Tadeusz Kościuszko, dyrektor ds. franchisingu Telepizzy
Poniedziałek
23.03.2009
O rynku gastronomicznym opowiada Tadeusz Kościuszko, dyrektor ds. franchisingu w Telepizzy.
 

Podobno Telepizza nie boi się kryzysu?
Ludzie coraz bardziej przyzwyczajają się do jedzenia na mieście. Kryzys może zmienić to o tyle, że klienci zrezygnują z usług drogich restauracji na rzecz bardziej atrakcyjnych cenowo. Według nas, paradoksalnie, kryzys może nam przysporzyć nowych klientów, bo pizza nie jest drogim produktem.

W Polsce działa kilka sieci pizzerii. Konkurencja bardzo uprzykrza życie?
W naszym kraju działają trzy sieci pizzerii, które uważamy za konkurencję. Oczywiście wszystkie są dla nas zagrożeniem, ale w Polsce rynek gastronomiczny jest jeszcze bardzo szeroki i dla wielu dobrych firm znajdzie się na nim miejsce. Dobrych, czyli oferujących smaczny, zgodny ze standardami produkt i posiadających stabilność finansową.

Pamięta pan sytuacje w której konkurencja chciała podkupić franczyzobiorcę Telepizzy, bo np. miał lokal w świetnym punkcie?
Być może były takie propozycje, ale żaden franczyzobiorca jak dotąd się nie skusił. Zabezpieczamy się przed takimi sytuacjami w umowie franczyzowej, poza tym nasi franczyzobiorcy są zadowoleni ze współpracy. A jak komuś jest dobrze, to raczej nie ryzykuje i wykazuje małą chęć do zmian, bo zawsze jest ryzyko, że będzie to zmiana na gorsze.

rozmawiała (smoli)


POPULARNE NA FORUM

Biznes, który bije rekordy

Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.

1 wypowiedzi
ostatnia 15.10.2024
Biesiadowo

Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50

1 wypowiedzi
ostatnia 29.01.2024
Kawiarnie Cafe Nescafe

Nie chciałabym tej franczyzy

6 wypowiedzi
ostatnia 29.04.2023
McDonalds opinie o franczyzie

Ja bym pomyślała o tej franczyzie

3 wypowiedzi
ostatnia 29.04.2023
Doświadczenia z Bafra Kebab

Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...

1 wypowiedzi
ostatnia 25.04.2023
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż

Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...

1 wypowiedzi
ostatnia 06.03.2023
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines

Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...

1 wypowiedzi
ostatnia 02.02.2023
Ile kosztuje McDonald's?

Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali

1 wypowiedzi
ostatnia 24.12.2022