Ciepłe kluchy? Tylko na talerzu
Makarun Spaghetti and Salad, koncept oferujący dania kuchni włoskiej, głównie w systemie „na wynos”, świętował w lutym otwarcie szóstej restauracji. Nowy lokal ruszył w Lublinie, w sąsiedztwie Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego i Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej. Jego właścicielce nie można zarzucić, że wybrała pierwszą lepszą franczyzę.
- Wybór franczyzodawcy poprzedzony był uważnym badaniem rynku. Czytałam branżową prasę, udałam się na targi w Pałacu Kultury w Warszawie. Starałam się dowiedzieć jak najwięcej o tym, na co zwrócić uwagę analizując oferty – wspomina Urszula Mostowiec. – Gdy trafiłam na propozycję Makarun, postanowiłam najpierw pojechać do istniejącego lokalu i spróbować potraw, a także poczuć atmosferę panującą w lokalu.
Jej wcześniejsze doświadczenia i umiejętności zawodowe wyniesione z korporacji pomogły policzyć spodziewaną rentowność przedsięwzięcia. Analiza była skrupulatna, bo planowany biznes miał być pierwszym tego typu przedsięwzięciem w życiu. Urszulę Mostowiec od początku ciągnęło do gastronomii, ale debiut w tej branży wymaga znajomości licznych szczegółów technicznych i sanitarnych. Doświadczony franczyzodawca pomógł w „przeprawie” przez prace przygotowawcze.
- Poszukiwania lokalizacji trwały niemal trzy miesiące, ale udało się znaleźć odpowiednie miejsce w pobliżu lubelskich uczelni. Z miejsca odstraszającego swoim wyglądem udało się przygotować restaurację, którą każdego dnia odwiedza coraz większa liczba gości, sięgająca już nawet powyżej 100 klientów dziennie – mówi Marcin Szworak, specjalista ds. franczyzy w sieci.
Lubelski lokal urządzono na powierzchni 60 m2, czyli nieco większej niż standardowa (punkty Makarun miały do tej pory 30-50 m2). Taki metraż wymagał też nieco pokaźniejszej inwestycji, która w tym przypadku sięgnęła 60 tys. zł. W założeniu placówka ma być „lunchownią” dla mieszkańców położonego niedaleko miasteczka studenckiego. To właśnie młodzież akademicka stanowi wymarzoną klientelę dla punktów spod znaku Makarun.
Urszula Mostowiec otworzyła swój biznes na początku lutego. Na zwrot zainwestowanych środków jest jeszcze za wcześnie, ale punkt już w pierwszym miesiącu zaczął zarabiać na bieżące koszty (w tym dwoje pracowników pomagających właścicielce).
- Nie możemy narzekać na klientów. Ich rotacja w lokalu jest spora – zapowiada właścicielka pierwszego lubelskiego „Makaruna”.
I nie wyklucza , że jeśli pierwsza placówka okaże się sukcesem, rozważy otwarcie kolejnych.
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Sieć Makarun stawia mocno na formaty z niską kwotą inwestycji.
Nowy numer miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" już w sprzedaży! Sprawdź, jakie pomysły na biznes są opisane w styczniowym wydaniu magazynu.
Sobota 16 października to ostatni dzień Targów Franczyza 2021. Skorzystajcie z okazji, przyjdźcie do Pałacu Kultury i Nauki i wybierzcie biznes dla siebie!
15 października to kolejny dzień Targów Franczyza. Ci, którzy szukają pomysłu na biznes mają okazję spotkać w jednym miejscu przedstawicieli wielu znanych marek franczyzowych.
14 października to pierwszy dzień Targów Franczyza. Franczyzodawcy najbardziej prestiżowych marek czekają w PKiN na wszystkich zainteresowanych otwarciem własnego biznesu na licencji.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję magazynu "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Jeśli marzysz o własnym biznesie, szukasz inspiracji lub chcesz dowiedzieć się więcej o franczyzie – teraz jest idealny moment, by działać!
La Mancha szuka partnerów szczególnie w Białymstoku i Szczecinie. Dlaczego to dobry moment na nawiązanie współpracy?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...