Pizzeria pod klucz
Jaki był dla sieci New York Pizza Department miniony rok?
Otworzyliśmy dziewięć nowych lokali. Uruchomiliśmy również specjalną aplikację do składania zamówień (zarówno na dowóz, jak i na miejscu w lokalu), która umożliwia też klientom m.in. zbieranie punktów wymiennych na nagrody. W naszych lokalach wprowadzamy także standardy ekologiczne. Torby do dowozu zamówień zamieniliśmy na papierowe, podobnie słomki do napojów. Chcemy rezygnować lub mocno ograniczyć użycie plastiku, więc np. stosujemy talerze z pulpy ryżowej, biodegradowalne sztućce. Kolejną nowością jest nowy format lokalu, niedawno wprowadzony do oferty franczyzowej, czyli Posterunek Pizzy.
Na czym polega specyfika tego formatu?
To rodzaj kontenera gastronomicznego, wykonanego z prefabrykatów. Przyjeżdża do franczyzobiorcy gotowy do pracy, w pełni wyposażony, jego postawienie nie wymaga pozwolenia na budowę, ma potrzebne zgody Sanepidu. Jest przygotowany z myślą o realizacjach zamówień w dowozach, ale przy nieco wyższej inwestycji można również dostosować go np. do sprzedaży pizzy w kawałkach. Koszt Posterunku Pizzy to od 89 tys. zł netto, ale można też wziąć go w leasing. Czas oczekiwania na kontener, od momentu zamówienia do chwili dostarczenia w wybrane miejsce, to mniej więcej miesiące. Ten format na pewno dobrze sprawdzi się w miejscowościach turystycznych, przy deptakach, na osiedlach, wszędzie gdzie jest duży ruch pieszy. Zaletą jest fakt, że w razie potrzeby można zmienić lokalizację.
W jakich jeszcze formatach można otworzyć pizzerię pod waszym szyldem?
Mamy kilka do wyboru. Pierwszy to tradycyjna pizzeria z konsumpcją na miejscu i dowozami do klienta. Drugi format – express – to lokal realizujący tylko zamówienia w dowozie lub z odbiorem własnym. Jest jeszcze NYPD Express mini, czyli lokal, który może rosnąć wraz ze wzrostem obrotów, dzięki zastosowaniu modułowych pieców do pizzy. Na początek wystarczy kupić jedną komorę, a gdy biznes się rozwinie, dołączać kolejne. Kwota inwestycji w tym przypadku zaczyna się od 30 tys. zł netto. Natomiast nasz kolejny model, New York Pizza Department by Night jest przeznaczony dla franczyzobiorców, którzy prowadzą już któryś z poprzednich konceptów. Mogą otworzyć dodatkowy biznes w postaci lokalu czynnego też w nocy, realizującego zamówienia w dowozie.
Jakie macie plany biznesowe na 2020 rok?
Tylko na styczeń zaplanowaliśmy trzy kolejne otwarcia. A umów franczyzowych, które zrealizujemy w tym roku mamy podpisanych jeszcze więcej.
Rozmawiała Monika Wojniak-Żyłowska
WIZYTÓWKA NEW YORK PIZZA DEPARTMENT
Marka działa na polskim rynku od 2009 roku, kiedy to otwarto pierwszą pizzerię w Krakowie.
NYPD w 2019 roku:
- 1 lokal własny;
- 28 lokali franczyzowych;
- jednorazowa opłata licencyjna 5 tys. zł netto;
- miesięczna opłata franczyzowa 1 tys. zł netto.

PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Jaki biznes ma szansę powodzenia w obecnych realiach rynkowych? Dowiedz się z nowego numeru magazynu "Własny Biznes FRANCHISING".
Zainspiruj się sukcesami i poznaj sprawdzone pomysły na biznes! Grudniowy numer „Własny Biznes FRANCHISING” pełen praktycznych porad i historii przedsiębiorców już w sprzedaży!
Marka New York Pizza Department podpisała umowę z masterfranczyzobiorcą w Egipcie. Na przyszły rok zapowiada pierwsze otwarcia na egipskim rynku.
New York Pizza Department uruchomił w tym roku już 18 lokali, a do majówki ma w planie jeszcze pięć. I myśli o zagranicy.
Nowy numer miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" już w sprzedaży! Sprawdź, jakie pomysły na biznes są opisane w lutowym wydaniu magazynu.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

Emotka – sieć edukacyjna oferująca zajęcia dla dzieci – rozwija się w modelu franczyzowym i poszukuje nowych partnerów. Firma specjalizuje się w programach uczących dzieci radzenia sobie z emocjami i budowania relacji społecznych.
Agencja Wirtualna to koncept franczyzowy, który pozwala rozpocząć własną działalność w marketingu internetowym bez doświadczenia i dużych inwestycji.
Marka Quiosque do końca tego roku otworzy 20 nowych salonów. Jakie warunki trzeba spełnić, aby zostać się franczyzobiorcą marki?
Najlepsze rozwiązania rodzą się z potrzeby. Nie inaczej było w przypadku robota Fidi. Polskie rozwiązanie ma szansę podbić międzynarodowy rynek medyczny.
Plenti oferuje dostęp do innowacji za ułamek ich ceny. Ma też propozycje dla franczyzobiorców.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali