Jak zarabiać na pączkach
W ofercie Dobrej Pączkarni (dawniej Stara Pączkarnia) jest ok. 80 rodzajów pączków. Można je obecnie kupić w około 50 punktach w całej Polsce.
– Tegoroczne lato okazało się dla nas bardzo dobre – mówi Jacek Kloc, franczyzodawca Dobrej Pączkarni. – Nasz punkty notowały rekordowe wyniki sprzedaży. Wiele osób spędziło urlopy w Polsce, co miało wpływ na obroty punktów w miejscowościach turystycznych. Ale także placówki w innych lokalizacjach miały najlepsze wyniki w historii.
Gdzie sprzedawać pączki?
Około 20 proc. punktów Dobrej Pączkarni działa sezonowo, głównie w nadmorskich kurortach. Reszta pracuje przez cały rok. Generalnie marka chce otwierać pączkarnie w miastach liczących powyżej 50 tys. mieszkańców.
– Przede wszystkim zależy nam na województwach, w których jeszcze nie ma naszych placówek, czyli lubuskim, podlaskim, opolskim, świętokrzyskim. Chcemy też zagęścić sieć w pasie górskim, bo na razie jesteśmy tam obecni tylko w Zakopanem – informuje Jacek Kloc.
Najlepsze lokalizacje dla pączkarni to ścisłe centra miast, okolice urzędów, skwery, deptaki – miejsca gdzie jest duży ruch pieszych. Lokal może być wolnostojący lub znajdować się w ciągu handlowym. Ważne, aby miał dużą witrynę, ponieważ cała produkcja pączków – od wyrabiania ciasta, przez formowanie po smażenie odbywa się w obecności klientów. Minimalna powierzchnia to 40 m2, a optymalna 60 m2. Franczyzodawca przygotowuje projekt technologiczny, zawierający całą linię produkcyjną.
Wydatki na inwestycję
Inwestycja w pączkarnię wynosi ok. 150 tys. zł. Jednorazowa opłata za przystąpienie do sieci to 18 tys. zł. Franczyzobiorca nie musi zatrudniać doświadczonych cukierników.
– Zapewniamy szkolenia zarówno dla licencjobiorcy, jak i dla jego personelu – podkreśla Jacek Kloc. – Przeznaczamy na nie 150 godzin.
W zależności od wielkości sprzedaży, na jednej zmianie powinno pracować od trzech do sześciu pracowników.
Miesięczna opłata franczyzowa to 5 proc. od obrotu, plus 2 proc. na marketing. Franczyzodawca szacuje, że zwrot z inwestycji powinien nastąpić w ciągu roku.
– Choć bywa, że dzieje się to o wiele szybciej – dodaje Jacek Kloc. – Obecnie myślimy o wyjściu na rynki zagraniczne. Szukamy kandydatów, którzy zdecydowaliby się na uruchomienie pączkarni na licencji poza Polską.
WIZYTÓWKA DOBREJ PĄCZKARNI
Sieć punktów produkujących i sprzedających pączki.
- ok. 50 placówek
- kwota inwestycji ok.150 tys. zł
- opłata franczyzowa 5 proc. od obrotu, marketingowa 2 proc.
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Otwórz drzwi do własnego biznesu! W sierpniowym numerze "Własny Biznes FRANCHISING" doradzamy, jaką firmę otworzyć przy budżecie 50, 100, 150 i 200 tys. zł. Znajdź pomysł na sukces i zainwestuj z głową!
– Staramy się wybierać jak najlepsze lokalizacje, aby pączkarnie już od pierwszych dni funkcjonowania były rentowne – podkreśla Jacek Kloc, dyrektor ds. franczyzy Dobrej Pączkarni.
Od 300 do nawet 1,5 tys. sztuk – tyle pączków dziennie sprzedaje się w punktach Dobrej Pączkarni. Czy w takim razie pączki to opłacalny biznes?
Nowy numer miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" już w sprzedaży! Sprawdź, jakie pomysły na biznes są opisane w lutowym wydaniu magazynu.
Pączki sprzedają się nie tylko w Tłusty Czwartek. Jak otworzyć i z sukcesem prowadzić pączkarnię?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję magazynu "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Franczyzobiorczyni Tax Safe z Krakowa dba o work-life balance, ale klientów cały czas jej przybywa. Jak sobie radzi?
La Mancha szuka partnerów szczególnie w Białymstoku i Szczecinie. Dlaczego to dobry moment na nawiązanie współpracy?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...