Polska sieć franczyzowa w Egipcie!

Huczne otwarcie / Grupa Yummy Concepts uruchomiła swój pierwszy lokal w Kairze.
Piątek
22.08.2025
Franczyzodawca New York Pizza Department otworzył pierwszy lokal w Egipcie! Plany na dalszą ekspansję sieci na egipskim rynku są bardzo ambitne.
 

New York Pizza Department to marka pizzerii, która na polskim rynku funkcjonuje od 2009 roku. Należy do grupy Yummi Concepts, która rozwija też koncept ŻarWOK, z kuchnią american chineese oraz wirtualne marki gastronomiczne, jak +48 Burger oraz Alabama mama. I wszystkie te marki stały się właśnie dostępne w Egipcie, w lokalu otwartym w Kairze.

– Będziemy działać na rynku egipskim pod szyldem 4all – informuje Tomasz Jench, prezes zarządu Yummy Concepts. – Jesteśmy tutaj pierwszą polską siecią franczyzową i pierwsza polską siecią gastronomiczną. 

Długie przygotowania

Przygotowania do wejścia na rynek egipski trwały ok. 2 lat. Yummy Concepts znalazło tu masterfranczyzodawcę, którym jest egipska spółka, stanowiąca część dużej grupy kapitałowej.

– Sami jesteśmy też udziałowcem tej firmy – dodaje Tomasz Jench. – Ta grupa kapitałowa prowadzi wiele różnych biznesów, m.in. zajmuje się budową centrów handlowych i właśnie w tych centrach chcemy uruchamiać lokale.

Franczyzodawca musiał się zmierzyć z wieloma wyzwaniami, m.in. różnicami kulturowymi czy religijnymi, które pociągają za sobą m.in. konieczność zmian w menu.

– Egipt to kraj muzułmański, a muzułmanie nie jedzą wieprzowiny. Dlatego zastąpiliśmy ją m.in. wołowiną czy wędlinami drobiowymi. W ŻarWOKu całkiem usunęliśmy z menu pozycje zawierające oryginalnie wieprzowinę – mówi Tomasz Jench. – Staraliśmy się odtworzyć taki standard i jakość produktu finalnego, jakie mamy w Polsce. Nie było to łatwe, bo w Egipcie jest np. inna woda, inna mąka, ale myślę, że w 96 proc. nam się udało. 

Ambitne plany

Pierwsza restauracja 4all w Kairze miała bardzo huczne otwarcie. Byli obecni m.in. przedstawiciele egipskiego rzadu, polski ambasador, konsul oraz pracownicy polskiej ambasady w Egipcie. Yummy Concepts ma teraz apetyt na dużą ekspansję na egipskim rynku.

– W naszej egipskiej spółce mamy dział marketingu, dział prawny, zaopatrzeniowy i tworzymy dział franczyzy – informuje Tomasz Jench. – Podpisaliśmy już trzy wstępne umowy franczyzowe na kolejne otwarcia. Pracujemy też nad uruchomieniem dostaw. W strwefie dostaw tylko tego pierwszego lokalu jest milion klientów. 

Początkowo franczyzodawca zakładał, że otworzy w Egipcie 50 lokali w ciągu pięciu lat. Teraz te plany uległy rewizji.

– Wygląda na to, że w samym Kairze jest miejsce dla 50 lokali – uważa Tomasz Jench. – Myślimy o tym, aby wejść także do Aleksandrii oraz na wybrzeże Morza Czerwonego, gdzie są słynne kurorty Hurgada, Sharm el Sheikh czy Marsa Alam. Być może tam znajdziemy kolejnego masterfranczyzobiorcę. 

 

WIZYTÓWKA YUMMY CONCEPTS

Właściciel kilku marek gastronomicznych: New York Pizza Department, ŻarWOK oraz wirtualnych Alabama mama, +40 Burger i Pepperoni Picasso.

Różne opcje współpracy z YUMMY CONCEPT


1. Lokal NYPD  z konsumpcją na miejscu

minimalna inwestycja: 65 tys. zł netto

całkowity koszt od: 120 tys. zł netto

opłata wstępna (promocja): 6 tys. zł netto (zamiast 12 tys. zł) 

opłata bieżąca: 1,4 tys. zł netto 

 

2. NYPD Express – dostawy i odbiory bez konsumpcji na miejscu

minimalna inwestycja: 50 tys. zł netto

całkowity koszt od: 90 tys. zł netto

opłata wstępna (promocja): 3 tys. zł netto (zamiast 7,5 tys. zł) 

opłata bieżąca: 1250 zł netto

 

4. ŻarWOK + NYPD (koncept łączony)

dodatkowy koszt sprzętu: 14,5 tys. zł netto

opłata wstępna (promocja): 2,5 tys. zł netto

opłata bieżąca: 500 zł netto

 

5. ŻarWOK Classic (samodzielny lokal)

minimalna inwestycja: 35 tys. zł netto

całkowity koszt od: 70 tys. zł netto

opłata wstępna (promocja): 2,5 tys. zł netto

opłata bieżąca: 1 tys. zł netto

 

6. ŻarWOK w Twojej restauracji

koszt sprzętu: 14,5 tys. zł netto

opłata wstępna (promocja): 2 tys. zł netto

opłata bieżąca: 1 tys. zł netto


Tomasz Jench, prezes zarządu Yummy Concepts: / "W samym Kairze jest miejsce dla 50 lokali. Myślimy też, aby wejść do Aleksandrii oraz na wybrzeże Morza Czerwonego."

POPULARNE NA FORUM

Biznes, który bije rekordy

Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.

1 wypowiedzi
ostatnia 15.10.2024
Biesiadowo

Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50

1 wypowiedzi
ostatnia 29.01.2024
Kawiarnie Cafe Nescafe

Nie chciałabym tej franczyzy

6 wypowiedzi
ostatnia 29.04.2023
McDonalds opinie o franczyzie

Ja bym pomyślała o tej franczyzie

3 wypowiedzi
ostatnia 29.04.2023
Doświadczenia z Bafra Kebab

Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...

1 wypowiedzi
ostatnia 25.04.2023
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż

Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...

1 wypowiedzi
ostatnia 06.03.2023
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines

Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...

1 wypowiedzi
ostatnia 02.02.2023
Ile kosztuje McDonald's?

Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali

1 wypowiedzi
ostatnia 24.12.2022