Zjeść ciastko i… mieć biznes
Jak przekuwa się pasję w biznes?
Powstanie Fit Cake to efekt połączenia mojego sportowego trybu życia z zamiłowaniem do słodyczy. Przez wiele lat startowałam w zawodach fitness, a to wymaga rygorów nie tylko treningowych, ale i żywieniowych. Moja dieta była oparta na niskoprzetworzonych produktach, była pozbawiona cukru i wszelkiej chemii. W moim jadłospisie nie było miejsca na puste kalorie. Problem w tym, że uwielbiam słodycze.
Co robi sportowiec, który lubi słodycze?
Zazwyczaj trochę „łasuchuje”, ale ja zaczęłam eksperymentować. Zawsze lubiłam piec. Mówią o mnie „daj mi miskę i łyżkę, a zrobię z tego ciasto”. Moim celem było stworzenie czegoś smacznego z prostych składników i oczywiście bez cukru. Naturalnie ważna była też kontrola kalorii. Tak powstały pierwsze ciasta i batony, które bardzo umiliły mi życie, zwłaszcza w okresie przygotowań do zawodów.
Kiedy pojawiła się perspektywa zarabiania na hobby?
Jakieś pięć lat temu. Z czasem moje produkty zaczęły zyskiwać popularność wśród rodziny i znajomych. Pojawiły się pierwsze zamówienia i moje hobby zaczęło przynosić pierwsze pieniądze. Pocztą pantoflową rozeszło się po Białymstoku, że można u mnie zamówić tort bez cukru. Miałam kontakty w siłowniach, więc zapytałam o możliwość dostarczania batonów. Chwyciło. Z czasem ludzie zaczęli pytać o lokal, co było mi bardzo na rękę, bo zawsze marzyłam o własnej „zdrowej cukierni”. Dlatego wspólnie z partnerem postanowiliśmy otworzyć pierwszego Fit Cake’ka. Ja zajęłam się ofertą, zaś Rafał biznesową stroną naszego przedsięwzięcia.
Skąd wiedzieliście, że wasza grupa docelowa jest wystarczająco duża, żeby biznes był rentowny?
Liczyliśmy na to. Mieliśmy też obserwacje z grona rodziny i znajomych. Po pierwsze coraz więcej ludzi boryka się z alergiami, chorobami i nietolerancjami pokarmowymi. Dla wielu z nich ciasto bez cukru czy glutenu to prawdziwy rarytas. Wiedzieliśmy też, że naszą ofertę skierujemy do ludzi aktywnych sportowo, dbających o sylwetkę i skład posiłków. Ich zainteresowanie takimi produktami nie było dla nas niespodzianką. Wreszcie trzecia z naszych grup docelowych, to świadomi rodzicie, którzy nasz produkt kupują z myślą o zdrowiu dzieci.
Jeśli Fit Cake to styl życia, to czy franczyzobiorca również musi być fit?
Nie oczekujemy, że każdy franczyzobiorca będzie sportowcem. Tak naprawdę to biznes dla każdego. Mamy wśród franczyzobiorców ludzi z korporacji, księgową czy przedsiębiorców, którzy mają też inne biznesy. Z drugiej strony obserwujemy, że niektórzy z naszych franczyzobiorców zmieniają swój sposób odżywiania pod wpływem Fit Cake. Fakt, że na co dzień sprzedają zdrowe jedzenie, a ich klientami są ludzie, którzy o siebie dbają, powoduje, że sami zaczynają zwracać uwagę, na to co jedzą.
Rozmawiał Marcin Kaleta
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Co drugi przedsiębiorca decydujący się na franczyzę Fit Cake wybiera tę markę jako swój pierwszy krok w biznesie. Dlaczego?
Mimo wakacji franczyzodawcy nie próżnują. Przegląd tygodnia 29 lipca-5 sierpnia.
Fit Cake otworzył 10 lokali w ciągu miesiąca. Wchodzi też na nowe, zagraniczne rynki.
Fit Cake otworzył placówkę w Rumunii, Bricomarché kontynuuje ekspansję w Polsce, a 7 Street wprowadził do menu burgera i pizzę z owadami. Przegląd tygodnia 20-25 marca.
Fit Cake inwestuje w nowoczesne technologie, które mają pomóc franczyzobiorcom znaleźć najlepszą lokalizację dla biznesu.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję magazynu "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Franczyzobiorczyni Tax Safe z Krakowa dba o work-life balance, ale klientów cały czas jej przybywa. Jak sobie radzi?
La Mancha szuka partnerów szczególnie w Białymstoku i Szczecinie. Dlaczego to dobry moment na nawiązanie współpracy?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...