Sushi na wynos
W marcu sieci Sushi Bistro przybył sushi bar w Łomży.
– To trzeci lokal naszego franczyzobiorcy, który już prowadzi placówki w Giżycku i Ełku – informuje Robert Chmielewski, dyrektor ds. franczyzy Sushi Bistro. – Teraz do otwarcia przygotowuje się kolejny franczyzobiorca, który poprowadzi lokal w Kielcach.
Take away wychodzi taniej
Sushi Bistro stawia przede wszystkim na format take away.
– To pozwala obniżyć koszty inwestycji, ale też bieżącej działalności – podkreśla Robert Chmielewski. – Nie potrzebujemy lokali o dużych metrażach ani super prestiżowych lokalizacjach, dzięki czemu czynsz najmu jest niższy. W pandemii klienci nauczyli się zamawiania jedzenia do domu, co procentuje do dziś. Może zamówienia są teraz rzadsze, ale za to na większe kwoty.
Marka chce rozwijać sieć w miastach liczących od 30 tys. mieszkańców.
– Każdą lokalizację skrupulatnie analizujemy, sprawdzamy potencjał rynku, konkurencję – zapewnia Robert Chmielewski. – Chcemy, aby każde otwarcie było dobrze przemyślane.
Inwestycję franczyzodawca szacuje na ok. 50 tys. zł, plus koszty remontu. Jednorazowa opłata za przystąpienie do sieci wynosi 20 tys. zł. Zawiera się w niej m.in. projekt lokalu, stałe wsparcie marketingowe i reklamowe, system zamówień on-line, szkolenia dla licencjobiorcy oraz całego personelu. W pierwszym roku miesięczna opłata franczyzowa wynosi 4 proc. od obrotu, w kolejnym 5 proc., a od trzeciego roku 7 proc. Do tego należy doliczyć zawsze 3 proc., przeznaczone na marketing.
Czas jest dobry
Franczyzodawca mocno stawia na marketing internetowy, social media i pozycjonowanie w wyszukiwarkach.
– Ale na różnych rynkach sprawdzają się różne kanały dotarcia do klientów, dlatego mamy otwarte oczy i umysły – dodaje Robert Chmielewski. – Podobnie różna jest popularność poszczególnych produktów w różnych lokalizacjach.
Lokale Sushi Bistro głównie przyjmują zamówienia od line i przez własne strony internetowe. Choć, jak mówi franczyzodawca, są i takie lokalizacje, w których klienci wolą składać zamówienia telefonicznie.
– Jeśli franczyzobiorca chce, może też korzystać z zewnętrznych agregatorów dostaw, jak np. Pyszne.pl – dodaje Robert Chmielewski.
Zdaniem franczyzodawcy Sushi Bistro teraz jest dobry moment na otwarcie lokalu gastronomicznego.
– Większość biznesów, które są źle policzone, albo się zamknęła albo wkrótce się zamknie. A nasz biznes jest skalkulowany bardzo dobrze – zapewnia Robert Chmielewski. – Rok do roku odnotowujemy wzrosty obrotów.
WIZYTÓWKA SUSHI BISTRO
Sieć lokali z sushi.
- 12 lokali
- kwota inwestycji ok. 50 tys. zł plus koszty remontu
- jednorazowa opłata wstępna 20 tys. zł
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
60 sprawdzonych pomysłów na biznes można było poznać na wiosennych Targach Franczyza. Przeczytaj relację z tego wydarzenia.
Bez względu na to czy na inwestycję we własną firmę masz kilka, czy kilkaset tysięcy złotych, na Targach Franczyza znajdziesz biznes na miarę grubości swojego portfela.
Marcowy numer miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" już w sprzedaży! Dowiedz się, w którą franczyzę zainwestować, jak zarabiać w internecie oraz jakie biznesy chętnie otwierają kobiety. Bilet na Targi Franczyza gratis!
Na Targach Franczyza 15 i 16 marca nie zabraknie gastronomii. I tej sezonowej, i tej całorocznej.
Dariusz Gardyjas został Top Franczyzobiorcą w kategorii „Najszybszy rozwój sieci”. Jaka była jego droga do sukcesu?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję magazynu "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Franczyzobiorczyni Tax Safe z Krakowa dba o work-life balance, ale klientów cały czas jej przybywa. Jak sobie radzi?
La Mancha szuka partnerów szczególnie w Białymstoku i Szczecinie. Dlaczego to dobry moment na nawiązanie współpracy?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...