Uparte małżeństwo

Historia Jacka i Anety Bryl i ich współpracy z Telepizzą rozpoczęła się pięć lat temu.
– Któregoś dnia, będąc w trasie, chcieliśmy z żoną coś zjeść. Akurat zatrzymaliśmy się obok pizzerii należącej do Telepizzy. Postanowiliśmy więc zajrzeć i sprawdzić ofertę lokalu. Pizza była smaczna i od razu pomyśleliśmy o tym, żeby w Zduńskiej Woli otworzyć podobną placówkę – mówi Jacek Bryl.
Niestety, Zduńska Wola, gdzie mieszkali i chcieli prowadzić pizzerię, nie wpisywała się w ówczesną strategię rozwoju hiszpańskiej sieci pizzerii. Firma skoncentrowana była na działalności w dużych miastach powyżej 50 tys. mieszkańców. Małżeństwo kontynuowało więc swój dotychczasowy biznes – transport towarowy do 3,5 t.
Jak twierdzi franczyzobiorca, od jakiegoś już czasu myślał z żoną o przekwalifikowaniu się i o zamianie transportu na bardziej stacjonarną działalność. Szukali pomysłu na biznes i w ten sposób dowiedzieli się o koncepcie biznesowym Telepizzy.
Małżeństwo musiało poczekać jednak do 2014 roku, kiedy to Telepizza rozpoczęła eksapnsję w mniejszych miejscowościach. Jacek Bryl ponownie podjął rozmowy z przedstawicielami sieci, tym razem z pozytywnym efektem.
– Telepizza posiada restauracje w większości dużych miast. Obecnie koncentrujemy się na otwieraniu lokali w mniejszych miejscowościach, nawet już od 30 tys. mieszkańców. Tam w porównaniu z aglomeracjami wciąż jest niedosyt restauracji i barów w stosunku do potrzeb mieszkańców. Telepizza zamierza wykorzystać tę niszę. Zduńska Wola wpisuje się w politykę ekspansji sieci. Po dokładnej analizie potencjału rynku szybko zdecydowaliśmy się na współpracę z Jackiem i Anetą Brylami. Bardzo doceniamy również lojalność małżeństwa i fakt, że czekali na nas pięć lat – mówi Leszek Nowak, menedżer ds. ekspansji Telepizza Poland.
Proces związany z rekrutacją, poszukiwaniem odpowiedniej lokalizacji oraz otwarciem placówki trwał około pół roku – od maja do końca października 2014 roku. Lokal Jacka i Anety Brylów mieści się na osiedlu blisko centrum miasta, w budynku handlowo-usługowym. Zanim jednak dokonany został ostateczny wybór, małżeństwo miało na oku kilka lokalizacji. Telepizza zweryfikowała każdą z nich m.in. pod względem natężenia ruchu, konkurencji oraz kosztów najmu, który powinien być relatywny do obrotów.
– Obok naszego lokalu znajdują się sklepy oraz lokale usługowe, które dodatkowo generują ruch klientów. Nasza pizzeria mieści się na dużym osiedlu 200 metrów od centrum miasta. Dzięki czemu mamy dużo klientów zarówno w restauracji, jak i tych dla których usługa dostawy pizzy do domu jest wygodnym rozwiązaniem – mówi Jacek Bryl.
Pizzeria Telepizzy w Zduńskiej Woli ma około 100 m2. Personel liczy sześć osób. Zanim lokal rozpoczął swoją działalność, pranownicy i franczyzobiorcy odbyli cykl szkoleń zorganizowanych przez centralę Telepizzy w Warszawie. Zdobyta wiedza obejmowała wszystkie zagadnienia związane z prowadzeniem lokalu.
– Od franczyzobiorców wymagamy wszechstronnej wiedzy na temat biznesu, który prowadzą. Dzięki szkoleniom są oni nie tylko ekspertami w zarządzaniu biznesem i personelem, ale również w razie potrzeby potrafią przejąć obowiązki swoich pracowników – mówi Leszek Nowak, menedżer ds. ekspansji Telepizza Poland.
– W lokalu jesteśmy obecni praktycznie przez cały dzień, by móc sprawnie zarządzać oraz czuwać nad jakością przygotowywanych potraw oraz obsługą klientów. Pizzeria niedawno zaczęła funkcjonować, dlatego też potrzebujemy do pracy każdej pary rąk – mówi Jacek Bryl. Pizzeria otwarta jest przez siedem dni w tygodniu po kilkanaście godzin. Jedyne dni wolne w ciągu roku to niedziela wielkanocna oraz wigilia i pierwszy dzień świąt Bożego Narodzenia. W pozostałe dni pizzeria funkcjonuje od 10 do 23.
Koszt najmu lokalu jest relatywny do obecnych obrotów. Do tego należy doliczyć opłaty za prąd, gaz, zaopatrzenie oraz koszty zatrudnienia pracowników. Jak twierdzi Jacek Bryl, działalność spełnia założone oczekiwania i z miesiąca na miesiąc obroty placówki rosną.
ZOBACZ W KATALOGU




























































































PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Koncept Mniami Ice Cream uruchomi w tym sezonie więcej nowych lodziarni, niż wcześniej było w planach.
Berlin Döner Kebap rozwija nowy format lokali, z niższą kwotą inwestycji.
W trakcie wieloletniej stagnacji w obszarze stricte ofert franczyzowych na polskim rynku franczyzowym w segmencie gastronomicznym, postanowiliśmy dokładnie zrewidować naszą ofertę.
Rex Concepts, masterfranczyzobiorca marki Burger King, w tym roku planuje otworzyć w Polsce cztery lokale z tym szyldem. Czy indywidualni franczyzobiorcy będą mogli skorzystać z licencji na biznes Burger Kinga?
– Jestem mile zaskoczona tym, że ta franczyza jest bardzo dobrze zorganizowana. Każdy zna tutaj swoją funkcję. Mamy opiekunów, do których możemy się zwrócić w każdej chwili – mówi Ewelina Ciapała, franczyzobiorczyni Lviv Croissants.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

Najlepsze rozwiązania rodzą się z potrzeby. Nie inaczej było w przypadku robota Fidi. Polskie rozwiązanie ma szansę podbić międzynarodowy rynek medyczny.
Plenti oferuje dostęp do innowacji za ułamek ich ceny. Ma też propozycje dla franczyzobiorców.
– Większość podłóg i drzwi sprzedaje się wraz z usługą montażu, dlatego ekipy montażowe to bardzo ważna część mojego biznesu – mówi Radosław Chabowski, franczyzobiorca DDD Dobre Dla Domu.
– Nie wystarczy usiąść, zamieścić jakieś tam bukiety w internecie i czekać na klienta. Trzeba jak najbardziej poszerzać zakres działalności – mówi Jacek Dybowski, właściciel kwiaciarni Kffiaty.
– Zainwestowałem w branżę kosmetyczną, ponieważ wiem, jak powinien dbać o siebie prawdziwy facet. Proponuję takie produkty, po które sam sięgnąłbym bez wahania – mówi Artur Szpilka, jeden z czołowych polskich bokserów.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali