35. McDonald’s w stolicy

W ubiegłym roku w ręce licencjobiorców oddano 13 działających restauracji McDonald’s i otwarto 10 nowych.
Wtorek
06.01.2009
McDonald’s przygotowuje się do otwarcia kolejnej restauracji w Warszawie. Nowy lokal rozpocznie działalność w ciągu najbliższych kilku tygodni w CH Wileńska.
 

Restauracja będzie miała 238 m2 powierzchni i 76 miejsc siedzących. McDonald's w CH Wileńska będzie 221. restauracją sieci w Polsce, a 35. w Warszawie.

W ubiegłym roku w ręce licencjobiorców oddano 13 działających restauracji McDonald's i otwarto 10 nowych. 42 osoby na podstawie umowy franczyzowej prowadzą 72 restauracje. Dotychczasowi licencjobiorcy, którzy sprawdzili się, prowadząc jedną lub dwie restauracje, otrzymają oferty przejęcia kolejnych lokali. Obecnie już niektórzy z nich mają po cztery punkty.

Koszt inwestycji w restaurację McDonald's wynosi od 1 mln do 1,6 mln zł. Żeby zostać franczyzobiorcą sieci, trzeba zgromadzić pół miliona złotych kapitału i przejść roczne szkolenie. Pozostała część może być finansowana z kredytu bankowego. Franczyzobiorcą może zostać wyłącznie osoba fizyczna – wykluczone są spółki kilku obcych osób. Kwota inwestycji obejmuje zakup pełnego wyposażenia restauracji – sprzętu kuchni i zaplecza, mebli i znaków reklamowych. W trakcie współpracy franczyzobiorca zobowiązany jest uiszczać opłatę bieżącą w wysokości 5 proc. od obrotów, marketingową oraz ustalany indywidualnie czynsz za użytkowanie nieruchomości. Wszystkie opłaty ustalane są w wymiarze procentowym od sprzedaży netto.

(smoli)