Gastronomia się nie podda
Gastronomia przeżywa obecnie trudny okres. Jak radzą sobie koncepty, należące do firmy Wojtex?
Okres kwarantanny spowodował, że musieliśmy wprowadzić zmiany w funkcjonowaniu niektórych naszych konceptów. Ze względu na panującą epidemię nasze punkty franczyzowe mogą realizować zamówienia wyłącznie w formie na dowóz lub na wynos. Dostosowaliśmy się do rozporządzenia rządu o zamknięciu lokali i wdrożeniu wspomnianej formy serwowania dań. Tak działa nasz flagowa marka Biesiadowo, podobnie jest w przypadku sieci Western Tortilla, Western Chicken czy pizzerii Piramid Pizza. Klienci nas nie opuścili i teraz składają zamówienia online. Zdajemy sobie sprawę, że są to działania profilaktyczne, aby zminimalizować liczbę zakażeń. Oczywiście cały czas trzymamy się harmonogramu dostaw, asortyment przyjeżdża na czas do franczyzobiorców, aby mogli realizować zamówienia.
A co z najmłodszym konceptem, Speedy Romano? Powstał jakby z myślą o czasach, jakie obecnie mamy - pizzerie z założenia działają tylko w dowozie, więc pewnie nie odczuwają spadku obrotów?
Pizzerie Speedy Romano działają w formie tzw. „shadow kitchen”, czyli lokalu, który w swoim zapleczu posiada wyłącznie kuchnię, a posiłki serwowane są wyłącznie w formie dowozu. I rzeczywiście, tutaj nasi franczyzobiorcy mają nadmiar pracy. Zamówienia spływają non stop. Zauważyliśmy wzmożony ruch wśród nowych klientów, którzy z nami zostają i cyklicznie składają zamówienia. To dobrze rokuje na przyszłość, bo dzięki temu pizzerie powiększają bazę klientów. Niebawem otworzymy czwarty już lokal Speedy Romano, w Turku. Warunki tego konceptu są na tyle atrakcyjne, że nawet w dobie epidemii potencjalni franczyzobiorcy prowadzą z nami dialog w kwestii uruchomienia własnej pizzerii, a po okresie COVID-19 gotowi są przyjechać na podpisanie umowy.
Gastronomia wyjdzie bardzo pokiereszowana z epidemii koronawirusa?
Spora liczba przedsiębiorców nie poradzi sobie z obecną sytuacją. Już teraz widać, że małe firmy zaczynają mieć kłopoty z płynnością finansową, a wiele z nich już zostało zamkniętych. Gastronomia wyspecjalizowana w kanale delivery i tak bardzo mało ucierpi. Z największymi problemami borykać się będą firmy znajdujące się w galeriach, które głównie zajmują się handlem, a ich koszty stałe są bardzo wysokie. Podsumowując, ludzie jeść muszą, więc branża, w której jesteśmy specjalistami, ma szansę funkcjonować nawet w trakcie epidemii. Zwłaszcza, że możemy zapewnić bezpieczne warunki dostarczania posiłków. Należy wykonywać swoją pracę na tyle, na ile pozwalają możliwości. Zachowanie źródła utrzymania powinno być teraz dla wszystkich priorytetem. Franczyzobiorcy muszą dać z siebie wszystko w kwestii dostaw. Jeśli postawią na jakość przygotowanych posiłków, przy zachowaniu zasad higieny, a dostawy będą realizować w jak najkrótszym okresie, smak obroni się sam. Teraz jest idealny okres, aby przyciągnąć nowych klientów, którzy w przyszłości na stałe mogą zagościć w naszych lokalach. Podejrzewam, że kiedy epidemia dobiegnie końca, nastąpi czas błyskawicznego wzrostu sprzedaży. Polacy po okresie #zostańwdomu będą nadrabiać zaległości w kontaktach towarzyskich, a funkcjonowanie naszych lokali znów wróci do normy.
A jak, pana zdaniem, pandemia wpłynie na franczyzę?
Uważam, że operatorzy marek gastronomicznych po okresie epidemii z pewnością odnotują wzrost zainteresowania ze strony nowych franczyzobiorców. Przedsiębiorcy, którzy zrezygnują ze swoich dotychczasowych działalności będą szukać pomysłów na biznes o niższych nakładach finansowych, z możliwością szybkiego zwrotu inwestycji. Nasze wszystkie koncepty świetnie się do tego nadają. Jestem z reguły optymistą i myślę, że Polacy są na tyle zaradnym narodem, że w szybkim tempie z powrotem zaczną odnosić sukcesy w biznesie.
Rozmawiała Monika Wojniak-Żyłowska

ZOBACZ W KATALOGU




























































































PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Koncept Mniami Ice Cream uruchomi w tym sezonie więcej nowych lodziarni, niż wcześniej było w planach.
Sieć Przybij Piątaka przyciąga już wrocławskich studentów, a teraz chce otwierać franczyzowe puby w całej Polsce.
Berlin Döner Kebap rozwija nowy format lokali, z niższą kwotą inwestycji.
Rex Concepts, masterfranczyzobiorca marki Burger King, w tym roku planuje otworzyć w Polsce cztery lokale z tym szyldem. Czy indywidualni franczyzobiorcy będą mogli skorzystać z licencji na biznes Burger Kinga?
– Jestem mile zaskoczona tym, że ta franczyza jest bardzo dobrze zorganizowana. Każdy zna tutaj swoją funkcję. Mamy opiekunów, do których możemy się zwrócić w każdej chwili – mówi Ewelina Ciapała, franczyzobiorczyni Lviv Croissants.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

Emotka – sieć edukacyjna oferująca zajęcia dla dzieci – rozwija się w modelu franczyzowym i poszukuje nowych partnerów. Firma specjalizuje się w programach uczących dzieci radzenia sobie z emocjami i budowania relacji społecznych.
Agencja Wirtualna to koncept franczyzowy, który pozwala rozpocząć własną działalność w marketingu internetowym bez doświadczenia i dużych inwestycji.
Marka Quiosque do końca tego roku otworzy 20 nowych salonów. Jakie warunki trzeba spełnić, aby zostać się franczyzobiorcą marki?
Najlepsze rozwiązania rodzą się z potrzeby. Nie inaczej było w przypadku robota Fidi. Polskie rozwiązanie ma szansę podbić międzynarodowy rynek medyczny.
Plenti oferuje dostęp do innowacji za ułamek ich ceny. Ma też propozycje dla franczyzobiorców.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali