Wegetarianie tylko w metropoliach
Sieć wegetariańskich lokali liczy 18 punktów franczyzowych i trzy własne. Restauracje powstają największych miastach, których ludność przekracza 300 tys. mieszkańców. Oznacza to w praktyce zainteresowanie Green Way stolicami województw. Szacuje się, że jedynie co setny Polak nie je mięsa. Oznacza to, że mniej niż pół miliona jest klientami restauracji wegetariańskich. Oczywiście tego typu lokale również chętnie odwiedzają osoby, dla których to miła zmiana w menu.
- Posiadanie doświadczenia w branży gastronomicznej nie jest do prowadzenia restauracji wegetariańskiej potrzebne tak bardzo, jak świadomość czym jest żywność ekologiczna. Dobrze, jeśli przyszły franczyzobiorca jest wegetarianinem. Wybierając lokal koncentrujemy się nie tylko na powierzchni, która powinna być nie mniejsza niż 120 m2. Do tego dochodzą inne parametry, w tym położenie na parterze, minimalnej wysokości sali konsumpcyjnej - 320 cm, wystarczającej liczby okien oraz możliwości zainstalowania wentylacji – wylicza Joanna Skraburska, specjalista ds. jakości i rozwoju sieci Green Way.
Oprócz restauracji Green Way, właściciel rozwija również dwa inne gastronomiczne koncepty. Lokale Food For Life działają w najruchliwszych miejscach dużych miast. Menu jest nastawione na szybki lunch „na mieście”, dlatego zawiera potrawy typowo obiadowe: sałatki, makarony, placki i desery z naturalnych składników. Vegemania z kolei dedykowana jest do food court-ów w centrach handlowych. W lokalach sprzedawane są głównie sałatki. Spółka rozwija oba formaty we franczyzie.
(dw)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Przedsiębiorcy wygrywają z fiskusem walkę o zwrot VAT z tytułu stosowania 8 proc. zamiast 5 proc. stawki VAT przy sprzedaży dań na wynos.
Połączenie restauracji z produkcją piwa przyciąga klientów. Browar Korona postanowił to wykorzystać.
Niewinni Czarodzieje TrzyZero to biznes gastronomiczny, którego współwłaścicielem jest Kuba Wojewódzki. Teraz marka szuka franczyzobiorców.
Franczyzobiorca rzucił korporację dla rodziny i rozpoczął własny biznes. Wiosną tego roku otworzył własny punkt Bafra Kebab i już myśli o kolejnych.
– Nasza unikalność przyciąga klientów – mówi Orest Zahrodskyy, franchise manager Lviv Croissants.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję magazynu "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Franczyzobiorczyni Tax Safe z Krakowa dba o work-life balance, ale klientów cały czas jej przybywa. Jak sobie radzi?
La Mancha szuka partnerów szczególnie w Białymstoku i Szczecinie. Dlaczego to dobry moment na nawiązanie współpracy?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...