Forum: PF Mieszko 1475
Wracając do samej działaności. Można nie robić nic.Można również samodzielnie prowadzić taki punkt lub mozna z kimś (np. Mieszko, Grosik).Ja osobiście współpracuję z Mieszkiem. Ci którzy nie zamierzają otwierać dalszej części nie muszą czytać.
Na tym rynku funkcjonuję na tyle długo,że z powodzeniem mógłbym działać samodzielnie. Byłbym w stanie wytargować w bankach lepsze warunki niż daje Mieszko i dzięki temu moje zyski widocznie by wzrosły. Dlaczego więc tego nie robię. Powodów jest kilka. Jedna leżące po stronie emocjonalnej - lojalność wobec partnera, jak również poczucie stabilności w większej grupie osób. Po drugie powody natury czysto biznesowej. W sytuacji gdy jestem samodzielny muszę:sam negocjować w bankach, sam puszczać przelewy (i napisać specjalny program króty jest piekielnie drogi),negocjować umowy z wystawcami faktur,uwiarygadniać się w sieciach sklepów,wszystko kontrolować, a na koniec wziąść pełną odpowiedzialność. Jest to wszystko do zrobienia. Ale wymaga dużego nakładu czasu jak również i odpowiednich predyspozycji.Na nic innego nie miałbym czasu, co akurat w mojej sytuacji ma znaczenie. Wybrałem więć wygodę i jak dotychczas jestem zadowolony.
Dość dużo zostało napisane o jakości obsługi. Ponieważ współpracuję z Mieszkiem długo, mogę na ten temat się wypowiedzieć.Prawda jest taka, że jakość jest zadowalająca,akceptowalna przez klientów, ale jeszcze dużo brakuje jej do doskonałości.Ale na przestrzeni ostatniego czasu widać znaczna poprawę.
Dla tych co dotrwali do końca mojego przydługiego wywodu, podam to co najciekawsze. Pieniądze. Prowadzę kilka punktów, wiem jak są prowadzone inne w Mieszku.
Jak się wszyscy orientują inwestycja nie jest strasznie wielka i nigdy nie przekracza 10 tys zł (wliczam w to zawsze ok. 2 tys stratę za pierwsze 3 miesiące działania). Czasami jest mniejsza, nigdy jednak nie miałem większej. Jak punkt się rozkręci to jest lepiej. Optimum obrotów osiaga gdzieś mniej więcej po ok. roku. Należy pamiętać, że punkt punktowi nierówny. Mój najlepszy przynosi mi "czysty" zysk (po rozliczeniu się z mieszkiem, pracownikami, czynszem itp)w przedziale 3-4 tys zł miesięcznie. Ten najsłabszy tyle, że jest. Nic na nim nie zarabiam, ale powoli zwiększa obroty. Znam jednak punkty które potrafią właścicielowi przynieść na "czysto" nawet po 8 tys miesięcznie, ale i takie które są deficytowe pomimo 6 miesięcznej obecności na rynku. Osobiście uważam, że punkt który zarabia na "czysto" 1,5 do 2 tys to przyzwoity punt. Jeżeli ktoś z was zamierza na poważnie podejśc do tematu, postaram się odpowiedzieć na sensowne pytania.
Pozdrawiam
Oczywiście lokalizacja ma zasadnicze znaczenie dla powodzenia tego biznesu, chodzi o to by była dobra. Lokalizacje w marketach są zdecydowanie lepsze, gdyż dodatkowo korzystamy z ich klientów, a ponadto jest to miejsce często uczęszczane i zwłaszcza na poczatku łatwiej jest ze wzgledów reklamowych. Kolejna korzyśc to większe bezpieczeństwo, gdyż w praktyce markety mają ochronę i trochę się z niej korzysta. Ale bym nie przeceniał marketów. Lokalizacje samodzielne też zdają egzamin, chociaż osobiście wszystko mam w większych sklepach.Ale gdybym miał do wyboru market położony trochę na uboczu i dobrą samodzielną lokalizację to wybrałbym jednak samodzielną. Jako lekturę spróbuj uzyskać z Mieszka instrukcję do otwierania punktów. Jest tam opisane punkt po punkcie (m.in.lokalizacje) wszystko co jest potrzebne do uruchomienia takiej firmy.
2- czy to prawda że gotówka będzie obligatoryjnie odbierana przez Solid Security?
Jeżeli ktoś z Was mainformacje dotyczące powyższych dwóch pytań przoszę o odpowiedź.
Jeżel ito jest prawda, to chyba warto z nimi współpracować
Pozdrawiam
Konkurujemy ceną, dostępnością usługi i miłą obsługą - mówi o tajemnicach biznesowej kuchni Bartłomiej Urbanowicz, właściciel firmy Mieszko, pośredniczącej w płaceniu rachunków. Na stronach tygodnika ANGORA. Gorąco Polecam ! http://www.angora.pl/kod.php
Pozostałe kategorie
tematy
komentarze
użytkownicy
HANDEL 427
USŁUGI 557
- turystyka i hotele 32
- doradztwo i księgowość 24
- gastronomia 208
- finanse i bankowość 106
- edukacja 34
- beauty i fitness 24
- usługi dla konsumentów 45
- nieruchomości 22
- usługi dla biznesu 62
inne 1475
PROFIT system informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na forum. Usuwane będą wypowiedzi o treści reklamowej lub rażąco sprzecznej z zasadami dobrego wychowania.
Wypowiedzi mogą zamieszczać tylko zarejestrowani użytkownicy. Adres IP osoby zamieszczającej wypowiedź jest prezentowany wszystkim użytkownikom. Konta użytkowników będą blokowane w przypadku zamieszczania wypowiedzi reklamowych, niekulturalnych lub naruszających czyjeś dobre imię. W przypadku zauważenia nadużyć prosimy o kontakt: redakcja@franchising.pl.
Administrator forum porządkuje forum łącząc wątki o podobnej tematyce oraz poprawia nazwy tematów.
Redakcja zastrzega sobie prawo do wykorzystywania całości lub części wypowiedzi zamieszczonych na forum portalu Franchising.pl w artykułach publikowanych na portalu Franchising.pl i w miesięczniku Własny Biznes FRANCHISING.