Sylwester Cacek zaczynał od sklepu z zabawkami, później m.in. zbudował Dominet Bank, a 15 lat temu kupił Sfinksa. Zmienił wówczas radykalnie branżę, w której działał, ale – jak sam mówi – lubi wyzwania. I choć niektórzy wróżyli Sfinksowi rychły upadek, to przetrwał różne perturbacje, w tym pandemię, która pogrzebała wiele lokali gastronomicznych.
Jak otworzyć franczyzę w gastronomii?
Gastronomia to niełatwa branża, która łączy w sobie handel i usługi. Do tego otwarcie restauracji to spora inwestycja. Dzięki franczyzie może być ona jednak mniejsza. Restauracje Sphinx to rozpoznawalna polska marka, która przez wiele lat wypracowywała sobie know how i procedury działania. Od lat rozwija się też poprzez franczyzę.
O tym, jak prowadzić restaurację, aby i goście byli zadowoleni i przedsiębiorca czerpał z tego zyski, Sylwester Cacek opowiedział Arkadiuszowi Słodkowskiemu.
Z rozmowy dowiecie się m.in.:
- Czy w biznesie jest się samotnym?
- Czy prezesa można przekonać do swoich racji?
- Co powinien zawierać statut spółki?
- Jaka energia napędza Sylwestra Cacka?
- Czy gastronomia jest trudniejsza niż bankowość?
- Czy prezes Sfinksa układa menu?
- Ile kosztuje franczyza Sphinxa?
- O czym marzy Sylwester Cacek?
W programie "Firma" nie tylko obejrzycie rozmowy ze znanymi przedsiębiorcami, którzy opowiadają o swojej drodze do sukcesu, ale też poznacie różne pomysły na biznes. Aby nie przegapić kolejnych odcinków, najlepiej zasubskrybować nasz kanał Franchising-PL.
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Przedsiębiorcy wygrywają z fiskusem walkę o zwrot VAT z tytułu stosowania 8 proc. zamiast 5 proc. stawki VAT przy sprzedaży dań na wynos.
Połączenie restauracji z produkcją piwa przyciąga klientów. Browar Korona postanowił to wykorzystać.
Niewinni Czarodzieje TrzyZero to biznes gastronomiczny, którego współwłaścicielem jest Kuba Wojewódzki. Teraz marka szuka franczyzobiorców.
Franczyzobiorca rzucił korporację dla rodziny i rozpoczął własny biznes. Wiosną tego roku otworzył własny punkt Bafra Kebab i już myśli o kolejnych.
– Nasza unikalność przyciąga klientów – mówi Orest Zahrodskyy, franchise manager Lviv Croissants.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję magazynu "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Franczyzobiorczyni Tax Safe z Krakowa dba o work-life balance, ale klientów cały czas jej przybywa. Jak sobie radzi?
La Mancha szuka partnerów szczególnie w Białymstoku i Szczecinie. Dlaczego to dobry moment na nawiązanie współpracy?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...