FIRMA
gastronomia
Biznes ze smakiem
We franczyzowe pizzerie Da Grasso zainwestowało prawie 200 franczyzobiorców i norweski koncern Orkla. Co zobaczyli w tym biznesie?
Co naprawdę jest w ustawie o franczyzie?
Po opublikowaniu projektu ustawy o franczyzie w wykazie prac rządu, media dostały emocjonalnej wścieklizny. Jedni eksperci wspierają ustawę, inni są przeciw. A co tak naprawdę zapisano w ustawie?
Umowy franczyzowe straszą!
Czytajmy umowy albo dajmy je do sprawdzenia prawnikom. „Niekorzystne zapisy wcale nie muszą być wpisane małym druczkiem”.
Jak okiełznać ryzyko?
Niektórzy przedsiębiorcy są jak alpiniści – lubią ryzykowną grę biznesową. Jednak większość z nas ma obawy przed zainwestowaniem pieniędzy. Jak sobie z tym poradzić?
Skąd wziąć pomysły na biznes?
Wakacje, plaża. Tyle się dzieje. I ta myśl: „Nienawidzę szefa, muszę zmienić pracę!”. Ale skąd wziąć pomysły na biznes?
edukacja
Tylko sprawdzona franczyza się opłaca
– Żeby się nie pomylić przy wyborze franczyzy, warto wiedzieć czym franczyza jest, a czym nie jest – mówi dr Marta Ziółkowska z SGH, prowadząca studia podyplomowe z franczyzy.
Czy kabaret to żyła złota?
– Czasami jest tak, że ten biznes się nie opłaca. A czasami dla niektórych okazuje się wyspą skarbów – mówi Olga Lasak, artystka kabaretowa.
usługi dla biznesu
Franczyza nie dla wszystkich
„Przekształcenie biznesu w sieć franczyzową może być opłacalnym krokiem. Ale ten krok może zrobić tylko zyskowna firma, która ma czym podzielić się z franczyzobiorcami” – mówi Michał Skubiszewski, konsultant z firmy doradczej PROFIT system.
gastronomia
Jak zostać prywatnym kucharzem?
Paweł Sitarz odkrył niszę w gastronomii i został pierwszym mobilnym kucharzem w Polsce. Ile zarabia i kto korzysta z jego usług?
Dwa biznesy naraz – szkoła tańca i kawiarnia
Szkoła tańca i kawiarnia Mała Sicilia to dwa polskie biznesy Stefano Terrazzino. W drzwiach witają nas ścięte głowy Maura przerobione na doniczki.