Jak otworzyć pizzerię?
Sieć Da Grasso działa nieprzerwanie od 1996 roku. Ma dziś już blisko 200 lokali.
– W tym roku najwięcej projektów realizujemy na południu kraju, gdzie marka Da Grasso jest numerem jeden w wyborze usług gastronomicznych – podkreśla Magdalena Parfianowicz, menadżer operacyjny Da Grasso.
Dwa formaty lub konwersja
Franczyzodawca rozwija dwa modele lokali. Pierwszy to pizzeria z salą konsumpcyjną, realizująca też równolegle zamówienia na wynos i w dowozie. Minimalna powierzchnia lokalu to ok. 100 m2. Drugi wariant to model ekspres, oferujący tylko sprzedaż na wynos i w dowozie. Te pizzerie najlepiej sprawdzają się na dużych osiedlach większych miast i zwykle mają powierzchnię 70-80 m2.
– Godny odnotowania jest rosnący udział tego formatu w naszej sieci – dodaje Magdalena Parfianowicz. – Znani jesteśmy głownie z tego, że wszystkie dania z naszego menu, a przede wszystkim pizzę dostarczamy do naszych klientów zgodnie z wypracowanymi i powtarzalnymi standardami. Ta strategia wspierana silnymi kampaniami marketingowymi zapewniła nam utrzymanie sprzedaży w kanale delivery w skali całej sieci na bardzo wysokim poziomie.
Da Grasso otworzyło też pierwszą placówkę w ramach nowego projektu franczyzy konwersyjnej. Jest on skierowany do już działających restauracji i lokali gastronomicznych, które poszukują nowych możliwości rozwoju.
– Zaprosiliśmy do współpracy restauratora, dla którego przystąpienie do sieci Da Grasso było właśnie szansą na rozwój jego biznesu – mówi Magdalena Parfianowicz. – Po kilku miesiącach współpracy franczyzobiorca podjął decyzję o otwarciu nowego i większego lokalu pod naszym szyldem.
Szkolenia i nie tylko
Do sieci Da Grasso mogą dołączyć zarówno osoby działające w branży gastronomicznej, jak i ci, którzy żadnego doświadczenia w tym zakresie nie mają.
– Mamy sprawdzony model biznesowy, odpowiedni program szkoleniowy więc nie oczekujemy doświadczenia w branży gastronomicznej – wyjaśnia Magdalena Parfianowicz. – Nasi partnerzy franczyzowi mogą mieć pewność, że będą dobrze przygotowani do prowadzenia pizzerii Da Grasso.
W ramach opłaty wstępnej, która wynosi 12 tys. zł netto, franczyzobiorcy otrzymują pełny know-how, projekty branżowe, pakiet szkoleń wdrożeniowych oraz cykl szkoleń rozwijających umiejętności zarządcze, rozwiązania e-commers, zakupy centralne, sieci serwisowe, opiekę regionalnego koordynatora ds. franczyzy, działania marketingowe, dostosowane do potrzeb każdego lokalu.
Inwestycja w lokal Da Grasso to, według franczyzodawcy, min. 150 tys. zł. Miesięczna opłata franczyzowa jest kwotą stałą, zryczałtowaną i niezależną od wysokości obrotów. Zależy natomiast od wybranego pakietu menu.
– Minimalna kwota miesięcznej opłaty franczyzowej wynosi 1 464,10 zł netto i obejmuje podstawowy moduł oferty, w którego skład wchodzą pizze, startery, sałatki, desery i napoje – informuje Magdalena Parfianowicz. – Nasi partnerzy mają możliwość rozbudowy oferty, poprzez implementację kolejnych modułów.
WIZYTÓWKA DA GRASSO
Polska sieć pizzerii.
- blisko 200 lokali
- kwota inwestycji min. 150 tys. zł
- opłata wstępna 12 tys. zł netto

PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

W trakcie wieloletniej stagnacji w obszarze stricte ofert franczyzowych na polskim rynku franczyzowym w segmencie gastronomicznym, postanowiliśmy dokładnie zrewidować naszą ofertę.
Franczyzodawcy kilkudziesięciu konceptów czekają na Ciebie! 14 marca do godz. 16:00 na Targach Franczyza na PGE Narodowym dowiesz się, jak otworzyć biznes we franczyzie.
Poznaj kilkadziesiąt sprawdzonych pomysłów na biznes na Targach Franczyza 13-14 marca na PGE Narodowym! Śledź relację na żywo i znajdź inspirację dla siebie!
Zbudowanie biznesu od podstaw to duże wyzwanie, dlatego warto rozważyć sprawdzony model – franczyzę. Już 13-14 marca 2025 na PGE Narodowym w Warszawie odbędą się Targi Franczyza, podczas których poznasz gotowe pomysły na dochodowy biznes.
Marzysz o własnym biznesie, ale obawiasz się ryzyka? Franczyza to sprawdzony sposób na dochodowy interes pod silną marką. Przyjdź 13-14 marca na Targi Franczyza na PGE Narodowym i poznaj najlepsze koncepty franczyzowe!
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

Emotka – sieć edukacyjna oferująca zajęcia dla dzieci – rozwija się w modelu franczyzowym i poszukuje nowych partnerów. Firma specjalizuje się w programach uczących dzieci radzenia sobie z emocjami i budowania relacji społecznych.
Najlepsze rozwiązania rodzą się z potrzeby. Nie inaczej było w przypadku robota Fidi. Polskie rozwiązanie ma szansę podbić międzynarodowy rynek medyczny.
Plenti oferuje dostęp do innowacji za ułamek ich ceny. Ma też propozycje dla franczyzobiorców.
Agencja Wirtualna to koncept franczyzowy, który pozwala rozpocząć własną działalność w marketingu internetowym bez doświadczenia i dużych inwestycji.
– Większość podłóg i drzwi sprzedaje się wraz z usługą montażu, dlatego ekipy montażowe to bardzo ważna część mojego biznesu – mówi Radosław Chabowski, franczyzobiorca DDD Dobre Dla Domu.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali