Licencja na kebab
Na polskim rynku kebabowni jest mnóstwo. I tych niezrzeszonych, i tych sieciowych. Aby zdobyć i klientów, i franczyzobiorców trzeba się czymś wyróżnić.
– To fakt, konkurencja jest spora – przyznaje Łukasz Przygoda, franczyzodawca Sulaiman Kebab. – My głównie wyróżniamy się jakością mięsa. To mięso kraftowe, własnej produkcji. Wypiekamy też własne pieczywo. Ale najważniejszą rzeczą, która nas wyróżnia jeśli chodzi o franczyzowe przewagi konkurencyjne, jest cena przyczepy gastronomicznej, prawie o 40 proc. niższa niż u konkurencji, co zapewnia szybszy zwrot nakładów finansowych. Miesięczna rata leasingu jest zdecydowanie mniejsza. Warto wziąć to pod uwagę, analizując koncepty franczyzowe z tego segmentu rynku.
Przyczepa ma swoje przewagi
Pod szyldem Sulaiman Kebab działa aktualnie 14 punktów w Polsce oraz jeden w Czechach. W tym roku marka uruchomiła trzy placówki: w Lipianach, Żarach oraz Radomiu.
– Do końca roku chcemy otworzyć 20 nowych punktów, jednak nie będzie się to odbywało na siłę – zapowiada Łukasz Przygoda. – Ważna jest dla nas dobra lokalizacja, co przekłada się na zadowolenie partnera z zysków.
Koncept rozwija się przede wszystkim w oparciu o przyczepy gastronomiczne.
– Przyczepa jest tańsza od lokalu stacjonarnego i potrafi szybciej wygenerować zyski. A w razie potrzeby umożliwia też zmianę lokalizacji biznesu – uzasadnia Łukasz Przygoda.
Sulaiman Kebab nie wyklucza jednak otwierania lokali stacjonarnych. Obecnie w sieci działa jeden, w Częstochowie.
Według franczyzodawcy, na start inwestycji wystarczy 10 tys. zł. To wkład własny, potrzebny do wyleasingowania przyczepy. Franczyzobiorca otrzymuje ją w pełni gotową do pracy. Centrala pomaga w znalezieniu dobrej lokalizacji.
– Nie skupiamy się tylko na dużych miastach, gdyż tam jest większa konkurencja – wyjaśnia Łukasz Przygoda. – Nasze przyczepy gastronomiczne stoją także w małych miejscowościach i generują tam wysokie zyski. Każdą miejscowość analizujemy odrębnie.
Franczyzodawca nie pobiera opłaty za przystąpienie do sieci. Miesięczna opłata franczyzowa wynosi 800 zł netto.
Kebab przez cały rok
Franczyzobiorcy Sulaiman Kebab przechodzą szkolenia m.in. z obsługi urządzeń, przygotowywania potraw, z marketingu. Centrala pomaga w przygotowaniach do otwarcia, prowadzi działania marketingowe dla całej sieci, zapewnia serwis gwarancyjny i pogwarancyjny wszystkich sprzętów.
Franczyzodawca Sulaiman Kebab zapewnia, że punkty sieci generują zyski na poziomie 9-16 tys. zł.
– Nasze punkty działają cały rok. Do gorszych miesięcy należy grudzień, natomiast w innych nie odczuwamy spadku – mówi Łukasz Przygoda. – W okresie zimowym mniej zamówień jest na miejscu, ale dzięki współpracy z firmami dowożącymi jedzenie nadrabiamy straty. Kebab to nie branża lodowa, z całą pewnością jest to biznes całoroczny. Wśród naszych franczyzobiorców są osoby, dla których jest to główne źródło dochodu i które mają już po dwa punkty. Ale są też „etatowcy”, którzy dzięki naszej franczyzie chcą sobie dorobić.
WIZYTÓWKA SULAIMAN KEBAB
Sieć punktów z kebabami. Skupia się na formacie przyczep gastronomicznych, ale otwiera też lokale stacjonarne. Wszystkie punkty są całoroczne.
- 14 placówek
- inwestycja od 10 tys. zł netto
- opłata franczyzowa 800 zł
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Połączenie restauracji z produkcją piwa przyciąga klientów. Browar Korona postanowił to wykorzystać.
Niewinni Czarodzieje TrzyZero to biznes gastronomiczny, którego współwłaścicielem jest Kuba Wojewódzki. Teraz marka szuka franczyzobiorców.
Styczniowy numer miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" już w sprzedaży!
Lipcowy "Własny Biznes FRANCHISING" już dostępny. A w nim m.in.: Pectus = zarabiać wespół w zespół, Start-up: jak stworzyć powtarzalny i łatwo skalowalny biznes? Pomysły na firmę: własne wydawnictwo książkowe, sklep pod szyldem Giant.
Sulaiman Kebab proponuje franczyzobiorcom otwarcie food trucka z kebabem. Na inwestycję nie potrzeba dużo pieniędzy.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję magazynu "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Franczyzobiorczyni Tax Safe z Krakowa dba o work-life balance, ale klientów cały czas jej przybywa. Jak sobie radzi?
La Mancha szuka partnerów szczególnie w Białymstoku i Szczecinie. Dlaczego to dobry moment na nawiązanie współpracy?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...