Jak się ma kebap w galerii?
Koncept Berlin Döner Kebap na polskim rynku działa już od 20 lat. We franczyzie rozwija się od 2012 roku. W tej chwili ma 55 lokali. Najnowsze otwarcia odbyły się w maju i czerwcu, w Gdańsku i Krakowie. Obydwa lokale powstały w centrach handlowych (Galerii Przymorze oraz Galerii Krakowskiej), podobnie jak zdecydowana większość wszystkich placówek Berlin Döner Kebap.
W tej chwili taka lokalizacja oznacza niestety spadek obrotów, ze względu na niższą odwiedzalność galerii. Franczyzodawca liczy jednak, że to stan przejściowy.
– W tym momencie obserwujemy różne wysokości spadków, w centrach o różnych profilach działalności – mówi Karol Kostyrka, menedżer ds. rozwoju marki Berlin Döner Kebap. – Dla przykładu, te opierające się na profilu modowym odnotowują większe spadki od tych, które bazują na większym udziale powierzchni hipermarketu spożywczego. Dodatkowo większe, procentowe spadki pojawiają się w miejscach, w których zwykle sprzedaż była relatywnie wysoka w ramach naszej sieci. Bazując na obecnym doświadczeniu liczymy jednak na to, że wraz z upływem czasu będziemy wracać do sprzedażowej normalności.
Inwestycja w kebap
Berlin Döner Kebap nastawia się na rozwój głównie w miastach liczących powyżej 100 tys. mieszkańców, choć nie wyklucza też mniejszych. Franczyzodawca pomaga dobrać odpowiedni lokal i negocjować czynsz najmu. Minimalna potrzebna powierzchnia to 40 m2. Centrala ocenia potencjał danej lokalizacji, robiąc symulację kosztów i przychodów.
Franczyzobiorca otrzymuje projekt technologiczny dla swojej restauracji, w którym znajduje się m.in. opis i ustawienie wszelkich potrzebnych urządzeń. Średni koszt inwestycji w lokal Berlin Döner Kebap to 500 tys. zł – w tej kwocie zawierają się wszystkie zakupy, prace, projekty, pozwolenia itp. Franczyzobiorca powinien mieć 200 tys. zł kapitału własnego. Reszta może zostać sfinansowana leasingiem lub kredytem.
Kandydat na franczyzobiorcę nie musi mieć doświadczenia w gastronomii. Franczyzodawca zapewnia szkolenia, które całościowo przygotują licencjobiorcę do pracy w restauracji. Podobne szkolenia przechodzi również menedżer lokalu oraz najważniejsze osoby z personelu.
– Jesteśmy bardzo zadowoleni, że pomimo ostatnich, dość trudnych dla gastronomii okoliczności możemy dalej się rozwijać. Na horyzoncie mamy kolejne tegoroczne otwarcia – dodaje Karol Kostyrka. – Dynamicznie rozwija się także kanał delivery, który znacznie zyskał na popularności w ciągu ostatnich dwóch miesięcy.
WIZYTÓWKA MARKI Berlin Döner Kebap
Sieć lokali gastronomicznych serwujących kebap.
- 55 placówek
- średnia kwota inwestycji 500 tys. zł
- rozwój w miastach powyżej 100 tys. mieszkańców
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Sfinks podsumowuje pierwszy kwartał, a Żabka namawia do nauki. Przegląd tygodnia 6-12 kwietnia.
Intermarché obniża ceny, So Coffee nie chce marnować jedzenia, a Multi Ice Group podlicza otwarcia. Przegląd tygodnia 10-17 lutego.
Kebab stał się prawie daniem narodowym Polaków. Może więc być dobrym pomysłem na biznes. Co trzeba zrobić, żeby otworzyć i z sukcesem prowadzić kebabownię?
Nowy numer miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" już w sprzedaży! Sprawdź, jakie pomysły na biznes są opisane w styczniowym wydaniu magazynu.
Fit Cake, Berlin Doner Kebap, Sklepy Komfort oraz RamenShop otwierają nowe placówki, a Grupa PSB Handel chwali się osiągniętymi przychodami. Przegląd tygodnia 5-11 grudnia.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję magazynu "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Jeśli marzysz o własnym biznesie, szukasz inspiracji lub chcesz dowiedzieć się więcej o franczyzie – teraz jest idealny moment, by działać!
La Mancha szuka partnerów szczególnie w Białymstoku i Szczecinie. Dlaczego to dobry moment na nawiązanie współpracy?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...