Rynek z przyszłością
Anna Krajewska, franczyzodawczyni Salad Story
Wiosną zapowiadała pani, że do 2022 roku sieć Salad Story będzie liczyć 70 lokali. Jak idzie otwieranie nowych placówek?
Podtrzymuję te zapowiedzi. Właśnie otworzyliśmy nowy lokal w warszawskim Wola Parku. Mamy już podpisane umowy najmu na dwa kolejne, w Warszawie i Wrocławiu. Finalizujemy następne cztery umowy. To wszystko nasze lokale własne, które na razie chcemy koncentrować w Warszawie i Wrocławiu, choć nie wykluczamy, że i w innych dużych miastach będziemy się rozwijać przez nasze własne otwarcia. Jednocześnie jednak poszukujemy franczyzobiorców, którym mamy do zaoferowania zmodyfikowany i ulepszony system współpracy. Pracowaliśmy nad nim przez ostatnie miesiące. Zmieniamy schemat wsparcia dla franczyzobiorców, dając im m.in. więcej narzędzi do kontrolowania firmy i działań marketingowych. Chcemy teraz mocno promować nasz system, m.in. poprzez udział w najbliższych Targach Franczyza.
Do tej pory główny nacisk położony był na rozwój lokali w galeriach handlowych. Czy coś się zmieni?
W tej chwili jako marka sieciowa dominujemy na rynku galerii handlowych. Ale w Warszawie mamy też pięć punktów w lokalizacjach przyulicznych i właśnie ten format chcemy teraz rozwijać poza stolicą. To będą miejsca gdzie serowować będziemy głównie lunche, zlokalizowane w ruchliwej okolicy, w pobliżu biurowców, tam, gdzie jest duży przepływ ludzi. Póki co widzimy nasz rozwój głównie w dużych miastach. Jednak polski krajobraz gastronomiczny się zmienia. Konsumenci coraz bardziej zwracają uwagę na jakość jedzenia. Za jakiś czas nasze lokale będą z powodzeniem mogły działać również w mniejszych miastach. Trzymamy rękę na pulsie.
Z jaką inwestycją powinien się liczyć wasz franczyzobiorca?
Przewidywana kwota inwestycji, potrzebna do otwarcia punktu Salad Story, to 300-500 tys. zł. Opłata wstępna wynosi 30 tys. zł. Wysokość opłat miesięcznych będzie ustalana progowo, w zależności od wysokości osiąganych obrotów.
Rozmawiała Monika Wojniak-Żyłowska
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Przedsiębiorcy wygrywają z fiskusem walkę o zwrot VAT z tytułu stosowania 8 proc. zamiast 5 proc. stawki VAT przy sprzedaży dań na wynos.
Połączenie restauracji z produkcją piwa przyciąga klientów. Browar Korona postanowił to wykorzystać.
Niewinni Czarodzieje TrzyZero to biznes gastronomiczny, którego współwłaścicielem jest Kuba Wojewódzki. Teraz marka szuka franczyzobiorców.
Franczyzobiorca rzucił korporację dla rodziny i rozpoczął własny biznes. Wiosną tego roku otworzył własny punkt Bafra Kebab i już myśli o kolejnych.
– Nasza unikalność przyciąga klientów – mówi Orest Zahrodskyy, franchise manager Lviv Croissants.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję magazynu "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Franczyzobiorczyni Tax Safe z Krakowa dba o work-life balance, ale klientów cały czas jej przybywa. Jak sobie radzi?
La Mancha szuka partnerów szczególnie w Białymstoku i Szczecinie. Dlaczego to dobry moment na nawiązanie współpracy?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...