Restauracja z pikanterią

Optymalna powierzchnia restauracji Piri Piri wynosi 50 m2.
Nazwa Smaki PiriPiri pochodzi od gatunku papryki uprawianej w Afryce.
Wtorek
09.07.2013
Właściciel baru PiriPiri, specjalizującego się w kuchni tureckiej, planuje rozwój we franczyzie.
 

Spośród ponad 100 gastronomicznych systemów franczyzowych niewiele jest konceptów oferujących bliskowschodnią kuchnię. Wkrótce ma się to zmienić za sprawą Łukasza Piekarza, który we franczyzie chce rozwijać restauracje Piri Piri. Na razie działa lokal w Tarnowskich Górach, jednak właściciel marki, który posiada odpowiednie zaplecze logistyczne, ma ambitniejsze plany.
- Podpisaliśmy umowę współpracy z Pepsi. Międzynarodowy koncern polecił z kolei naszą firmę zarządowi portu lotniczego Pyrzowice w Katowicach, abyśmy zajęli się szkoleniem tamtejszego personelu w zakresie prowadzenia lokali gastronomicznych – mówi Łukasz Piekarz.

W Piri Piri klienci mogą zjeść nie tylko kebab, ale także dania kuchni meksykańskiej, na przykład tortille. Część menu przypomina znaną z McDonald’s strefę niskich cen, gdzie znajduje się oferta w atrakcyjnych cenach. Z firmą mogą nawiązać współpracę właściciele już działających restauracji. Priorytetem przy wyborze lokalu są trzy aspekty – przepływ ludzi przed lokalem, obecność konkurencji, zbiorowiska ludności w okolicy (mieszkańcy, pracownicy, uczniowie). Optymalna powierzchnia wynosi 50m2. - 300 osób przechodzących przed lokalem w ciągu godziny to bardzo dobry wynik – twierdzi Łukasz Piekarz.

Franczyzodawca nie pobiera opłaty wstępnej, przewiduje jednak 1 proc. opłaty bieżącej, liczonej z miesięcznego obrotu, na rzecz działań marketingowych. Ponadto zyski pochodzące ze współpracy z Pepsi będą przeznaczone na tzw. fundusz rozwojowy, pozwalający kredytować niektóre działania franczyzobiorców. Koszt inwestycji w bar Piri Piri wynosi ok. 40 tys. zł.

(dw)


Daniel Wilk
dziennikarz

ZOBACZ W KATALOGU

Am Am Kebab
Atelier Herosima
Bafra Kebab
Berlin Döner Kebap
Beza Krówka Lody rzemieślnicze
Bike Café
Browar Korona
BuBu Bubble Tea
Cafe Słodziak
Candy Pop
Carat Kebab
Chinkalnia
Cochise Burger
Cofix Poland
Crazy Bubble
Cudo Vegan Sushi
Cukiernia Sowa
Cukrem i Solą
Da Grasso
DG Restauracje
Dobra Pączkarnia
Domino’s Pizza
Donuterie
Doskoi
Express Pizza American Style
FABBRICA Italian Comfort Food
Falla
Felix Chicken
Fit Cake
Good Chicken
Gorąco Polecam. Smaki z Piekarni
Grande Pizza
Gruby Benek
Hotdogzna
Japanos
Kashka
KawoWiniarnia
Kiss Kim Chi
Koku Sushi
Krowa Mać Burgers
Kurcze Pieczone
Langos
Le Pain Quotidien
Lodolandia & Kołacz
Lody Bonano
Lody Lida
Lviv Croissants
Maxipizza
McDonald’s
Meron
Ministerstwo Śledzia i Wódki
Mniami Ice Cream
Mr. Kebab
New York Hot Dog
New York Pizza Department
Niewinni Czarodzieje Trzyzero
Night Burger
Pączkownia Smak Sprzed Lat
Pijalnia Wódki i Piwa
Pijalnie Czekolady E.Wedel
Pizza Factory
Pizza Hut
Pizzeria Stopiątka
Prosiak Polski Kebab & Fast Food
Przybij Piątaka
Ramen Shop by Sushi Kushi
Sahar Kebab
Salsiccia Pizzeria Napoletana
Sayuri Sushi
So Coffee
Stava
Steiku Haoss
Subway
Sulaiman Kebab
Sushi Bistro
Sushi Burrito
Sushi Kushi
Sushiroll Bistro – restauracje sushi
Szaszłykowo
Taco Bar
Tawerna Pepe Verde
The White Bear Coffee
Totti Pizza Rzymska
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
United Chicken
Wendy’s
Willisch
Young Burger
Yum Yum Kebab
ZapieCKanki
Zapiekankarnia – Zapiekanki, Bajgle, Pizza, Pasta
ŻarWok

POPULARNE NA FORUM

Biznes, który bije rekordy

Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.

1 wypowiedzi
ostatnia 15.10.2024
Biesiadowo

Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50

1 wypowiedzi
ostatnia 29.01.2024
Kawiarnie Cafe Nescafe

Nie chciałabym tej franczyzy

6 wypowiedzi
ostatnia 29.04.2023
McDonalds opinie o franczyzie

Ja bym pomyślała o tej franczyzie

3 wypowiedzi
ostatnia 29.04.2023
Doświadczenia z Bafra Kebab

Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...

1 wypowiedzi
ostatnia 25.04.2023
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż

Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...

1 wypowiedzi
ostatnia 06.03.2023
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines

Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...

1 wypowiedzi
ostatnia 02.02.2023
Ile kosztuje McDonald's?

Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali

1 wypowiedzi
ostatnia 24.12.2022