Kulebiak z nieba
Od połowy lat dziewięćdziesiątych LOT Catering prowadzi działalność gastronomiczną również na rynku nielotniczym. W jej ramach spółka prowadzi stołówki firmowe, sklep internetowy, obsługuje bankiety oraz rozwija sieć lokali gastronomicznych o nazwie Podniebny Barek. Obecnie firma prowadzi ponad 40 różnych lokali gastronomicznych, z czego 11 to Podniebne Barki. Rynek gastronomii, na którym działa LOT Catering, rozwija się szybciej niż reszta gospodarki. Polacy wydają na żywność rocznie 110 mld rocznie, z czego 12-14% na posiłki w restauracjach (w Czechach – 30%). Daje to perspektywę szybkiego wzrostu w niedalekiej przyszłości.
Po dziewięciu latach budowania sieci własnych Podniebnych Barków, w kwietniu 2005 roku LOT Catering zaoferował przedsiębiorcom kupno licencji franczyzowej. W maju sieć znalazła już pierwszego franczyzobiorcę. Za kilka tygodnie będzie prowadził on Podniebny Barek, który znajduje się na ulicy Mokotowskiej w Warszawie. Do tej pory był to własny punkt sieci.

Opracowano nową wizualizację lokalu nawiązującą do lotniczego pochodzenia sieci oraz specjalne menu. Klienci mogą zjeść w Podniebnych Barkach zarówno posiłki na miejscu, jak i kupić jedzenie na wynos. W menu znajdują się zestawy śniadaniowe i obiadowe, a także sałatki, kanapki, wyroby garmażeryjne, cukiernicze oraz posiłki mrożone.
– Decyzja o rozwoju sieci Podniebny Barek na zasadzie franchisingu to sposób na jeszcze szybszy rozwój cateringu nielotniczego, który już teraz generuje znaczącą część przychodów firmy - tłumaczy Hanna Moździerz, Prezes Zarządu LOT Catering.
Pierwsze punkty franczyzowe będą powstawać w Krakowie, Warszawie i w aglomeracji Śląskiej, czyli wszędzie tam, gdzie Barki mogą być zaopatrywane przez kuchnie LOT Catering, wyjątkowo firma dopuszcza również lokalizacje w Poznaniu i Gdańsku. W tej chwili licencja franczyzowa kosztuje tylko złotówkę, a przewidywany koszt inwestycji może wahać się w granicach 100 – 200 tys. zł. w zależności od zakresu niezbędnych prac remontowych. Zdaniem Macieja Golnowskiego, menadżera rozwoju w LOT Catering, inwestycja w Podniebny Barek powinna zwrócić się po 2-3 latach. Okres zwrotu zależy od lokalizacji i skali inwestycji.
Inwestor kupi wzrost
W 2004 roku firma osiągnęła obrót w wysokości 101 milionów złotych.
- Efektywne działanie w segmencie lotniczym i naziemnym daje firmie poczucie stabilnego oparcia na dwóch rynkach – komentuje ten wynik prezes LOT Catering, Hanna Moździerz.
Właściciel LOT Catering, Polskie Linie Lotnicze LOT, chcą skupić swoje działania na przewozach lotniczych. Dlatego dla spółki związanej z obsługą lotnictwa, jaką jest LOT Catering, starają się znaleźć inwestora. Zarząd LOT Catering chciałby, aby był to inwestor skłonny do inwestycji, ale również znający się na branży gastronomicznej. Firmie zależy bowiem na rozwoju strategii równomiernego wzrostu na rynku lotniczym i nielotniczym.
Jakość w powietrzu i na ziemi
Dania przygotowane przez LOT Catering nie zawierają konserwantów, podstawową formą przygotowania posiłków jest technologia „cook and chill” polegająca na szokowym schładzaniu po obróbce cieplnej. Produkcja spełnia najwyższe standardy jakości i bezpieczeństwa potwierdzone przez certyfikat ISO 9001: 2000 i HACCP. W 2005 roku spółka już po raz drugi otrzymała Medal Europejski w kategorii „usługi” za catering nielotniczy.
Info: Podniebny BarekZOBACZ W KATALOGU




























































































PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Koncept Mniami Ice Cream uruchomi w tym sezonie więcej nowych lodziarni, niż wcześniej było w planach.
Sieć Przybij Piątaka przyciąga już wrocławskich studentów, a teraz chce otwierać franczyzowe puby w całej Polsce.
Berlin Döner Kebap rozwija nowy format lokali, z niższą kwotą inwestycji.
Rex Concepts, masterfranczyzobiorca marki Burger King, w tym roku planuje otworzyć w Polsce cztery lokale z tym szyldem. Czy indywidualni franczyzobiorcy będą mogli skorzystać z licencji na biznes Burger Kinga?
– Jestem mile zaskoczona tym, że ta franczyza jest bardzo dobrze zorganizowana. Każdy zna tutaj swoją funkcję. Mamy opiekunów, do których możemy się zwrócić w każdej chwili – mówi Ewelina Ciapała, franczyzobiorczyni Lviv Croissants.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

Emotka – sieć edukacyjna oferująca zajęcia dla dzieci – rozwija się w modelu franczyzowym i poszukuje nowych partnerów. Firma specjalizuje się w programach uczących dzieci radzenia sobie z emocjami i budowania relacji społecznych.
Najlepsze rozwiązania rodzą się z potrzeby. Nie inaczej było w przypadku robota Fidi. Polskie rozwiązanie ma szansę podbić międzynarodowy rynek medyczny.
Plenti oferuje dostęp do innowacji za ułamek ich ceny. Ma też propozycje dla franczyzobiorców.
Agencja Wirtualna to koncept franczyzowy, który pozwala rozpocząć własną działalność w marketingu internetowym bez doświadczenia i dużych inwestycji.
– Większość podłóg i drzwi sprzedaje się wraz z usługą montażu, dlatego ekipy montażowe to bardzo ważna część mojego biznesu – mówi Radosław Chabowski, franczyzobiorca DDD Dobre Dla Domu.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali