Inna Yarovyj, wspolwłaścicielka Dobro&Dobro Cafe: / "Od naszych franczyzobiorców oczekujemy głównie biznesowego spojrzenia na rozwój marki oraz zaangażowania w codzienną pracę."
Czwartek
29.12.2022
Inna i Oleg Yarovyj prowadzą trzy marki gastronomiczne, które rozwijają we franczyzie.
 

Przyjeżdżając do Polski z Ukrainy Inna i Oleg Yarovyj bardzo chcieli spróbować swoich sił w prowadzeniu własnego biznesu.

– Choć kultura picia kawy w naszym kraju jest zupełnie inna niż w Polsce, postanowiliśmy stworzyć miejsce typowe dla konceptu, który doskonale sprawdzał się w dużych miastach w Ukrainie – opowiada Inna Yarovyj.

I tak 29 lutego 2016 roku powstała najmniejsza kawiarnia w Polsce, mieszcząca się na warszawskim Mokotowie.

– Okazało się, że już 6 m2 wystarczy, aby móc umilać dzień kawą często spieszącym się gdzieś ludziom, a mały metraż finalnie przerodził się w początek naszego sukcesu – dodaje Inna Yaroyj.

Aktualnie pod szyldem marki Dobro & Dobro Cafe działa 17 kawiarni, z czego pięć to lokale własne, a 12 funkcjonuje na zasadach franczyzy. Można się w nich napić klasycznych wariantów kawy, ale także autorskich wariacji np. piernikowej latte, cappu orange lub matcha mango latte. Na gości czekają też śniadania, croissanty czy desery.

Inwestycja w kawiarnię

Na razie marka chce skupić się na otwieraniu nowych lokali w większych miastach.

– Nie ograniczamy się jednak wyłącznie do centralnych dzielnic. Dla przykładu we Wrocławiu i Warszawie powstały osiedlowe kawiarnie Dobro & Dobro Cafe, które cieszą się dużym zainteresowaniem lokalnych mieszkańców i są przez nich chętnie odwiedzane – podkreśla Inna Yarovyj.

Dobro & Dobro Cafe otwiera zarówno mobilne, jak i stacjonarne kawiarnie. Te pierwsze są lokalizowane w galeriach handlowych czy biurowcach. Koszty inwestycji w tym przypadku zaczynają się od 50 tys. zł. Natomiast otwarcie większych stacjonarnych kawiarni wiąże się z wydatkami rzędu ok. 300 tys. zł.

– Od naszych franczyzobiorców oczekujemy głównie biznesowego spojrzenia na rozwój marki oraz zaangażowania w codzienną pracę – podkreśla Inna Yarovyj. – Idealny kandydat to osoba z doświadczeniem menedżerskim w gastronomii, nie rezygnujemy jednak ze współpracy z tymi, którzy takich umiejętności nie posiadają. Najważniejszym warunkiem jest wysoka motywacja do aktywnego uczestnictwa w procesach szkoleniowych, przygotowujących kompleksowo do objęcia takiego stanowiska. Chcemy, aby nasi franczyzobiorcy nie byli dla nas wyłącznie partnerami biznesowymi, ale także bliskimi ludźmi, z podobną wizją rozwoju.

Kolejne pomysły

Cztery lata po otwarciu pierwszej kawiarni Inna i Oleg Yarovyj postanowili spróbować swoich sił w innym segmencie gastronomii i otworzyli Sushi Cafe – specjalizujące się w przygotowywaniu rolek sushi na dowóz. Dziś oprócz jednego lokalu własnego tej marki działają także trzy franczyzowe. Ale na tym nie poprzestali. Najmłodszym biznesowym dzieckiem małżonków jest Prosecco Oyster Bar.

– Naszym marzeniem było otwarcie sieci lokali, w których każdy będzie mógł spróbować najwyżej jakości owoców morza w przystępnej cenie i bez wcześniejszej rezerwacji miejsc – wyjaśnia Inna Yarovyj. – Poza ofertą gastronomiczną, posiadamy także szeroką gamę napojów alkoholowych. Aktualnie prowadzimy jeden lokal własny tej marki w Warszawie na ul. Francuskiej. W najbliższych miesiącach zostanie także otwarty punkt w galerii handlowej Złote Tarasy. Lokale franczyzowe natomiast działają we Wrocławiu oraz Krakowie.

W przypadku Sushi Cafe inwestycja zaczyna się od 40 tys. zł. Natomiast otwarcie Prosecco Oyster Bar to wydatek ok. 450 tys. zł.

– Przy każdym z konceptów naszym franczyzobiorcom zapewniamy kompleksowe wsparcie biznesowe oraz mentoring. Mogą oni liczyć na przejrzysty model finansowy, a także program szkoleń, będący gwarancją rozwoju nie tylko marki, ale ich samych. Oferujemy także gotową, sprawdzoną koncepcję biznesową oraz nowatorską strategię marketingową. Pomagamy w znalezieniu odpowiedniego lokalu oraz nawiązaniu współpracy z dostawcami. I co najważniejsze – nasi franczyzobiorcy mogą liczyć na wsparcie na każdym etapie realizacji projektów brandowych – zapewnia Inna Yarovyj.

 

WIZYTÓWKA DOBRO & DOBRO CAFE

Sieć kawiarni.

  • kwota inwestycji od 50 tys.
  • opłata wstępna od 20 do 60 tys.
  • opłata miesięczna 5,5 proc. od obrotu

Nowe koncepty / Cztery lata po otwarciu pierwszej kawiarni Inna i Oleg Yarovyj uruchomili Sushi Cafe, a później Prosecco Oyster Bar.

ZOBACZ W KATALOGU

Am Am Kebab
Amori Pomodori
Atelier Herosima
Autorskie Lody Piccolo
Bafra Kebab
Berlin Döner Kebap
Beza Krówka Lody rzemieślnicze
Biesiadowo
Bike Café
Browar Korona
BuBu Bubble Tea
Cafe Słodziak
Candy Pop
Carat Kebab
Chinkalnia
Cochise Burger
Coffeeloffee
Cofix
Crazy Bubble
Cudo Vegan Sushi
Cukiernia Sowa
Cukrem i Solą
Da Grasso
DG Restauracje
Dobra Pączkarnia
Domino’s Pizza
Donuterie
Doskoi
Easy Beer
Easy Wine
Express Pizza American Style
FABBRICA Italian Comfort Food
Falla
Felix Chicken
Fit Cake
Good Chicken
Gorąco Polecam. Smaki z Piekarni
Grande Pizza
Gruby Benek
Hotdogzna
Ice'n'go
Japanos
Kashka
Kiss Kim Chi
Koku Sushi
Krowa Mać Burgers
Kurcze Pieczone
Lodolandia & Kołacz
Lody Bonano
Lody Lida
Lviv Croissants
Makarun
Maxipizza
McDonald’s
Meron
Ministerstwo Śledzia i Wódki
Mniami Ice Cream
Mr. Kebab
New York Hot Dog
New York Pizza Department
Niewinni Czarodzieje Trzyzero
Pączki Mamy
Pączkownia Smak Sprzed Lat
Pijalnia Wódki i Piwa
Pijalnie Czekolady E.Wedel
Pizza Factory
Pizza Hut
Pizzeria Stopiątka
Prosiak Polski Kebab & Fast Food
Ramen Shop by Sushi Kushi
Salsiccia Pizzeria Napoletana
Sayuri Sushi
SiGelato
So Coffee
Stava
Steiku Haoss
Subtilité Wine & Bar
Subway
Sulaiman Kebab
Sushi Bistro
Sushi Burrito
Sushi Kushi
Szaszłykowo
Taco Bar
Tawerna Pepe Verde
The White Bear Coffee
Tibesti 2Go
Totti Pizza Rzymska
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
United Chicken
Wendy’s
Western Chicken
Western Tortilla
Yum Yum Kebab
ZapieCKanki
Zapiekankarnia – Zapiekanki, Bajgle, Pizza, Pasta
ŻarWok
Zdrowa Krowa