Przepis na donuty
Donut jest najlepiej sprzedającym się deserem na świecie. Chyba największą miłością darzą go Amerykanie – w Stanach Zjednoczonych roczna sprzedaż pączków z dziurką to ponad 10 mld sztuk. Ale nie tylko Amerykanie zajadają się donutami. Słowacki koncept La Donuteria oferuje w swoich cukierniach ręcznie robione donuty. Dziś można je kupić w 18 krajach, w ponad 55 lokalizacjach.
– Mamy placówki i kolejne zaplanowane otwarcia m.in. w Wiedniu, Pradze, Budapeszcie, Paryżu, Barcelonie, Dublinie, Monachium, Kopenhadze, Kairze, Dubaju. Widzimy ogromną szansę na rozwój, zwłaszcza na rynkach Bliskiego Wschodu, gdzie w ciągu najbliższych trzech lat chcemy zbudować sieć liczącą ponad 15 oddziałów – zapowiada Peter Straňák, właściciel La Donuteria.
Rozważny dobór franczyzobiorców
Marka chce rozwijać się także w Polsce, gdzie szuka zarówno indywidualnych franczyzobiorców, jak i masterfranczyzobiorców.
– Jesteśmy zainteresowani współpracą z niezależnymi właścicielami firm, którzy będą prowadzić nasze sklepy w każdym dużym mieście w Polsce – mówi Peter Straňák. – Ale jesteśmy również otwarci na współpracę w oparciu o licencję master.
La Donuteria skupia się w Polsce na miastach o populacji co najmniej 100 tys. mieszkańców. Franczyzodawca starannie selekcjonuje kandydatów na franczyzobiorców.
– Z naszego doświadczenia wynika, że niestety wiele osób jest zainteresowanych franczyzą, ponieważ uważają ją za łatwy sposób na otwarcie biznesu i zarobienie dużych pieniędzy, bez nakładu pracy – nie ukrywa Peter Straňák. – Taka motywacja jest bardzo krótkotrwała. Dlatego zbudowaliśmy cały proces oceny franczyzobiorcy, w którym omawiamy z potencjalnymi partnerami ich umiejętności, doświadczenia i oczekiwania. To pomaga nam ich zrozumieć i dowiedzieć się więcej. Wybór partnera franczyzowego to złożone zadanie i wymaga dużej cierpliwości. To franczyzobiorca będzie nas przecież reprezentował w danym mieście.
Inwestycja w cukiernię
Oprócz ręcznie robionych donutów, z własnej produkcji polewami i kremami, cukiernie La Donuteria oferują też świeżo paloną kawę, domowe lemoniady, napoje importowane z USA, Meksyku, Tajlandii, a także wina. Na La Donuterie wystarcza od 40 do 70 m2 powierzchni. Inwestycja początkowa zaczyna się od 40 tys. euro. W tej kwocie zawiera się m.in. wstępna opłata franczyzowa, inwestycja w sprzęt kuchenny, wyposażenie. Franczyzodawca pomaga w wyborze lokalizacji i dostarcza projekt lokalu.
– Umożliwiamy zakup materiałów dla franczyzobiorców bezpośrednio od dystrybutora, w ich własnych krajach. Oznacza to, że nie mają obowiązku kupowania u nas sprzętu, a wszyscy wiemy, że w ten sposób zakup byłby droższy – wyjaśnia Peter Straňák. – We wszystkim co robimy, staramy się ważyć wartość każdego euro wydanego na inwestycję. I widzimy, że partnerzy franczyzowi naprawdę to doceniają.
Miesięczna opłata franczyzowa wynosi 6 proc. od obrotu, plus 2 proc. opłaty marketingowej.
– Oczywiście cieszy nas, jeśli franczyzodawca jest osobiście zaangażowany w prowadzenie biznesu. Dzięki temu ma lepszą kontrolę nad wszystkimi procesami zachodzącymi w placówce. Z drugiej strony możemy sobie wyobrazić współpracę z partnerem-inwestorem, który będzie miał swój zespół ludzi odpowiedzialnych za poszczególne procesy – dodaje Peter Straňák.
WIZYTÓWKA LA DONUTERIA
Międzynarodowa sieć cukierni z donutami.
- 55 lokali w 18 krajach
- inwestycja od 40 tys. euro
- opłata miesięczna 6 proc. od obrotu plus 2 proc. opłaty marketingowej

ZOBACZ W KATALOGU



























































































PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Koncept Mniami Ice Cream uruchomi w tym sezonie więcej nowych lodziarni, niż wcześniej było w planach.
Sieć Przybij Piątaka przyciąga już wrocławskich studentów, a teraz chce otwierać franczyzowe puby w całej Polsce.
Berlin Döner Kebap rozwija nowy format lokali, z niższą kwotą inwestycji.
Rex Concepts, masterfranczyzobiorca marki Burger King, w tym roku planuje otworzyć w Polsce cztery lokale z tym szyldem. Czy indywidualni franczyzobiorcy będą mogli skorzystać z licencji na biznes Burger Kinga?
– Jestem mile zaskoczona tym, że ta franczyza jest bardzo dobrze zorganizowana. Każdy zna tutaj swoją funkcję. Mamy opiekunów, do których możemy się zwrócić w każdej chwili – mówi Ewelina Ciapała, franczyzobiorczyni Lviv Croissants.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

Zabezpieczenie antykorozyjne pojazdów to praca, przy której trzeba się napocić, ale nagrodą są wysokie marże. Jak wejść w ten biznes?
Przejście z pracy na etacie do prowadzenia własnej działalności to decyzja wymagająca odwagi. Kasper Serafiński, właściciel sklepu Powered by Kramp, długo zastanawiał się, czy jest gotowy.
Homla chce powiększyć swoją sieć. Szuka franczyzobiorców zainteresowanych otwarciem sklepu marki w miastach powyżej 30 tys. mieszkańców.
O tym, dlaczego Xtreme Fitness Gyms stawia na wolnostojące kluby, opowiada Filip Puchalski, Commercial Director marki.
O wygodę i dyskrecję najłatwiej na własnym podwórku. Dlatego Laser On The Way szybko zyskuje zwolenników. Na czym polega ten koncept?
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali