Biznes, który kusi
Pierwsze podejście do własnego biznesu Adrian Ćwik zrobił wraz ze swoim tatą ok. 10 lat temu. Panowie otworzyli małą restaurację, którą niestety po niedługim czasie zamknęli. Biznes nie przyniósł oczekiwanych rezultatów, ale to nie zniechęciło przedsiębiorców do własnej działalności. Kwestią było tylko znalezienie bardziej stabilnego źródła dochodu, a to dawała franczyza. Adrian Ćwik po przeanalizowaniu różnych ofert franczyzowych wybrał koncept Lodolandia & Kołacz na Okrągło firmy Sweet Gallery, w której pracował jego wujek. W ten sposób przedsiębiorcy otrzymali informacje o modelu franczyzowym z pierwszej ręki.
– Franczyza daje możliwość poprowadzenia własnego biznesu bez doświadczenia. Sweet Gallery zapewnia pełny pakiet szkoleniowy przed uruchomieniem punktu, który składa się z teorii i szkolenia praktycznego w realnie działającym punkcie. Wiedza dotyczy zarządzania punktem z kompleksowym zakresem czynności związanych z prowadzeniem własnej firmy – m.in. zatrudnieniem pracowników, księgowością, obsługą klienta, produkcją kołaczy, lodów, deserów i wielu innych elementów. Ponadto wiedza przekazywana jest na platformie szkoleniowej udostępnianej każdemu pracownikowi. Innym udogodnieniem działalności pod marką Lodolandia & Kołacz na Okrągło jest możliwość relokacji punktu w przypadku ewentualnego spadku potencjału dochodowego danej lokalizacji. Nie dotyczy to jednak punktu Adriana Ćwika, który już czwarty sezon stoi przy rzeszowskiej galerii.
Adrian Ćwik dołączył do sieci w 2019 roku. Jak wspomina, początki były bardzo pracowite i dynamiczne. Biznes i praca na etacie stały się wówczas priorytetami, a dom tylko miejscem noclegowym. – Dzisiaj biznes jest poukładany, dzięki czemu jest też łatwiej pogodzić życie zawodowe, biznesowe i prywatne, aczkolwiek ciągle trzeba być uważnym i zaangażowanym w pracę punktu – przyznaje Adrian Ćwik. Z tego też powodu docenia możliwość zdalnego zarządzania biznesem, co daje system monitoringu i system kontrolowania kasy, który informuje o aktualnej liczbie i wartości transakcji w danej godzinie czy dniu. Przestrzega jednak, że to nie wystarczy, by dostatecznie dobrze dopilnować biznesu. – Zaangażowanie w działalność jest bezwzględnie konieczne. Bez tego należy o niej zapomnieć. Franczyza owszem zwiększa bezpieczeństwo, daje wskazówki, jak zarządzać biznesem, szkoli i gwarantuje lokalizację, ale to wszystko to tylko połowa całego przedsięwzięcia. Trzeba pracować, bo bez pracy dosłownie nie ma „kołaczy”. Na szczęście mam za sobą Sweet Gallery oraz pomoc żony i taty. Bez nich byłoby mi o wiele trudniej – mówi Adrian Ćwik.
Różnorodna oferta
Koncept Lodolandia & Kołacz na Okrągło w sezonie wiosenno-letnim oferuje lody, gofry, granitę, bubble tea, zimne desery i napoje, a jesienią i zimą kołacze, churrosy, pączki i ciepłe napoje. Rebranding punktu jest bardzo szybki i trwa mniej więcej trzy godziny. Wówczas urządzenie do wypieku kołaczy wymieniane jest na maszynę do produkcji lodów świderków oraz zmianie ulega zewnętrzna elewacja punktu. Adrian Ćwik, przyznaje, że jednak hitem jest Kołacz na Okrągło, dzięki czemu przedłużył tegoroczny sezon o jeden miesiąc, a w przyszłości planuje otworzyć punkt Kołacz na Okrągło, który będzie działać przez 12 miesięcy.
– Na pewno jest to zasługa wysokiej jakości produktu, pięknego zapachu wypieków, który kusi klientów, oraz oczywiście ich smak. Najpopularniejsze kołacze to waniliowe i cynamonowe, natomiast dzieciaki wybierają te najbardziej kolorowe. Za każdym razem urozmaicamy ofertę i w tym roku po raz pierwszy wprowadziliśmy do sprzedaży kołacz ze śliwką – absolutny hit i kołacz z piernikiem – zachwala Adrian Ćwik.
Oprócz marketingowego wsparcia centrali, franczyzobiorca również z własnej inicjatywy organizuje działania marketingowe, które wspierają sprzedaż. Są to przede wszystkim reklamy i posty w mediach społecznościowych. Oferuje także promocje, np. od poniedziałku do piątku do godziny 13.00 drugiego kołacza sprzedaje za pół ceny. Jest w stałym kontakcie z personelem, monitoruje poziom sprzedaży i gdy wieczorem, przed zamknięciem punktu zostaje kilka kołaczy, wówczas sprzedaje dwie sztuki w cenie jednej.
– Klienci bardzo chętnie korzystają z tych opcji, a my dzięki temu sprzedajemy towar i generujemy zyski. Trafiliśmy w gusta miejscowych klientów. Od tego roku zaczęliśmy współpracę z Glovo, wprowadzając sprzedaż na wynos, co z pewnością jeszcze bardziej przełoży się na roczny wynik sprzedaży – mówi Adrian Ćwik.
Wygodny system
Dużym ułatwieniem we współpracy franczyzowej jest także zatowarowanie, które odbywa się online poprzez specjalny system zakupowy. Daje to możliwość nabywania wszystkich produktów w jednym miejscu za pośrednictwem jednego narzędzia. Jedynie olej, mąkę i drożdże, czyli produkty, które schodzą najszybciej, przedsiębiorca kupuje na miejscu w Rzeszowie. – Z biznesu można wycisnąć niemal wszystkie soki pod warunkiem odpowiedniego zaangażowania. Wtedy taki punkt może być nie tylko dodatkowym, a głównym źródłem dochodów. Sweet Gallery zapewnia solidne zaplecze wspierające w biznesie i opiekuna do pomocy, który natychmiast reaguje na wszystkie moje prośby i zapytania. Polecam biznes tym, którzy rozważają własną działalność. Model Lodolandia & Kołacz na Okrągło zapewnia stabilizację finansową – mówi Adrian Ćwik.
WIZYTÓWKA LODOLANDIA & KOŁACZ NA OKRĄGŁO
Sieć punktów gastronomicznych oferujących m.in. lody i kołacze.
- Kwota inwestycji: 35 tys. zł środków własnych
- Prognozowany zysk miesięczny: 15 tys. zł netto
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Otwórz drzwi do własnego biznesu! W sierpniowym numerze "Własny Biznes FRANCHISING" doradzamy, jaką firmę otworzyć przy budżecie 50, 100, 150 i 200 tys. zł. Znajdź pomysł na sukces i zainwestuj z głową!
Przepis na prowadzenie zyskownej lodziarni jest tak samo złożony, jak receptura lodów. Franczyzodawca Lodolandia & Kołacz na Okrągło dzieli się nim ze swoimi franczyzobiorcami.
Pod marką Lodolandia funkcjonuje już 480 punktów franczyzowych i 50 własnych. W sezonie wiosenno-letnim sieć ma się powiększyć o kolejne 100 punktów.
Chcesz zarabiać w branży budowlanej? A może bliższy Ci jest rynek beauty i fitnessu? W czerwcowym numerze "Własny Biznes FRANCHISING" podpowiadamy, jaką firmę założyć, w którą franczyzę zainwestować, aby dobrze zarobić.
Anna Bachowska przez długie lata pracowała w korporacji. Od kilku lat czerpie satysfakcję z biznesu, dzięki któremu zarabia pieniądze i ma czas dla rodziny.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję magazynu "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Franczyzobiorczyni Tax Safe z Krakowa dba o work-life balance, ale klientów cały czas jej przybywa. Jak sobie radzi?
La Mancha szuka partnerów szczególnie w Białymstoku i Szczecinie. Dlaczego to dobry moment na nawiązanie współpracy?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...