Dobry rok / Sieć KOKU Sushi w minionym roku osiągnęła rekordowe obroty ponad 82 mln zł. Sieć lokali liczy już 53 placówki.
Piątek
27.06.2025
Sieć oferuje już cztery modele współpracy. Najnowszy z nich stawia na mniejsze lokale, niższe koszty inwestycji oraz minimalistyczny wystrój.
 

Sieć KOKU Sushi nie zwalnia tempa. W minionym roku osiągnęła rekordowe obroty ponad 82 mln zł, przy jednoczesnym przekroczeniu granicy 50 lokali.

Prężny rozwój

W marcu tego roku otworzyła się 52. restauracja pod szyldem KOKU Sushi w Krośnie, a w czerwcu ruszył 53. lokal w Gliwicach.

– Obydwa nowe lokale cieszyły się bardzo dużym zainteresowaniem i frekwencją już podczas pierwszych dni – mówi Mariusz Olechno, właściciel sieci KOKU Sushi.

W sumie w sieci KOKU Sushi działają już 53 placówki, w tym pięć własnych.

– Jesteśmy w trakcie remontu restauracji w Kielcach, ale na tym nie koniec – do końca roku planowanych jest jeszcze kilka inwestycji – mówi Mariusz Olechno.

Dodaje, że wielu obecnych partnerów KOKU Sushi otwiera też kolejne lokale w ramach multifranczyzy. Szacunkowo, nowo otwarte restauracje próg rentowności osiągają w granicach od 11 do 18 miesięcy od dnia otwarcia, a obroty w dużej mierze uzależnione są od wybranego konceptu.

– Z naszego doświadczenia wynika, że aby generować najwyższe obroty, franczyzobiorca musi wykazać się dobrą organizacją pracy, efektywnym zarządzaniem oraz skupieniem się na wszystkich działaniach marketingowych pozwalających na wykorzystanie w pełni możliwości sprzedażowych, zachowując przy tym pełną obsadę kadrową – mówi Mariusz Olechno.

Opcja dla mniejszych miast

Marka oferuje cztery modele współpracy. To standardowa restauracja KOKU Sushi, restauracja premium – czyli o podwyższonym standardzie oraz point – działający wyłącznie w sektorze delivery. W przypadku standardowej restauracji inwestycja wynosi ok. 300 tys. zł. Miesięczna opłata franczyzowa to 2,5 tys. zł. Otwierając restaurację premium, trzeba się liczyć z inwestycją rzędu 600 tys. zł. Opłata franczyzowa to 3 tys. zł. Najtańszy w inwestycji jest point – ok. 100 tys. zł. Miesięczna opłata franczyzowa to 2 tys. zł.

Od niedawna działa także nowy koncept KOKU Sushi Basic. Pierwsza restauracja w nowym modelu została otwarta jesienią 2024 roku w Białymstoku.

– Powstał on w odpowiedzi na potrzeby dzisiejszego rynku. Zakłada znacznie niższe koszty, zarówno inwestycyjne, jak i operacyjne, co ma przełożyć się na większe zainteresowanie ofertą wśród osób wahających się oraz początkujących inwestorów – mówi Mariusz Olechno.

W tym koncepcie inwestycja wynosi ok. 150 tys. zł, a opłata miesięczna 2,5 tys. zł netto.  W każdym przypadku jest także jednorazowa opłata licencyjna rzędu 25 tys. zł.

– Format Basic ma na celu ułatwienie rozwoju sieci w mniejszych i średnich miastach, a także szybsze skalowanie biznesu dla obecnych franczyzobiorców. Dzięki temu konceptowi łatwiej jest dostosować się do lokalnych potrzeb, szczególnie w mniejszych miastach, gdzie elastyczność finansowa ma ogromne znaczenie. Nasza oferta to odpowiedź na rosnące zapotrzebowanie na modele biznesowe, które minimalizują ryzyko finansowe, a jednocześnie oferują stabilne, perspektywiczne warunki rozwoju – mówi Mariusz Olechno.

Z KOKU Sushi Basic mogą też skorzystać obecni franczyzobiorcy sieci, którzy chcą skalować biznes, wzmacniając rozpoznawalność marki w danym mieście. 

 

WIZYTÓWKA KOKU SUSHI

Sieć restauracji sushi.

  • 53 lokale, w tym 5 własnych
  • 4 modele współpracy
  • koszt inwestycji zależny od wybranego modelu – od 100 tys. zł do 600 tys. zł

Mariusz Olechno, właściciel sieci KOKU Sushi / "Nowy koncept zakłada niższe koszty, zarówno inwestycyjne, jak i operacyjne. To ma się przełożyć na większe zainteresowanie ofertą wśród osób wahających się oraz początkujących inwestorów".
Dominika Pronarska
dziennikarz

POPULARNE NA FORUM

Franczyza Odido w nowym wydaniu: Odido Elevator

Witam. ja w tym roku podpisałem umowę na 5 punktów 2 mam już zrealizowane niestety pozostałe trzy jeszcze nie, niewiem kiedy to nastapi bo pojawia się coraz więcej...

2 wypowiedzi
ostatnia 30.07.2024
Carrefour Express - supermarket na licencji

Dzień dobry. Szukam chętnych prowadzących sklepy Carrefour do podjęcia współpracy w zakresie umieszczenia na terenie sklepu małego automatu paczkowego. Może być w...

20 wypowiedzi
ostatnia 22.07.2024
sklepy spożywcze

Pozycjonowanie lokalne to kluczowa strategia dla firm pragnących zwiększyć swoją widoczność wśród lokalnej społeczności. Proces ten skupia się na optymalizacji...

7 wypowiedzi
ostatnia 25.03.2024
Franczyzodawca otwarty na osoby z niepełnosprawnościami

Jestem osobą niepełnosprawną ostatnio umiarkowanym czy jest szansa żebym mogła wejść we franczyznę i jako osoba niepełnosprawna

1 wypowiedzi
ostatnia 24.03.2024
Franczyza Odido w nowym wydaniu: Odido Elevator

Witam, Czy ktoś może zdecydował się na współpracę z zOdido w ramach Odido Elevator i może podzielić się doświadczeniami? Chodzi o twardszą franczyzę / wyposażenie...

2 wypowiedzi
ostatnia 30.09.2023
Nagrodzeni franczyzobiorcy

Należałoby zostawić sobie te nagrodę na spłatę powstających lawinowo długów franczyzobiorców, którzy przez kanibalizacje lokalizacji padają po kilku miesiącach....

1 wypowiedzi
ostatnia 03.02.2023
sklepy spożywcze

Polecam Franczyzę sklepów Cortez szybko rozwijająca się marka.

7 wypowiedzi
ostatnia 29.03.2022
Jubileuszowy sklep

Pani Julito proszę uciekać z sieci póki jeszcze dług nie urósł do niebotycznych rozmiarów

1 wypowiedzi
ostatnia 09.03.2022