Franczyza zdominuje Pizzę Dominium

Należąca do Tomasza Plebaniaka sieć pizzerii Dominium należy do najstarszych na polskim rynku - pierwszy lokal powstał jeszcze w 1993 roku. Od tamtego czasu koncept rozrósł się do 71 restauracji, działających w Polsce i Rumunii. Do tej pory sieć opierała się na lokalach własnych – tylko jeden był prowadzony przez franczyzobiorcę.
- W ostatnim czasie przygotowaliśmy ofertę i pakiet franczyzowy, rozpoczynamy rozmowy z kandydatami na franczyzobiorców. Współpracując z nami przedsiębiorca otrzymuje bezpieczny koncepct prowadzenia pizzerii, korzysta ze sprawdzonych standardów i wieloletniego doświadczenia - mówi dyrektor działu rozwoju Dominium, Tomasz Czaja.
W lutym menedżerom sieci udało się podpisać umowę na drugi lokal franczyzowy. Jego otwarcie w Świnoujściu planowane jest na maj. Kolejne są w drodze.
- W marcu zamierzamy uruchomić restaurację własną w toruńskim Atrium Copernicus oraz lokal franczyzowy w Galerii Bursztynowej w Ostrołęce. Planujemy też otwarcie kolejnego punktu w Bukareszcie - zapowiada Małgorzata Ptasińska, kierownik ds. franchisingu w Pizza Dominium.
Restauracje (bo takie określenie preferuje franczyzodawca, podkreślając swą przynależność do segmentu casual dining) będą pojawiać się przede wszystkim w centrach handlowych, ale także w innych atrakcyjnych miejscach o dużym natężeniu ruchu pieszych. Franczyzodawca zaoferuje partnerom szkolenia, centralny marketing i markę wzmocnioną ostatnio działaniami rebrandingowymi w istniejących punktach.
- Na najbliższe lata planujemy dalszy rozwój sieci i wzmocnienie pozycji restauracji w Polsce i za granicą. Docelowo chcemy zaistnieć we wszystkich większych miastach Polski, również poprzez uruchamianie restauracji w systemie franczyzowym - dodaje Tomasz Czaja.
Całkowita kwota inwestycji we własny biznes spod znaku Dominium powinna zamknąć się w 400 tys. zł, choć oczywiście jej wysokość zależy od wielkości lokalu oraz stopnia dostosowania go do wymogów gastronomii. Opłata za przystąpienie do sieci wynosi 15 tys. zł, natomiast miesięczne opłaty zostały ustalone na poziomie 8 proc. od obrotu. Więcej onformacji dotyczących lokalizacji nowych pizzerii można znaleźć w artykule na portalu lokalnabiznes.pl.
Zdaniem Tomasza Czai gastronomiczny segment casual dining (szybkie, nieformalne posiłki serwowane przez obsługę kelnerską) ma przed sobą spore perspektywy rozwoju.
- Poszukując oszczędności, klienci chętniej wybierają tego typu restauracje niż zupełnie rezygnują z usług gastronomicznych. Istotnym czynnikiem wzrostu tego rynku jest zmiana przyzwyczajeń żywieniowych konsumentów, wynikająca z szybszego trybu życia Polaków a także brak czasu i chęci do przygotowywania posiłków w domu. Duży wpływ na to ma także ekspansja centrów handlowych i tym samym nowe okazje do spędzania czasu poza domem i korzystania z placówek gastronomicznych – uważa menedżer.
Według Raportu o franczyzie PROFIT system na koniec 2013 roku na rynku gastronomicznym działało 146 konceptów franczyzowych, z czego 24 w segmencie pizzerii. Średnia kwota, jaką zainwestował franczyzobiorca w pizzerię na licencji wyniosła 140 tys. zł. Jedną z liczniej reprezentowanych na rynku marek jest Telepizza, pod szyldem której działa blisko 120 lokali.
ZOBACZ W KATALOGU




























































































PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Koncept Mniami Ice Cream uruchomi w tym sezonie więcej nowych lodziarni, niż wcześniej było w planach.
Berlin Döner Kebap rozwija nowy format lokali, z niższą kwotą inwestycji.
W trakcie wieloletniej stagnacji w obszarze stricte ofert franczyzowych na polskim rynku franczyzowym w segmencie gastronomicznym, postanowiliśmy dokładnie zrewidować naszą ofertę.
Rex Concepts, masterfranczyzobiorca marki Burger King, w tym roku planuje otworzyć w Polsce cztery lokale z tym szyldem. Czy indywidualni franczyzobiorcy będą mogli skorzystać z licencji na biznes Burger Kinga?
– Jestem mile zaskoczona tym, że ta franczyza jest bardzo dobrze zorganizowana. Każdy zna tutaj swoją funkcję. Mamy opiekunów, do których możemy się zwrócić w każdej chwili – mówi Ewelina Ciapała, franczyzobiorczyni Lviv Croissants.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

Najlepsze rozwiązania rodzą się z potrzeby. Nie inaczej było w przypadku robota Fidi. Polskie rozwiązanie ma szansę podbić międzynarodowy rynek medyczny.
Plenti oferuje dostęp do innowacji za ułamek ich ceny. Ma też propozycje dla franczyzobiorców.
– Większość podłóg i drzwi sprzedaje się wraz z usługą montażu, dlatego ekipy montażowe to bardzo ważna część mojego biznesu – mówi Radosław Chabowski, franczyzobiorca DDD Dobre Dla Domu.
– Nie wystarczy usiąść, zamieścić jakieś tam bukiety w internecie i czekać na klienta. Trzeba jak najbardziej poszerzać zakres działalności – mówi Jacek Dybowski, właściciel kwiaciarni Kffiaty.
– Zainwestowałem w branżę kosmetyczną, ponieważ wiem, jak powinien dbać o siebie prawdziwy facet. Proponuję takie produkty, po które sam sięgnąłbym bez wahania – mówi Artur Szpilka, jeden z czołowych polskich bokserów.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali