Franczyza z Ukrainy
Lviv Croissants to jeden z największych franczyzodawców w Ukrainie. Marka powstała w 2015 roku, zaczynając od niewielkiego lokalu we Lwowie. W ciagu siedmiu lat udało jej się rozbudować sieć do 142 lokali. Ich specjalnością są oczywiście croissanty – zarówno w słodkim, jak i wytrwanym wydaniu.
– Nasze croissanty są większe niż francuskie, nie są też tak tłuste i maślane. Mają neutralny smak, dzięki czemu idealnie komponują się zarówno ze słodkim nadzieniem, jak i z dodatkiem np. wędlin czy łososia i warzyw, tworząc kanapkę na idealne śniadanie – wyjaśnia Orest Zahrodskyy, menedżer ds. rozwoju sieci Lviv Croissants w Polsce. – W Ukrainie takie wytrwane podanie croissanta było całkowitą nowością.
Obecnie w menu Lviv Croissants jest 12 propozycji croissantów wytrawnych i 11 słodkich. Oprócz tego są także gorące i zimne napoje. – Mamy przystępne ceny, ponieważ kierujemy naszą ofertę do szerokiej grupy klientów – podkreśla Orest Zahrodskyy. – Od studentów po emerytów, od pracowników biurowych po pracowników budowlanych.
Jak mówi menedżer, atutem lokali jest też szybki proces realizacji zamówienia. Średnio wydanie croissanta i napoju trwa 2-3 minuty.
– Plasujemy się między fast foodem a przytulną piekarnią. W lokalach mamy szybką obsługę, ale jednocześnie nastrojowe wnętrza, z przyjemną muzyką i ciepłą atmosferą – dodaje Orest Zahrodskyy.
Polskie plany
Lviv Croissants właśnie zaczyna budowę sieci w Polsce. Już działają lokale w Zgorzelcu i we Wrocławiu, w przygotowaniu są dwa kolejne.
– Naszą ofertę franczyzową kierujemy zarówno do Ukraińców, mieszkających w Polsce, jak i do Polaków. Od kandydatów na franczyzobiorców oczekujemy doświadczenia w prowadzeniu działalności gospodarczej – informuje Orest Zahrodskyy. – Preferujemy partnerów, którzy docelowo chcieliby otworzyć kilka lokali, ale można też otworzyć z nami tylko jeden. Oczywiście my też musimy ocenić, czy ta osoba podoła prowadzeniu większej liczby placówek – jak zarządza biznesem, czy przestrzega standardów.
Marka chce rozbudować sieć w całej Polsce. Nastawia się na miasta powyżej 50 tys. mieszkańców. Najlepsze lokalizacje to miejsca o dużym natężeniu ruchu pieszego, ale też dogodnie położone biorąc pod uwagę dostawy. – W pierwszej kolejności celujemy w okolice centrów miast, w drugiej w osiedla, centra biurowe, a w trzeciej w centra handlowe – precyzuje Orest Zahrodskyy.
Franczyzobiorca poszukuje lokalu, kierując się wytycznymi, otrzymanymi od franczyzodawcy. Centrala analizuje jego propozycje i ostatecznie akceptuje lokalizację. Zanim dojdzie do podpisania umowy najmu centrala tworzy jeszcze model finansowy dla tego konkretnego lokalu, sprawdzając, czy lokalizacja jest opłacalna.
– Konsultujemy też umowę najmu z prawnikiem, zanim licencjobiorca ją podpisze – podkreśla Orest Zahrodskyy.
Wsparcie na każdym kroku
W ramach opłaty wstępnej, które do końca tego roku wynosi 10 tys. euro, centrala zapewnia wizualizację lokalu i projekt technologiczny. Każdy franczyzobiorca ma dedykowanego opiekuna z centrali, który prowadzi go przez cały proces przygotowań do otwarcia.
– Franczyzobiorca otrzymuje od nas szczegółowe wytyczne dotyczące wyposażenia i aranżacji wnętrza. Udostępniamy mu także listę naszych dostawców, wraz z wygodnie wynegocjowanymi warunkami – wylicza Orest Zahrodskyy. – Ekipa budowlana współpracuje na bieżąco z naszym architektem. Pomagamy także w rekrutacji menedżera lokalu oraz pozostałych pracowników. Franczyzobiorcy korzystają ze wskazanych przez nas dostawców produktów, opakowań.
Tydzień przed otwarciem menedżer z centrali oraz trenerzy przyjeżdżają do lokalu franczyzowego i przeprowadzają szkolenia. Zostają też na kilka dni po uruchomieniu placówki.
Franczyzodawca szacuje, że minimalna kwota inwestycji w lokal wynosi 60 tys. euro. Miesięczna opłata franczyzowa to 3 proc. od obrotu. Średni okres zwrotu z inwestycji wynosi 18 miesięcy. Jak informuje franczyzodawca, średnia dzienna liczba paragonów to 200 sztuk, a średnia kwota paragonu 28 zł.
– Na bieżąco analizujemy sprzedaż w lokalach, jeśli trzeba wspieramy ją np. promocjami czy innymi działaniami marketingowymi – dodaje Orest Zahrodskyy.
WIZYTÓWKA LVIV CROISSANTS
Sieć lokali serwujących croissanty w wersji wytrawnej i słodkiej.
- 142 lokale w Ukrainie
- 2 lokale w Polsce
- opłata wstępna 10 tys. euro (do końca roku)
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
To już ostatnia okazja w tym roku, aby spotkać się z setką franczyzodawców pod jednym dachem! Przyjdź jeszcze dziś na Targi Franczyza do Pałacu Kultury i Nauki!
24-26 października w Pałacu Kultury i Nauki możesz poznać 100 sprawdzonych pomysłów na biznes we franczyzie. Przeczytaj relację z targów i przyjdź wybrać franczyzę dla siebie!
Od 24 do 26 października w Pałacu Kultury i Nauki można poznać 100 najciekawszych franczyz w Polsce. Przyjdź i wybierz biznes dla siebie. Śledź relację z targów na żywo.
Już w czwartek zaczynają się jesienne Targi Franczyza! Przyjdź i wybierz biznes dla siebie! Franczyzodawcy czekają od 24 do 26 października w Pałacu Kultury i Nauki.
Już w najbliższy czwartek rozpoczynają się Targi Franczyza 2024. Od 24 do 26 października w Pałacu Kultury i Nauki przedstawiciele 100 marek franczyzowych będą dzielić się swoimi sprawdzonymi pomysłami na firmę.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję magazynu "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Jeśli marzysz o własnym biznesie, szukasz inspiracji lub chcesz dowiedzieć się więcej o franczyzie – teraz jest idealny moment, by działać!
La Mancha szuka partnerów szczególnie w Białymstoku i Szczecinie. Dlaczego to dobry moment na nawiązanie współpracy?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...