Krzysztof Olesiak, prezes firmy Sweet Gallery, do której należy sieć Bafra Kebab, Lodolandia, Kołacz na Okrągło i SiGelato / "Do końca 2021 roku będzie działać 140 punktów Bafra Kebab na terenie całej Polski".
Poniedziałek
18.10.2021
– Od początku roku uruchomiliśmy kilkadziesiąt punktów franczyzowych Bafra Kebab. Obecny rok jest rekordowy pod względem otwarć – mówi Krzysztof Olesiak, prezes firmy Sweet Gallery.
 

Bafra Kebab nie zwalnia tempa, co oznacza, że Polacy rozsmakowali się w kebabach?

Tak. Od początku roku otworzyliśmy kilkadziesiąt punktów franczyzowych. W tej chwili sieć liczy ponad 80 punktów. Liczba punktów zmienia się każdego dnia, bo codziennie z centrali w Warszawie wyjeżdża nowy punkt franczyzowy. Kolejni franczyzobiorcy czekają na otwarcie. Do końca 2021 roku będzie 140 punktów Bafra Kebab na terenie całej Polski. Obecny rok jest rekordowy pod względem otwarć. Jest to wynik przemyślanego modelu biznesowego, który opiera się na sprzedaży z okienka w formie „take away”.

Gdzie głównie otwieracie punkty?

Znaczna liczba punktów otwiera się w małych miejscowościach liczących zaledwie kilka tysięcy mieszkańców. Dostrzegliśmy tam niszę. Małe miejscowości to obecnie bardzo chłonny rynek, co również dotyczy gastronomii. Istnieje tam duży deficyt różnego rodzaju usług, a także miejsc spotkań towarzyskich. Nasze punkty niejednokrotnie właśnie pełnią taką funkcję. Punkty sprzedaży Bafra Kebab, oprócz roli gastronomicznej integrują lokalną społeczność. Dotychczas w małych miejscowościach zlokalizowanych jest 60 punktów Bafra Kebab. Konkurencja w ogóle nie istnieje albo jest dużo słabsza niż w przypadku dużych miast. Dodatkowym motorem sprzedaży jest wprowadzona w tym roku sprzedaż na wynos. Taka forma skłania klientów do większych zakupów nie tylko dla siebie, ale również dla rodziny czy znajomych.

Lepiej jest niż w dużych miastach?

W dużych miastach trudniej się wyróżnić i na każdym kroku klienci bombardowani są przeróżnymi ofertami lokali gastronomicznych. Miejsc oferujących kebaby jest bardzo dużo, dlatego ważna jest odpowiednia lokalizacja i jakość produktu. Działamy w plenerze, na zewnątrz obiektów handlowych w pobliżu głównego wejścia, gdzie jesteśmy najlepiej widoczni. Zapewniamy lokalizację, wyszukujemy odpowiednie miejsce, a następnie negocjujemy stawki najmu i na bieżąco czuwamy nad kwestiami formalnymi przez cały okres współpracy franczyzowej. Odpowiednie miejsce to w dużej mierze pierwszy krok do sukcesu. Z tego powodu mamy sprofilowane lokalizacje naszych punktów zarówno dla dużych miast, jak i pozostałych miejscowości.

W związku z tym, gdzie powstają punkty w dużych miastach?

Najczęściej w otoczeniu galerii i retail parków, a także w parkach, przy dworcach i skwerach. Mamy zespół kilkunastu osób, komercjalizatorów, którzy jeżdżą po Polsce i wyszukują najlepsze lokalizacje. Co więcej rezerwujemy miejsca na terenie obiektów handlowych już w trakcie budowy. Osoby zainteresowane otwarciem punktu Bafra Kebab podpisują umowę franczyzową, w której określona jest jego lokalizacja. Partnerzy najczęściej wybierają lokalizację najbliżej ich miejsca zamieszkania, ale są osoby, które prowadzą biznes w odległości nawet 200 km od ich domu.

Jak to możliwe?

Nasze punkty wyposażone są w kamery, system IT oraz kasoterminale, co umożliwia zdalne obserwowanie sytuacji w punkcie oraz kontrolowanie sprzedaży. Dzięki temu franczyzobiorca widzi godzinę pierwszej i ostatniej transakcji oraz ogólny stan kasy w danej chwili. Ma cały czas podgląd na personel, zachowanie pracowników i obsługę klienta. Taki model umożliwia łączyć biznes Bafra Kebab z pracą na etacie lub inną działalnością zawodową. Mamy sporą grupę franczyzobiorców, którzy prowadzą kilka punktów w znacznej od siebie odległości. Największa odległość to kilkadziesiąt kilometrów.

To co trzeba zrobić, żeby otworzyć punkt Bafra Kebab?

Trzeba dysponować kwotą 40 tys. zł na start. Pozostała część kwoty jest leasingowana. Oferujemy punkt z pełnym wyposażeniem, gotowy do pracy. Pracujemy na takim samym sprzęcie jak profesjonalne restauracje.

Ile można na takim punkcie zarobić?

Średni dochód miesięczny punktu wynosi 15-20 tys. zł, natomiast są takie, które w miesiącu generują kilkadziesiąt tysięcy złotych, a nawet więcej. Oferujemy kompleksową wiedzę na każdym etapie prowadzenia działalności. Franczyzobiorców wspierają również regionalni opiekunowie, którzy są tzw. „help deskiem”. Są to osoby, które wcześniej pracowały w punktach Bafra Kebab, przeszły szkolenie, zdobyły doświadczenie i dobrze znają ofertę sieci. Mają więc szeroką wiedzę o każdym aspekcie biznesu.

Jak sieć Bafra Kebab poradziła sobie w pandemii?

Bardzo dobrze. Staliśmy się wręcz beneficjentem sytuacji. Działalność na zewnątrz poza zamkniętymi obiektami potwierdziła siłę naszego konceptu, który jak widać jest odporny na wszelkie obostrzenia związane z ograniczeniem aktywności i zamknięciami. W przeciwieństwie do tradycyjnej gastronomii, nasze punkty działały nieprzerwanie, a wręcz otwieraliśmy kolejne. Co więcej, sporo osób niepewnych swojej przyszłości zawodowej zainwestowało w koncept, traktując go jako zabezpieczenie finansowe. W tamtym czasie sieć Bafra Kebab bardzo mocno przyspieszyła rozwój i do tej pory nie zwalnia tempa.

Rozmawiała Magdalena Kurda


Realne dochody / Franczyzodawca twierdzi, że średni miesięczny dochód punktu Bafra Kebab wynosi 15-20 tys. zł.