Z telewizji do franczyzy

Konrad Rybak, franczyzobiorca Biesiadowo i Western Chicken
Konrad Rybak był jednym z bohaterów pierwszej serii programu „Kto poślubi mojego syna?”, emitowanego przez stację TVN. Reality show, w którym matki szukały idealnej żony dla swoich synów, oglądało średnio ponad 2 mln widzów. Później pan Konrad zagrał jeszcze m.in. epizod w serialu „Przyjaciółki”.
– To, że trafiłem do telewizji było kwestią przypadku – opowiada. – Dobrze się bawiłem. Teraz jednak pora na poważny biznes.
W poszukiwaniu lokalu
Konrad Rybak skończył studia z zarządzania w gastronomii i hotelarstwie. Oprócz teorii zna też praktyczną stronę tej branży – przez prawie rok pracował w restauracji typu fast food w galerii handlowej.
– Zobaczyłem, na czym polega ta praca, jakie obroty można osiągnąć – mówi. – I zdecydowałem, że gastronomia to moja zawodowa przyszłość.
Konrad Rybak postanowił otworzyć lokal we franczyzie. Przeglądał internet, jeździł na targi franczyzy, rozmawiał z licencjodawcami. W końcu zdecydował się na pizzerię Biesiadowo. Jednak okazało się, że wybór licencjodawcy to wcale nie była najtrudniejsza część przedsięwzięcia. Minął rok, zanim franczyzobiorca znalazł odpowiednie miejsce na swoją restaurację.
– W Warszawie, gdzie mieszkam, po pierwsze jest już mnóstwo lokali tej sieci. Podobnie w okolicach stolicy – opowiada. – Po drugie ceny najmu tutaj są bardzo wysokie. Dlatego postanowiłem szukać także w innych regionach Polski. Wiedziałem, że chcę otworzyć restaurację w galerii handlowej. Pracowałem w takim miejscu i wiem, że ta lokalizacja zapewnia większe obroty niż lokal np. na osiedlu mieszkaniowym. Poza tym nie wymaga nakładów na promocję. Restauracja w centrum handlowym klientów ma od razu.
Dwa w jednym
Szukając lokalu Konrad Rybak porównywał nie tylko ceny, ale też liczbę klientów odwiedzających galerie i konkurencję na lokalnym rynku. W końcu wybór padł na Starogard Gdański.
– Food court tej galerii pomieści tylko dwie restauracje. Wiele osób namawiało mnie, abym wynajął całość. I zdecydowałem się na to, zwłaszcza, że cena była bardzo atrakcyjna. W ten sposób wykluczyłem też ewentualną konkurencję – nie ukrywa nasz rozmówca.
W drugim lokalu będzie się mieścił Western Chicken, koncept należący – podobnie jak Biesiadowo – do firmy Wojtex. Obydwie restauracje mają wspólne zaplecze gastronomiczne, co pozwoli sporo zaoszczędzić na wydatkach inwestycyjnych. Strefa dla klientów pomieści około 30 gości.
– Franczyzodawca zaproponował mi atrakcyjne warunki współpracy, mam też korzystną umowę z galerią handlową. Nakłady na inwestycję nie są więc zbyt wysokie – twierdzi Konrad Rybak. – Obydwa lokale planuję otworzyć w grudniu, wcześniej w całej galerii będzie gruntowny remont. Grudzień to dobry miesiąc jeśli chodzi o handel, mam więc nadzieję, że restauracje zaczną od razu na siebie zarabiać. Przeprowadzam się z Warszawy na Pomorze, bo tylko w ten sposób będę mógł właściwie doglądać biznesu.
Sieć Biesiadowo liczy w tej chwili blisko 120 pizzerii. Kwota inwestycji zaczyna się od 42 tys. zł. Do końca września obowiązuje jednak promocja dla nowych franczyzobiorców – piec do wypieku pizzy mogą kupić za 1 zł netto, co pozwala zaoszczędzić 8 tys. zł. Miesieczna opłata franczyzowa to 1 tys. zł.
Pod szyldem Western Chicken działa ponad 30 lokali. Tutaj kwota inwestycji zaczyna się od 30 tys. zł. Miesięczna opłata franczyzowa wynosi 800 zł.
ZOBACZ W KATALOGU



















































































PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Cukrem i Solą otworzyło kolejny punkt franczyzowy, w planach ma też nową lokalizację własną.
KawoWiniarnia to nowy koncept restauracyjny, który wyróżnia się bogatą kartą kaw i wina. Chce rozwijać się poprzez franczyzę.
Kuchnia azjatycka jest w Polsce coraz bardziej popularna. Zauważyli to też franczyzodawcy, którzy proponują licencją na sushi bar czy restaurację z bogatszym menu.
Segment fast food ma mocną reprezentację we franczyzie. I wciąż przybywa nowych konceptów.
Poszukujemy partnerów do otwarcia pierwszego flagowego sklepu w topowej lokalizacji, który zostanie poszerzony o franczyzę obejmującą wiele jednostek.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

– Większość podłóg i drzwi sprzedaje się wraz z usługą montażu, dlatego ekipy montażowe to bardzo ważna część mojego biznesu – mówi Radosław Chabowski, franczyzobiorca DDD Dobre Dla Domu.
Xtreme Fitness Gyms otwiera kolejne kluby, ale to nie liczby przyciągają uwagę. Co sprawia, że franczyzobiorcy zostają na dłużej i rozwijają się razem z siecią?
Platforma Tribeware to inteligentny pośrednik między menedżerem a pracownikami. Wskazuje im drogę do przyjętych celów, nagradza za wykonane zadania i wylicza, co udało się dzięki nim zyskać.
Robert Podleś, właściciel firmy Cobi, zaczynał prowadzić biznes w trudnej komunistycznej rzeczywistości. Dzisiaj jego firma sprzedaje swoje produkty do ponad 40 krajów świata. Ale gdyby nie mama, kto wie jak potoczyłyby się jego losy...
Rafał Jaźwiński od trzech lat prowadzi placówkę franczyzową pod marką Northgate Logistics. Specyfika biznesu pozwala obsługiwać klientów na całym świecie.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali