Franczyza w nowym formacie

Franczyzobiorca ma wybór / W tej chwili Cukrem i Solą oferuje więc franczyzobiorcom trzy formaty sprzedażowe. Najpopularniejszy to przyczepa gastronomiczna.
Czwartek
19.01.2023
Cukrem i Solą otwiera nowy format. Oprócz food trucków i lokali stacjonarnych proponuje teraz franczyzobiorcom także wyspy handlowe.
 

Punkty Cukrem i Solą sprzedają ciepłe przekąski, m.in. zapiekanki, frytki belgijskie, frytki z batatów, ziemniaki zakręcone, kanapki grillowane na ciepło, churrosy, kawy oraz koktajle owocowe. Latem w ofercie są lody czy bubble tea, zimą dodatkowo np. burgery. Do tej pory wszystkie punkty marki działały w formacie przyczep gastronomicznych. Ale już w lutym otwiera się pierwsza wyspa handlowa pod szyldem Cukrem i Solą, w Factory Annopol w Warszawie.

– To nasz format przeznaczony właśnie dla galerii handlowych – mówi Kamil Woźniak, franczyzodawca Cukrem i Solą. – Z racji na uwarunkowania lokalizacyjne nie będzie tutaj pełnego menu, czyli rzeczy smażonych, jak np. zakręcane ziemniaki, frytki czy churrosy. Za to w ofercie znajdą się kanapki, zapiekanki, bubble tea, kawa, lody MiniMelts.

Inwestycja do wyboru

W tej chwili Cukrem i Solą oferuje więc franczyzobiorcom trzy formaty sprzedażowe. Najpopularniejszy, czyli przyczepę gastronomiczną, franczyzobiorca otrzymuje obrandowaną i w pełni wyposażoną. W środku znajduje się m.in.: piec konwekcyjny, frytownice, grill, maszyna do ziemniaka zakręconego, blender kielichowy, lodówki, zamrażalki. Przyczepy są też wyposażone w monitoring i klimatyzację. Potrzebują przyłącza prądu, więc licencjobiorca powinien wziąć to pod uwagę, wybierając lokalizację.

Przyczepy można kupić korzystając z leasingu. Na start wystarczy wówczas kwota 11 tys. zł. Drugą opcją – popularniejszą – jest wynajem. Franczyzobiorca podpisuje wówczas umowę na 12 miesięcy.

– W okresie zimowym udzielamy mu 50-proc. rabatu na czynsz najmu – informuje Kamil Woźniak. – Jeśli po jakimś czasie zdecyduje się wykupić przyczepę, 50 proc. kwoty wpłaconej na poczet opłat za najem wliczane jest w cenę wykupu.

Ci, którzy zdecydowaliby się otworzyć lokal stacjonarny, powinni liczyć się z wydatkiem rzędu 40-50 tys. zł, w przypadku lokalu o powierzchni 30 m2. Natomiast wydatek na wyspę handlową to ok. 70 tys. zł.

Mała gastronomia się broni

Miesięczna opłata franczyzowa w przypadku przyczepy gastronomicznej wynosi 500 zł, a w pozostałych formatach 800 zł. Jeśli lokalizację pod punkt franczyzowy znalazł franczyzodawca, to dodatkowo otrzymuje co miesiąc 1,5 proc. od obrotu placówki.

– Pomimo różnych trudności wynikających z ogólnej sytuacji gospodarczej nie odczuliśmy spadku obrotów – zapewnia Kamil Woźniak. – W przypadku małej gastronomii wzrosty cen menu nie są tak drastyczne, jak np. w restauracjach i w związku z tym nie są tak odczuwalne przez klientów.

 

WIZYTÓWKA CUKREM I SOLĄ

Sieć punktów małej gastronomii.

  • 13 lokalizacji
  • 3 formaty
  • opłaty miesięczne 500 lub 800

Oferta przekąsek / Punkty Cukrem i Solą sprzedają ciepłe przekąski, m.in. zapiekanki, frytki belgijskie, frytki z batatów, ziemniaki zakręcone.

POPULARNE NA FORUM

Biznes, który bije rekordy

Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.

1 wypowiedzi
ostatnia 15.10.2024
Biesiadowo

Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50

1 wypowiedzi
ostatnia 29.01.2024
Kawiarnie Cafe Nescafe

Nie chciałabym tej franczyzy

6 wypowiedzi
ostatnia 29.04.2023
McDonalds opinie o franczyzie

Ja bym pomyślała o tej franczyzie

3 wypowiedzi
ostatnia 29.04.2023
Doświadczenia z Bafra Kebab

Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...

1 wypowiedzi
ostatnia 25.04.2023
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż

Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...

1 wypowiedzi
ostatnia 06.03.2023
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines

Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...

1 wypowiedzi
ostatnia 02.02.2023
Ile kosztuje McDonald's?

Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali

1 wypowiedzi
ostatnia 24.12.2022