Franczyza z Lviv Croissants w Polsce
Yurii Hulkevych markę Lviv Croissants znał bardzo dobrze – w Kijowie od lat prowadził (i nadal prowadzi) kawiarnio-piekarnię pod tym szyldem.
– Z Lviv Croissants zawsze współpracowało mi się świetnie – podkreśla Yurii Hulkevych. – Wszystkie warunki współpracy są jasne, wiadomo, co należy do obowiązków franczyzobiorcy, jakie dokładnie jest wsparcie ze strony centrali.
Trzy lata temu wraz z rodziną przeprowadził się do Polski, do Zgorzelca.
– Nie planowaliśmy tego, ale życie się tak ułożyło – opowiada Yurii Hulkevych. – A jak już tak się stało, to przecież trzeba coś robić, pracować.
W Zgorzelcu wypatrzyli wolny lokal w centrum handlowym. I pierwsza myśl, jak im przyszła do głowy brzmiała: otworzymy tam Lviv Croissants.
Przecieranie szlaków
Lviv Croissants to marka z 10-letnim doświadczeniem. Ma obecnie 11 lokali w Polsce, około 190 na Ukrainie oraz punkty w Czechach, na Słowacji, we Francji, w USA i Korei Południowej. Jej specjalnością są świeżo wypiekane croissanty, z wytrawnymi i słodkimi dodatkami. Na polskim rynku koncept działa od 2021 roku. Pierwszym lokalem franczyzowym, jaki powstał w Polsce była właśnie kawiarnio-piekarnia w Zgorzelcu.
– Początki nie były łatwe. Przygotowanie lokalu trwało dość długo, bo np. na Dolnym Śląsku byłą tylko jedna firma, która mogła nam zainstalować systemy przeciwpożarowe i miała bardzo długie terminy realizacji zleceń. Centrala musiała dostosować do polskiego rynku wszelkie procesy, ale też menu. Na croissanty, sprowadzane z Ukrainy, trzeba było czekać. Dodatkowo marka była Polakom całkowicie obca. Na szczęście w okolicy mieszkało wielu Ukrainców, którzy znali Lviv Croissants – wspomina Yurii Hulkevych. – Ale też polscy klienci przyjęli nasz lokal bardzo ciepło. Na początku trochę byli zdziwieni, bo jednak croissanty w Polsce kojarzyły się raczej ze słodkim nadzieniem, a my proponujemy wiele opcji wytrawnych kanapek. Ale to było pozytywne zaskoczenie.
Intensywny rozwój
Dziś do Lviv Croissants w Zgorzelcu zaglądają klienci różnej narodowości. Najwięcej jest Polaków, dużo Ukraińców, ale też Niemcy i Czesi, w końcu miasto leży na granicy.
– Taką mamy międzynarodową klientelę – uśmiecha się Yurii Hulkevych. – Kiedy w Niemczech są jakieś święta czy dni wolne, to od razu to widać, bo rośnie liczba niemieckojęzycznych klientów.
Franczyzobiorca podkreśla, że klienci rekrutują się z przeróżnych grup wiekowych.
– Młodzi lubią nowości, np. croissanty z truskawkami czy matchę. Starsi lubią wstąpić na sałatki, które także mamy w menu i na herbatę – mówi Yurii Hulkevych.
Lokal działa w godzinach pracy galerii, w której się mieści. Oprócz sprzedaży na miejscu zgorzelski Lviv Croissants świadczy też usługi cateringu, dostarczając zamówienia np. do urzędów, szpitala, na eventy firmowe i domowe imprezy, też po niemieckiej stronie miasta.
– Przygotowujemy indywidualne zamówienia, zgodnie z życzeniami klientów – podkreśla franczyzobiorca Lviv Croissants. – Mamy już doświadczenie w przygotowywaniu 30-50 croissantów na imprezy w bardzo krótkim czasie, a nasze wygodne i estetyczne opakowania świetnie się sprawdzają. Uważamy, że to obiecująca nisza i duża szansa rozwoju dla naszego lokalu. W kwietniu rozpoczęliśmy współpracę z firmą kurierską Glovo i już teraz obserwujemy duże zainteresowanie ofertą. Mamy nadzieję, że w niedalekiej przyszłości w Zgorzelcu pojawią się również inne usługi dostawcze, co pozwoli nam dotrzeć do szerszego grona gości.
Na pytanie o otwarcie kolejnej restauracji w Zgorzelcu franczyzobiorca odpowiada, że rozważał taką możliwość.
– Widzimy potencjał w kilku dzielnicach miasta, jednak ograniczona liczba dostępnych lokali pod wynajem sprawia, że nie jest łatwo znaleźć lokalizację – mówi Yurii Hulkevych.
WIZYTÓWKA LVIV CROISSANTS
Sieć kawiarnio-piekarni, z 10-letnim doświadczeniem. Ma obecnie 11 lokali w Polsce, około 190 na Ukrainie oraz punkty w Czechach, na Słowacji, we Francji, w USA i Korei Południowej. Jej specjalnością są świeżo wypiekane croissanty, z wytrawnymi i słodkimi dodatkami.
Wsparcie franczyzowe obejmuje m.in.
- pomoc w wyborze i ocenie potencjału konkretnej lokalizacji;
- obliczenie modelu finansowego dla wybranej lokalizacji;
- przydzielenie dedykowanego menedżera do wsparcia na każdym etapie projektu;
- sporządzenie projektu piekarni na podstawie rysunków i schematów;
- projekt i plan technologiczny na podstawie przeprowadzonej inwentaryzacji pomieszczeń;
- pomoc w wyborze i dopasowaniu wyposażenia i elementów aranżacji dla lokalu;
- wsparcie HR i przeprowadzenie wstępnych rozmów kwalifikacyjnych dla pracowników piekarni;
- wsparcie szkoleniowe trenerów oraz menedżerów przed otwarciem na miejscu w procesie przygotowania lokalu do otwarcia;
- wsparcie pracowników podczas wspólnego otwarcia lokalu;
- analizę wskaźników sprzedażowych i komunikowanie ich franczyzobiorcom;
- pełne wsparcie marketingowe, tworzenie materiałów promocyjnych, plakatów, ulotek, opracowywanie i wdrażanie akcji marketingowych.
Opłata wstępna: 10 tys. euro
Opłata miesięczna: 3 proc. od obrotu netto

PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

– Jestem mile zaskoczona tym, że ta franczyza jest bardzo dobrze zorganizowana. Każdy zna tutaj swoją funkcję. Mamy opiekunów, do których możemy się zwrócić w każdej chwili – mówi Ewelina Ciapała, franczyzobiorczyni Lviv Croissants.
Jaki biznes ma szansę powodzenia w obecnych realiach rynkowych? Dowiedz się z nowego numeru magazynu "Własny Biznes FRANCHISING".
To już ostatnia okazja w tym roku, aby spotkać się z setką franczyzodawców pod jednym dachem! Przyjdź jeszcze dziś na Targi Franczyza do Pałacu Kultury i Nauki!
24-26 października w Pałacu Kultury i Nauki możesz poznać 100 sprawdzonych pomysłów na biznes we franczyzie. Przeczytaj relację z targów i przyjdź wybrać franczyzę dla siebie!
Od 24 do 26 października w Pałacu Kultury i Nauki można poznać 100 najciekawszych franczyz w Polsce. Przyjdź i wybierz biznes dla siebie. Śledź relację z targów na żywo.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

Plenti oferuje dostęp do innowacji za ułamek ich ceny. Ma też propozycje dla franczyzobiorców.
Najlepsze rozwiązania rodzą się z potrzeby. Nie inaczej było w przypadku robota Fidi. Polskie rozwiązanie ma szansę podbić międzynarodowy rynek medyczny.
Legendarny amerykański brand wchodzi do Polski i otwiera rynek dla inwestora z ambicją i kapitałem. Do wzięcia masterfranczyza, która może stać się jedną z największych sieci gastronomicznych w kraju.
Northgate Logistics notuje szybki przyrost sieci i nie zamierza tego zmieniać. W ubiegłym roku otworzyła siedem placówek.
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję magazynu "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali