Byle przetrwać
Jak pan ocenia miniony rok w branży spożywczej?
To kolejny trudny rok dla nas detalistów, firm rodzinnych zajmujących się prowadzeniem sklepów spożywczych w sieci Lewiatan. Zmiany w stawkach VAT, galopujące ceny mediów, nowy ład, kolejne obciążenia tworzą jeden wielki chaos. To wszystko oznacza dla nas więcej pracy oraz zmniejszającą się rentowność naszych firm. Wszystkie zmiany musimy wprowadzać. Jeśli tego nie zrobimy, grożą nam kary, mandaty i kontrole ciągnące się miesiącami. Wyzwaniem jest przetrwanie i odnalezienie się w aktualnych przepisach podatkowych i handlowych. Niełatwo też odnaleźć się w tym, co jeszcze musimy wprowadzić oraz czego przestrzegać.
Jak wpływa na biznes spożywczy wysoka inflacja?
Wysoka inflacja dezorientuje naszych klientów i to do nas mają oni pretensje, że jest tak drogo. Ceny podnosimy, podążając za naszymi dostawcami, którzy dostarczają nam coraz droższe produkty. Naszym jedynym celem dzisiaj jest utrzymać się na rynku. Jesteśmy odpowiedzialni za nasze firmy, za naszych pracowników oraz ich rodziny.
Czego można się spodziewać w tym roku, jeśli chodzi o warunki prowadzenia sklepów spożywczych?
Będzie coraz gorzej. To nie wróżenie z fusów, tylko fakty. Mnóstwo sklepów już się zamknęło, a jeszcze więcej planuje taki krok. Dobija nas ogrom kosztów i utrudnień w prowadzeniu działalności gospodarczej. Nie nadążamy za wymaganiami i nowymi przepisami. Biura rachunkowe, radcy prawni, adwokaci czy doradcy podatkowi sami mają z tym problem, a co dopiero przedsiębiorcy, którzy przede wszystkim dbają o zadowolenie klienta i najlepszą cenę dla niego. Tak źle i trudno jeszcze nie było.
Czy pana zdaniem dobry moment, żeby otworzyć sklep spożywczy we franczyzie?
Każdy moment na otwarcie działalności jest odpowiedni, jeśli ktoś zna się na tym, co chce robić, potrafi to robić, ma w sobie wystarczająco dużo determinacji i jest przygotowany na ciągłe zmiany. W naszej branży najważniejsze to trafić w dobrą lokalizację. Inaczej biznes skazany jest na niepowodzenie. Dzisiaj sklep, który się otwiera musi być trafiony. Nie ma miejsca na przypadek. Ciągły wzrost kosztów oraz drastyczny spadek rentowności powoduje, że inwestycja opłaci się tylko zaprawionym w boju graczom. My wciąż myślimy o rozwoju, ale dziś chcemy przede wszystkim przetrwać, utrzymać się na rynku.
Czy i jak franczyzodawca pomaga panu w tych trudnych warunkach?
Polska Sieć Handlowa Lewiatan to najlepsza moim zdaniem forma franczyzy dla sklepów tradycyjnych. Mamy ogromne wsparcie operacyjne. Najważniejsze atuty współpracy to Karta Lewiatana, aplikacja, wsparcie w obszarze mediów w każdym kanale, pomoc specjalistów w zakresie doradztwa oraz szkoleń, platforma biznesowa, rosnąca pozycja sieci oraz realny wzrost wynagrodzeń za współpracę handlową.
Ile sklepów obecnie pan prowadzi?
Nasz biznes jest rodzinny. W tej chwili wspólnie z nestorem rodu Stanisławem prowadzimy osiem sklepów na Podkarpaciu. Od ponad 25 lat jesteśmy na lokalnym rynku. Zatrudniamy prawie 100 pracowników. Średnia powierzchnia naszych sklepów to 350 m2. Współpracujemy z ponad 30. lokalnymi producentami i rolnikami od których bezpośrednio otrzymujemy produkty regionalne. To nasz największy atut.
Rozmawiała Dominika Pronarska
WIZYTÓWKA SIECI PSH LEWIATAN
Sieć sklepów spożywczych.
- liczba placówek – ponad 3 tys.
- liczba otwarć w 2022 roku – 205
- kwota inwestycji – ustalana indywidualnie
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Produkty spożywcze sprzedają się bez względu na sytuację gospodarczą. Jak otworzyć i prowadzić sklep, który je oferuje?
Nowy numer miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" już w sprzedaży! Sprawdź, jakie pomysły na biznes przeanalizowaliśmy w marcowym wydaniu magazynu.
Widmo powstania ustawy regulującej franczyzę, uruchomienie studiów Zarządzanie Franczyzą, powiększenie grona sygnatariuszy Kodeksu Dobrych Praktyk to zaledwie kilka z ważnych wydarzeń dla rynku franczyzy w Polsce w 2022 r.
Planujesz otworzyć własną firmę ale nie masz pomysłu na biznes? Kup lutowy numer "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, w który biznes najbardziej opłaca się zainwestować.
W ubiegłym roku otworzyły się 204 sklepy pod szyldem Lewiatana. Jak sobie radzą franczyzobiorcy marki?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję magazynu "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Franczyzobiorczyni Tax Safe z Krakowa dba o work-life balance, ale klientów cały czas jej przybywa. Jak sobie radzi?
La Mancha szuka partnerów szczególnie w Białymstoku i Szczecinie. Dlaczego to dobry moment na nawiązanie współpracy?
POPULARNE NA FORUM
Franczyza Odido w nowym wydaniu: Odido Elevator
Witam. ja w tym roku podpisałem umowę na 5 punktów 2 mam już zrealizowane niestety pozostałe trzy jeszcze nie, niewiem kiedy to nastapi bo pojawia się coraz więcej...
Carrefour Express - supermarket na licencji
Dzień dobry. Szukam chętnych prowadzących sklepy Carrefour do podjęcia współpracy w zakresie umieszczenia na terenie sklepu małego automatu paczkowego. Może być w...
sklepy spożywcze
Pozycjonowanie lokalne to kluczowa strategia dla firm pragnących zwiększyć swoją widoczność wśród lokalnej społeczności. Proces ten skupia się na optymalizacji...
Franczyzodawca otwarty na osoby z niepełnosprawnościami
Jestem osobą niepełnosprawną ostatnio umiarkowanym czy jest szansa żebym mogła wejść we franczyznę i jako osoba niepełnosprawna
Franczyza Odido w nowym wydaniu: Odido Elevator
Witam, Czy ktoś może zdecydował się na współpracę z zOdido w ramach Odido Elevator i może podzielić się doświadczeniami? Chodzi o twardszą franczyzę / wyposażenie...
Nagrodzeni franczyzobiorcy
Należałoby zostawić sobie te nagrodę na spłatę powstających lawinowo długów franczyzobiorców, którzy przez kanibalizacje lokalizacji padają po kilku miesiącach....
sklepy spożywcze
Polecam Franczyzę sklepów Cortez szybko rozwijająca się marka.
Jubileuszowy sklep
Pani Julito proszę uciekać z sieci póki jeszcze dług nie urósł do niebotycznych rozmiarów