Piątek
20.05.2005
21 maja LOT Catering otworzy pierwszy Podniebny Barek w lotniczej wizualizacji. Nowy punkt mieści się na Alei KEN 105 przy stacji Metro Ursynów.
 

Od połowy lat dziewięćdziesiątych LOT Catering prowadzi działalność gastronomiczną również na rynku nielotniczym. W jej ramach spółka prowadzi stołówki firmowe, sklep internetowy, obsługuje bankiety oraz rozwija sieć lokali gastronomicznych o nazwie Podniebny Barek. Obecnie firma prowadzi ponad 40 różnych lokali gastronomicznych, z czego 11 to Podniebne Barki. Rynek gastronomii, na którym działa LOT Catering, rozwija się szybciej niż reszta gospodarki. Polacy wydają na żywność rocznie 110 mld rocznie, z czego 12-14% na posiłki w restauracjach (w Czechach – 30%). Daje to perspektywę szybkiego wzrostu w niedalekiej przyszłości.

Po dziewięciu latach budowania sieci własnych Podniebnych Barków, w kwietniu 2005 roku LOT Catering zaoferował przedsiębiorcom kupno licencji franczyzowej. W maju sieć znalazła już pierwszego franczyzobiorcę. Za kilka tygodnie będzie prowadził on Podniebny Barek, który znajduje się na ulicy Mokotowskiej w Warszawie. Do tej pory był to własny punkt sieci.

Opracowano nową wizualizację lokalu nawiązującą do lotniczego pochodzenia sieci oraz specjalne menu. Klienci mogą zjeść w Podniebnych Barkach zarówno posiłki na miejscu, jak i kupić jedzenie na wynos. W menu znajdują się zestawy śniadaniowe i obiadowe, a także sałatki, kanapki, wyroby garmażeryjne, cukiernicze oraz posiłki mrożone.
Decyzja o rozwoju sieci Podniebny Barek na zasadzie franchisingu to sposób na jeszcze szybszy rozwój cateringu nielotniczego, który już teraz generuje znaczącą część przychodów firmy - tłumaczy Hanna Moździerz, Prezes Zarządu LOT Catering.

Pierwsze punkty franczyzowe będą powstawać w Krakowie, Warszawie i w aglomeracji Śląskiej, czyli wszędzie tam, gdzie Barki mogą być zaopatrywane przez kuchnie LOT Catering, wyjątkowo firma dopuszcza również lokalizacje w Poznaniu i Gdańsku. W tej chwili licencja franczyzowa kosztuje tylko złotówkę, a przewidywany koszt inwestycji może wahać się w granicach 100 – 200 tys. zł. w zależności od zakresu niezbędnych prac remontowych. Zdaniem Macieja Golnowskiego, menadżera rozwoju w LOT Catering, inwestycja w Podniebny Barek powinna zwrócić się po 2-3 latach. Okres zwrotu zależy od lokalizacji i skali inwestycji.

Inwestor kupi wzrost

W 2004 roku firma osiągnęła obrót w wysokości 101 milionów złotych.
- Efektywne działanie w segmencie lotniczym i naziemnym daje firmie poczucie stabilnego oparcia na dwóch rynkach – komentuje ten wynik prezes LOT Catering, Hanna Moździerz.

Właściciel LOT Catering, Polskie Linie Lotnicze LOT, chcą skupić swoje działania na przewozach lotniczych. Dlatego dla spółki związanej z obsługą lotnictwa, jaką jest LOT Catering, starają się znaleźć inwestora. Zarząd LOT Catering chciałby, aby był to inwestor skłonny do inwestycji, ale również znający się na branży gastronomicznej. Firmie zależy bowiem na rozwoju strategii równomiernego wzrostu na rynku lotniczym i nielotniczym.

Jakość w powietrzu i na ziemi

Dania przygotowane przez LOT Catering nie zawierają konserwantów, podstawową formą przygotowania posiłków jest technologia „cook and chill” polegająca na szokowym schładzaniu po obróbce cieplnej. Produkcja spełnia najwyższe standardy jakości i bezpieczeństwa potwierdzone przez certyfikat ISO 9001: 2000 i HACCP. W 2005 roku spółka już po raz drugi otrzymała Medal Europejski w kategorii „usługi” za catering nielotniczy.

Info: Podniebny Barek

ZOBACZ W KATALOGU

Am Am Kebab
Atelier Herosima
Bafra Kebab
Berlin Döner Kebap
Beza Krówka Lody rzemieślnicze
Bike Café
Browar Korona
BuBu Bubble Tea
Cafe Słodziak
Candy Pop
Carat Kebab
Chinkalnia
Cochise Burger
Cofix Poland
Crazy Bubble
Cudo Vegan Sushi
Cukiernia Sowa
Cukrem i Solą
Da Grasso
DG Restauracje
Dobra Pączkarnia
Domino’s Pizza
Donuterie
Doskoi
Express Pizza American Style
FABBRICA Italian Comfort Food
Falla
Felix Chicken
Fit Cake
Good Chicken
Gorąco Polecam. Smaki z Piekarni
Grande Pizza
Gruby Benek
Hotdogzna
Japanos
Kashka
KawoWiniarnia
Kiss Kim Chi
Koku Sushi
Krowa Mać Burgers
Kurcze Pieczone
Langos
Le Pain Quotidien
Lodolandia & Kołacz
Lody Bonano
Lody Lida
Lviv Croissants
Maxipizza
McDonald’s
Meron
Ministerstwo Śledzia i Wódki
Mniami Ice Cream
Mr. Kebab
New York Hot Dog
New York Pizza Department
Niewinni Czarodzieje Trzyzero
Night Burger
Pączkownia Smak Sprzed Lat
Pijalnia Wódki i Piwa
Pijalnie Czekolady E.Wedel
Pizza Factory
Pizza Hut
Pizzeria Stopiątka
Prosiak Polski Kebab & Fast Food
Przybij Piątaka
Ramen Shop by Sushi Kushi
Sahar Kebab
Salsiccia Pizzeria Napoletana
Sayuri Sushi
So Coffee
Stava
Steiku Haoss
Subway
Sulaiman Kebab
Sushi Bistro
Sushi Burrito
Sushi Kushi
Sushiroll Bistro – restauracje sushi
Szaszłykowo
Taco Bar
Tawerna Pepe Verde
The White Bear Coffee
Totti Pizza Rzymska
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
United Chicken
Wendy’s
Willisch
Young Burger
Yum Yum Kebab
ZapieCKanki
Zapiekankarnia – Zapiekanki, Bajgle, Pizza, Pasta
ŻarWok

POPULARNE NA FORUM

Biznes, który bije rekordy

Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.

1 wypowiedzi
ostatnia 15.10.2024
Biesiadowo

Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50

1 wypowiedzi
ostatnia 29.01.2024
Kawiarnie Cafe Nescafe

Nie chciałabym tej franczyzy

6 wypowiedzi
ostatnia 29.04.2023
McDonalds opinie o franczyzie

Ja bym pomyślała o tej franczyzie

3 wypowiedzi
ostatnia 29.04.2023
Doświadczenia z Bafra Kebab

Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...

1 wypowiedzi
ostatnia 25.04.2023
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż

Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...

1 wypowiedzi
ostatnia 06.03.2023
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines

Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...

1 wypowiedzi
ostatnia 02.02.2023
Ile kosztuje McDonald's?

Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali

1 wypowiedzi
ostatnia 24.12.2022