Biznes z bubble tea
Wojciech Strąkowski prowadził wyspę handlową jednej z firm franczyzowych. W tej samej galerii, praktycznie po sąsiedzku, było franczyzowe stoisko Crazy Bubble.
– Widziałem, jak wielu klientów przyciąga, zwłaszcza młodych – opowiada Wojciech Strąkowski. – To mnie skłoniło do przeanalizowania rynku bubble tea w Polsce.
Szybki rozwój
Analizy pokazały, że najbardziej rozpoznawalną marką na tym rynku jest właśnie Crazy Bubble. Dlatego jesienią 2021 roku Wojciech Strąkowski skontaktował się z franczyzodawcą i ustalił warunki współpracy. A w styczniu 2022 roku otworzył pierwszy punkt, w Tomaszowie Mazowieckim. Później przyszły kolejne: w Poznaniu, Łodzi, Kaliszu, a wkrótce dołączą do tej listy dwa następne.
– Według mnie bubble tea to nie jest chwilowa moda – uważa Wojciech Strąkowski. – Wiąże się z pewnym stylem bycia, zainteresowaniem kulturą Azji, muzyką k-popową, fascynacją Tajwanem – choć nie tylko. Nasi klienci to grupa o szerokim przekroju wiekowym, od dzieci po dorosłych. Także dzięki bogatej ofercie, w której jest nie tylko bubble tea.
Crazy Bubble kończy rok z liczbą 190 lokali, z czego aż 52 otwarto w 2023. Marka weszła także na cztery rynki poza Polską – do Estonii, Finlandii, Bośni i Hercegowiny oraz Mołdawii.
– Rok 2023 przyniósł wiele zawirowań ekonomiczno-gospodarczych. Wzrosty kosztów prowadzenia działalności oraz cen energii sprawiły, że należało z dużym rozsądkiem podchodzić do jakichkolwiek inwestycji. Mimo wszystko, przy odpowiednim podejściu naszych franczyzobiorców, pozwoliło to na dalszy, dynamiczny wzrost marki – podkreśla Jakub Woźniczka, franchise manager Crazy Bubble. – W 2024 czeka nas wiele zmian: nowa siedziba firmy, uruchomienie nowego modelu współpracy, przemodelowanie współpracy z naszymi masterfranczyzobiorcami zagranicznymi, a także zmiany marketingowe. Nie chcemy zdradzać za dużo – zdecydowanie wolimy zaskoczyć nowościami w nadchodzącym roku.
Coraz mniej miejsca
Crazy Bubble planuje też zwiększenie liczby lokali i pojawienie się na kolejnych rynkach w południowo-zachodniej Europie. Choć franczyzodawca nie ukrywa, że zauważa już pewne nasycenie rynku.
– Coraz trudniej znaleźć dobrą, wolną galerię handlową – nie ukrywa Jakub Woźniczka. – Mimo wszystko zostało ich jeszcze trochę, tak że nasi franczyzobiorcy, z naszą pomocą, stale podpisują nowe umowy najmu. Dążymy również do dalszego rozwoju w innych krajach europejskich.
Kwota inwestycji we franczyzę pozostaje niezmienna od roku – ok. 70 tys. zł netto. Zawierają się w niej wszystkie projekty, budowa mebli wyspy/lokalu, elementy brandingowe, wyposażenie sprzętowe lokalizacji. Nie ma opłaty wstępnej. Stała opłata franczyzowa to 700 zł netto miesięcznie. Przeznaczana jest w całości na marketing marki.
– Jako franczyzodawca zapewniamy pełne wsparcie naszym franczyzobiorcom, zarówno przed otwarciem lokalu, jak i w trakcie trwania współpracy – zapewnia Jakub Woźniczka. – Pomagamy w znalezieniu lokalizacji, następnie przygotowujemy projekty mebli oraz brandingu, które wykonują później nasi podwykoanawcy. Franczyzobiorca wraz z pracownikami przechodzi bezpłatne szkolenie z przygotowania napojów oraz prowadzenia biznesu. Pomagamy też marketingowo, przygotowujemy event na otwarcie z losowaniem gadżetów, hotessą i naszą maskotką – Panem Kubkiem.
Większość licencjobiorców prowadzi więcej niż jeden lokal. Praktycznie wszystkie punkty – jak zapewnia franczyzodawca – są rentowne już od pierwszego dnia od otwarcia.
– Wiele zależy od wielkości miasta, w którym się działa – przyznaje Wojciech Strąkowski. – W tych nieco mniejszych, rzędu 70 tys. mieszkańców, na początku jest duży pik sprzedażowy, a później ta sprzedaż nieco się wypłaszcza, ale wciąż jest na dobrym poziomie. Natomiast w dużych miastach, choć jest tam większa konkurencja, klientów z czasem przybywa, bo nasza marka wygrywa jakością.
WIZYTÓWKA CRAZY BUBBLE
Sieć punktów z bubble tea.
- 190 lokalizacji
- inwestycja ok. 70 tys. zł
- opłata miesięczna 700 zł netto

ZOBACZ W KATALOGU



















































































PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Cukrem i Solą otworzyło kolejny punkt franczyzowy, w planach ma też nową lokalizację własną.
KawoWiniarnia to nowy koncept restauracyjny, który wyróżnia się bogatą kartą kaw i wina. Chce rozwijać się poprzez franczyzę.
Kuchnia azjatycka jest w Polsce coraz bardziej popularna. Zauważyli to też franczyzodawcy, którzy proponują licencją na sushi bar czy restaurację z bogatszym menu.
Segment fast food ma mocną reprezentację we franczyzie. I wciąż przybywa nowych konceptów.
Poszukujemy partnerów do otwarcia pierwszego flagowego sklepu w topowej lokalizacji, który zostanie poszerzony o franczyzę obejmującą wiele jednostek.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

– Większość podłóg i drzwi sprzedaje się wraz z usługą montażu, dlatego ekipy montażowe to bardzo ważna część mojego biznesu – mówi Radosław Chabowski, franczyzobiorca DDD Dobre Dla Domu.
Xtreme Fitness Gyms otwiera kolejne kluby, ale to nie liczby przyciągają uwagę. Co sprawia, że franczyzobiorcy zostają na dłużej i rozwijają się razem z siecią?
Platforma Tribeware to inteligentny pośrednik między menedżerem a pracownikami. Wskazuje im drogę do przyjętych celów, nagradza za wykonane zadania i wylicza, co udało się dzięki nim zyskać.
Robert Podleś, właściciel firmy Cobi, zaczynał prowadzić biznes w trudnej komunistycznej rzeczywistości. Dzisiaj jego firma sprzedaje swoje produkty do ponad 40 krajów świata. Ale gdyby nie mama, kto wie jak potoczyłyby się jego losy...
Rafał Jaźwiński od trzech lat prowadzi placówkę franczyzową pod marką Northgate Logistics. Specyfika biznesu pozwala obsługiwać klientów na całym świecie.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali