Jak odnieść sukces w biznesie?
Wojciech Goduński zbudował portfolio swoich konceptów franczyzowych w oparciu o gastronomię. Ale jego związek z tą branżą zaczął się zupełnie przypadkowo. Miał duży wolny lokal, który postanowił jakoś wykorzystać.
– W tamtych czasach była moda na lokale typu karczmy i takie było moje założenie, że po prostu położę deski na ścianę, postawię stoły biesiadne i zrobię z tego lokal z pysznym polskim jedzeniem, które będzie podawane z pieca tradycyjnie opalanego drewnem. (…) Jak już miałem gotowy ten lokal, zadzwoniłem do Sanepidu, żeby Sanepid mi odebrał ten lokal. Przyszedł Sanepid i stwierdził, że tego lokalu nie można dostosować pod pełną kuchnię. A ja miałem już zapowiedziane imprezy. Miała być muzyka na żywo, wisiały już plakaty w mieście. Spytałem co mogę w ogóle podawać tutaj do jedzenia. No i panie z Sanepidu stwierdziły, że tak naprawdę mogą mi odebrać ten lokal tylko i wyłącznie jako pizzerię – opowiada Wojciech Goduński, właściciel firmy Wojtex, prowadzący internetowy kanał Kopalnia sukcesu.
Taki był start marki Biesiadowo, która wkrótce stała się jednym z najbardziej rozpoznawalnym brandów wśród pizzerii.
Co jest ważne we własnym biznesie?
– Przez pierwsze chyba trzy miesiące miałem wrażenie, że zaraz zbankrutuję – tak Wojciech Goduński wspomina początki Biesiadowa. Dziś jest właścicielem 8 marek gastronomicznych, które rozwija poprzez franczyzę. Jak udało mu się rozwinąć biznes do takich rozmiarów?
Z wykładu Wojciecha Goduńskiego dowiecie się m.in.:
- Jak Wojciech Goduński rozkręcił swoją pierwszą franczyzową markę?
- Czy biznes zawsze startuje z przytupem, czy początku raczej są trudne?
- Jakie błędy popełnił Wojciech Goduński rozwijając pierwszy koncept franczyzowy?
- Jaka jest przewaga franczyzy nad działalnością na własną rękę?
- Jak wybrać franczyzę dla siebie?
- Jak dobrze zweryfikować koncept franczyzowy?
- Na co zwrócić uwagę, zanim podpiszemy umowę franczyzową?
Historii Wojciecha Goduńskiego można było posłuchać podczas wiosennych Targów Franczyza. A już wkrótce – 24-26 października – jesienne Targi Franczyza w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie. Imprezą towarzyszącą, jak zawsze, będą Seminaria Własnego Biznesu – cykl wykładów o franczyzie, przedsiębiorczości, prowadzeniu firmy, inwestowaniu. Pojawi się m.in. Kuba Midel, guru inwestowania w nieruchomości. Zapraszamy! Bilety do kupienia na stronie bilet.franczyza.pl.
A więcej ciekawych filmów na temat przedsiębiorczości oraz więcej pomysłów na biznes można obejrzeć na naszym kanale na Youtube Franchising-PL. Zachęcamy do subskrypcji!
ZOBACZ W KATALOGU



















































































PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Cukrem i Solą otworzyło kolejny punkt franczyzowy, w planach ma też nową lokalizację własną.
KawoWiniarnia to nowy koncept restauracyjny, który wyróżnia się bogatą kartą kaw i wina. Chce rozwijać się poprzez franczyzę.
Kuchnia azjatycka jest w Polsce coraz bardziej popularna. Zauważyli to też franczyzodawcy, którzy proponują licencją na sushi bar czy restaurację z bogatszym menu.
Segment fast food ma mocną reprezentację we franczyzie. I wciąż przybywa nowych konceptów.
Poszukujemy partnerów do otwarcia pierwszego flagowego sklepu w topowej lokalizacji, który zostanie poszerzony o franczyzę obejmującą wiele jednostek.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

– Większość podłóg i drzwi sprzedaje się wraz z usługą montażu, dlatego ekipy montażowe to bardzo ważna część mojego biznesu – mówi Radosław Chabowski, franczyzobiorca DDD Dobre Dla Domu.
Xtreme Fitness Gyms otwiera kolejne kluby, ale to nie liczby przyciągają uwagę. Co sprawia, że franczyzobiorcy zostają na dłużej i rozwijają się razem z siecią?
Rafał Jaźwiński od trzech lat prowadzi placówkę franczyzową pod marką Northgate Logistics. Specyfika biznesu pozwala obsługiwać klientów na całym świecie.
Platforma Tribeware to inteligentny pośrednik między menedżerem a pracownikami. Wskazuje im drogę do przyjętych celów, nagradza za wykonane zadania i wylicza, co udało się dzięki nim zyskać.
W tym roku do sieci Beza Krówka dołączyło kilkanaście nowych punktów franczyzowych. W sumie jest ich już ponad setka.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali