Pizzerie ciągle w modzie?

- Moda w gastronomii przechodzi cykliczne wahania. Jednego roku modna jest pizza, drugiego kebab, a trzeciego – sushi. Teraz szał na pizzę trochę minął – tłumaczy jeden z franczyzobiorców Da Grasso. – Pewien marazm dotyczy wszystkich pizzerii – większość marek najszybciej rozwijała się do 2008 roku, potem bum minął i teraz otwierają się pojedyncze restauracje. Trzeba walczyć o opłacalność lokalu, którego obrót miesięczny wynosi 50 tys. zł. Kiedyś lokale z takim obrotem od razu były zamykane, jako nieopłacalne – mówi franczyzobiorca. - Żeby pomóc sprzedaży, trzeba umiejętnie podtrzymywać modę na jedzenie pizzy. Trzeba przy tym pamiętać, że klient się uszlachetnił, nawet McDonald robi teraz w swoich barach przytulne kawiarnie i kąciki dla dzieci.
- Pizzerie naszych konkurentów mają prosty wystrój. My, jak na lokal specjalizujący się w dostawach pizzy do domu, i tak zrobiliśmy bardzo dużo, żeby przyciągnąć klientów do lokalu – mówi Aleksandra Lewicka, marketing manager w Telepizza. - Odświeżyliśmy wizerunek wnętrza, zamontowaliśmy plazmy z teledyskami. Teraz skupiamy się na organizacji dostaw, na ich czasie i atrakcyjnej cenie dla klienta.
Dlatego już od początku marca Telepizza rozpoczęła ogólnopolską kampanię promocyjną „2 pizze w cenie 1, w lokalu i w dostawie”. - Zakładamy, że promocja potrwa dwa miesiące, ale nie wykluczam, że zostanie jeszcze wydłużona – mówi dyrektor generalny Telepizzy, Dariusz Bąk. - Dzięki promocji zamierzamy poszerzyć bazę stałych klientów.
Spytani przez nas franczyzobiorcy Telepizzy cieszą się, że centrala wykazuje się aktywnością marketingową. Żałują jedynie, że w mediaplanie zabrakło reklamy telewizyjnej i że promocja kręci się wokół tych samych pomysłów.
Dwa lata temu ta sama promocja dała szał zakupów. Rok temu już szału nie było. Cały czas mamy w lokalach promocję: „druga pizza za pięć złotych”. Dodanie do promocji numer 1 promocji numer 2 - „druga pizza za darmo” może być lepiej postrzegana przez klienta, ale cenowo nie ma dla niego znaczenia. Dla klienta ważna jest jakość produktu i czas dostawy.
Z badań CBOS wynika, że 7 proc. Polaków zamawia dania z dostawą do domu. Polacy nadal wydają na jedzenie poza domem dużo mniej niż mieszkańcy Europy Zachodniej. Tylko co jedenasty mieszkaniec naszego kraju stołuje się na mieście kilka razy w tygodniu. - Polska jest bardzo perspektywicznym rynkiem dla gastronomii, w tym dla pizzy – twierdzi Aleksandra Lewicka z Telepizzy.
Telepizza otworzyła właśnie kolejne dwa lokale franczyzowe, tym razem w Olsztynie i w Ostrołęce, ma ich już łącznie 123. Sieci pizzerii innych marek też nie są małe - liczą od kilkunastu do kilkudziesięciu punktów. Rekordzistą jest Da Grasso, która ma blisko 200 pizzerii. Do Polski wraca Domino Pizza. Co chwilę słychać o powstaniu nowych marek pizzerii, więc pizza ciągle Polakom smakuje, choć może jemy jej nieco mniej niż w czasie gastronomicznej mody.
Kiedy kończy się moda, a zaczyna codzienna walka o klienta, wygra ten, kto najlepiej zorganizuje swoją sieć.
(aslod)
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

W trakcie wieloletniej stagnacji w obszarze stricte ofert franczyzowych na polskim rynku franczyzowym w segmencie gastronomicznym, postanowiliśmy dokładnie zrewidować naszą ofertę.
Franczyzodawcy kilkudziesięciu konceptów czekają na Ciebie! 14 marca do godz. 16:00 na Targach Franczyza na PGE Narodowym dowiesz się, jak otworzyć biznes we franczyzie.
Poznaj kilkadziesiąt sprawdzonych pomysłów na biznes na Targach Franczyza 13-14 marca na PGE Narodowym! Śledź relację na żywo i znajdź inspirację dla siebie!
Zbudowanie biznesu od podstaw to duże wyzwanie, dlatego warto rozważyć sprawdzony model – franczyzę. Już 13-14 marca 2025 na PGE Narodowym w Warszawie odbędą się Targi Franczyza, podczas których poznasz gotowe pomysły na dochodowy biznes.
Marzysz o własnym biznesie, ale obawiasz się ryzyka? Franczyza to sprawdzony sposób na dochodowy interes pod silną marką. Przyjdź 13-14 marca na Targi Franczyza na PGE Narodowym i poznaj najlepsze koncepty franczyzowe!
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

Emotka – sieć edukacyjna oferująca zajęcia dla dzieci – rozwija się w modelu franczyzowym i poszukuje nowych partnerów. Firma specjalizuje się w programach uczących dzieci radzenia sobie z emocjami i budowania relacji społecznych.
Najlepsze rozwiązania rodzą się z potrzeby. Nie inaczej było w przypadku robota Fidi. Polskie rozwiązanie ma szansę podbić międzynarodowy rynek medyczny.
Plenti oferuje dostęp do innowacji za ułamek ich ceny. Ma też propozycje dla franczyzobiorców.
Agencja Wirtualna to koncept franczyzowy, który pozwala rozpocząć własną działalność w marketingu internetowym bez doświadczenia i dużych inwestycji.
– Większość podłóg i drzwi sprzedaje się wraz z usługą montażu, dlatego ekipy montażowe to bardzo ważna część mojego biznesu – mówi Radosław Chabowski, franczyzobiorca DDD Dobre Dla Domu.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali