Biznes na 105
Marta Kołakowska, kierownik ds. rozwoju sieci
Jak pani ocenia obecny rynek gastronomiczny w Polsce?
Bardzo pozytywnie. Kryzys mamy już za sobą, co widać po rosnącej sprzedaży. Ludzie chętniej niż kiedyś spędzają czas poza domem, najczęściej w restauracjach, gdzie zostawiają coraz więcej pieniędzy. Obecnie średnia wartość zamówienia wynosi ok. 30 zł, czyli więcej w porównaniu do okresu sprzed kilku lat o ok. 20 proc. To sprzyja rozwojowi naszej sieci. Obecnie mamy 15 placówek licencyjnych i jedną własną. W ciągu miesiąca otwieramy kolejny lokal franczyzowy, a do końca roku chcemy podpisać pięć umów franczyzowych. Dokładny termin otwarć zależy od remontów i adaptacji lokalu. Średni czas uruchomienia placówki wynosi 2-3 miesiące. W przyszłym roku chcemy uruchomić przynajmniej 10 punktów.
Gdzie powstają pizzerie Stopiątki?
Nasze lokale otwieramy w miastach poniżej 20 tys. mieszkańców i w dużych aglomeracjach. Bardzo skrupulatnie analizujemy potencjał każdej lokalizacji. Weryfikujemy natężenie konkurencji oraz ruchu ulicznego. Nasze punkty znajdują się na osiedlach mieszkaniowych, w centrach miast, przy głównych arteriach komunikacyjnych, a także w galeriach handlowych. Ostatnio pojawiliśmy się w galerii Brama Mazur w Ełku. Wszystkie placówki dopasowane są do potrzeb lokalnego rynku pod względem oferty oraz obsługi. Z tego powodu otwieramy dwa rodzaje punktów – Stopiątka Express z szybką obsługą, realizujące zamówienia na wynos i tradycyjne pizzerie.
Ile wynosi koszt inwestycji w placówkę sieci Stopiątka?
Od 50 do 100 tys. zł. Wysokość kwoty uzależniony jest od modelu pizzerii. Oczywiście tańsza jest placówka typu Express. Wydatek pokrywa całą inwestycję – zaplecze gastronomiczne wraz z profesjonalnym sprzętem kuchennym, wyposażenie i wystrój sali jadalnej, kompleksowy projekt i branding lokalu oraz podstawowy remont. Zwrot inwestycji trwa średnio ok. roku.
Jakie są kryteria przystąpienia do sieci? Jakie stawiacie wymagania i w czym pomagacie franczyzobiorcom?
Wśród naszych franczyzobiorców najchętniej widzimy osoby zaangażowane w swoją pracę, energiczne i chcące się uczyć. Właściciele franczyzowych Stopiątek to przede wszystkim młode osoby z rodzinami, ludzie z pasją do motoryzacji i tacy, którzy chcą coś zmienić w swoim życiu. Nastawieni jesteśmy na pomoc franczyzobiorcom, zarówno w trakcie inwestycji, jak i prowadzenia biznesu. Na starcie oferujemy leasing lub kredyt na wyposażenie. Mamy także możliwość odroczenia terminu płatności za sprzęt gastronomiczny, który jest główną częścią inwestycji w lokal. Pomagamy również w zakupie sprzętu kuchennego po niższych cenach od standardowych. Osoby, które podpiszą umowę do końca września zwolnione są z opłaty wstępnej, która wynosi 5 tys. zł, natomiast opłata franczyzowa obowiązuje dopiero po 1 miesiącu działania lokalu i wynosi 1 tys. zł. Ponadto oferujemy bezpłatne szkolenia przez cały okres współpracy licencyjnej oraz codzienne wsparcie centrali. Inwestujemy również w infrastrukturę informatyczną, która integruje system IT całej sieci. Ostatnio na ten cel pozyskaliśmy 600 tys. zł. ze środków unijnych. Dzięki nowoczesnej infrastrukturze IT łatwiej zarządzać stanem magazynowym i zoptymalizować koszty zaopatrzenia placówek franczyzowych.
Czym się wyróżniacie na rynku spośród tylu pizzerii?
Koncept Stopiątki opiera się na zabawie okresem PRL-u i złotym okresem polskiej motoryzacji. W naszych lokalach serwujemy dania nawiązujące w swej nazwie do poprzedniej epoki, m.in. oranżadę, podawaną w kubku w stylistyce PRL-u, czy pizze o nazwie Farelka, czy Fajrant. Prezentujemy też polską muzykę z lat 80, natomiast we wnętrzach króluje czerwona Syrena 105, stąd nazwa naszej sieci.
rozmawiała (red)
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Coraz więcej franczyzobiorców Stopiątki po dwóch latach współpracy otwiera kolejną pizzerię. Ile trzeba mieć pieniędzy na inwestycję w lokal marki?
Tommy Żelazny, franczyzobiorca Stopiątki pokazuje, że czasem aby odnaleźć swoje miejsce, trzeba wrócić do korzeni.
Marcowy numer miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" już w sprzedaży! Dowiedz się, w którą franczyzę zainwestować, jak zarabiać w internecie oraz jakie biznesy chętnie otwierają kobiety. Bilet na Targi Franczyza gratis!
Na pewno taki, w którym franczyzobiorcy mogą liczyć na solidne wsparcie franczyzodawcy. Przedstawiamy kilkadziesiąt konceptów franczyzowych, w których inwestycję warto rozważyć w 2023 roku.
Wybór konceptów franczyzowych w segmencie pizzerii jest bardzo duży. I wciąż kolejne marki decydują się dzielić z innymi swoją licencją na biznes.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję magazynu "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Franczyzobiorczyni Tax Safe z Krakowa dba o work-life balance, ale klientów cały czas jej przybywa. Jak sobie radzi?
La Mancha szuka partnerów szczególnie w Białymstoku i Szczecinie. Dlaczego to dobry moment na nawiązanie współpracy?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...