełnym wyposażeniem, którą następnie dowiezie we wskazane miejsc ei podłączy. Koszt takiej wyspy to 50 tys. zł netto. Do wydatków inwestycyjnych trzeba jeszcze doliczyć koszty zatowarowania w produkty.
– Wyspy przygotowujemy zgodnie z wymaganiami konkretnej galerii handlowej – dodaje Marcelina Fojucik. – Dostosowujemy wysokość, wielkość, układ mebli. Standardowa wyspa zajmuje powierzchnię 10-12 m2.
Franczyzobiorca i jego pracownicy przechodzą darmowe szkolenia w jednym z działających punktów Crazy Bubble. Marka nie pobiera opłaty za przystąpienie do sieci. Miesięczna opłata franczyzowa wynosi 500 zł. Szacowany czas zwrotu z inwestycji to około roku. Licencjodawca dodaje, że rekordzistom udaje się to w 2-3 miesiące.
– Kiedyś w funkcjonowaniu naszych punków dało się zauważyć dość silną sezonowość. Lato było zdecydowanie lepsze – mówi Marcelina Fojucik. – Natomiast teraz sezonowość się zatarła. Można powiedzieć, że sezon trwa od marca do końca grudnia. Jedyni dwa miesiące zimowe są nieco słabsze.
Crazy Bubble ma obecnie 24 placówki franczyzowe i 21 punktów partnerskich.
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
To już ostatnia okazja w tym roku, aby spotkać się z setką franczyzodawców pod jednym dachem! Przyjdź jeszcze dziś na Targi Franczyza do Pałacu Kultury i Nauki!
24-26 października w Pałacu Kultury i Nauki możesz poznać 100 sprawdzonych pomysłów na biznes we franczyzie. Przeczytaj relację z targów i przyjdź wybrać franczyzę dla siebie!
Od 24 do 26 października w Pałacu Kultury i Nauki można poznać 100 najciekawszych franczyz w Polsce. Przyjdź i wybierz biznes dla siebie. Śledź relację z targów na żywo.
Już w czwartek zaczynają się jesienne Targi Franczyza! Przyjdź i wybierz biznes dla siebie! Franczyzodawcy czekają od 24 do 26 października w Pałacu Kultury i Nauki.
Już w najbliższy czwartek rozpoczynają się Targi Franczyza 2024. Od 24 do 26 października w Pałacu Kultury i Nauki przedstawiciele 100 marek franczyzowych będą dzielić się swoimi sprawdzonymi pomysłami na firmę.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję magazynu "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Jeśli marzysz o własnym biznesie, szukasz inspiracji lub chcesz dowiedzieć się więcej o franczyzie – teraz jest idealny moment, by działać!
La Mancha szuka partnerów szczególnie w Białymstoku i Szczecinie. Dlaczego to dobry moment na nawiązanie współpracy?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...