Forum: Którą pizzerię wybrać? 1475
Witam ,
Jestem zainteresowany w wejscie w gastronomie na zasadzie franczyzny , dokladnie chodzi o pizzerie.Calkowity koszt otwarcia szacowany jest pomiedzy 70-100 moze 110 tys zlotych.Planowana wielkosc lokalu to 75-100m2.Szacowane zabezpieczenie kosztow na poczatku dzialalnosci to 20-40 tys srodkow wlasnych. Chodzi o miasto 250 tys gdzie dziala juz troche pizzeri franczyzowych, najwiekszych graczy na polskim rynku.Nie ukrywam tez z mam pewnego faworyta, ktory mimo wszystko istnieje juz w tym miescie, lecz z tego co zauwazylem srednia liczba mieszkancow do otwarcia lokalu dla kazdej sieci to ok 50 tys.
Oto Propozycje :
Biesiadowo
Da Grasso
Gruby Benek
Hallo Pizza
Pizzeria La Torre
Maxi Pizza
Metro Pizza
Dominium
Presto
Sollo Pizza
Telepizza
Prosze o opinie z uzasadnieniem i wstepnymi kosztami, rowniez chetnie sie, skontaktuje droga mailowa.
Pozdrawiam
Tomasz
mrowago22@o2.pl
witam
bylem w kilku lokalach
Da Grasso- nic szczegolnego wystroj mnie nie urzekl pizza rowniez srednia
Dominium- odwiedzilem punkt sezonowy wiec o wystroju nic nie moge powiedziec, natomiast pizza przecietna i ceny z kosmosu
Presto- to jest moj faworyt bardzo dobra pizza, klimatyczny wystroj ale z tego co sie orientuje to wymagaja wyzszego kapitalu
Sollo Pizza- faworyt nr 2 bylem w ich punkcie w galerii handlowej wiec wystroju nie bylo ale pizza naprawde dobra i nie droga polecam
Telepizza- bylem dawnoooooo pizza dobra ale droga
reszty nie znam, nie odwiedzilem a gdyby nie ta strona to nawet bym o ich istnieniu nie wiedzial. najbardziej rozpoznawalna jest chyba Telepizza istniejaca na rynku od lat.
pozdrawiam
może warto się zastanowić nad pizzerią bez pizzerii?
pozdrawiam
Pizza Apetita
Przepraszam ,że nie dokończyłem poprzedniej wypowiedzi. Ze swojego doświadczenia moge wypowiedzieć się na temat dwuch sieci .
Kiedyś byłem zainteresowany współpracą z siecia gruby benek ,na oko ich oferta jest bardzo ciekawa ,pobieraja niska opłate franczyzową ,ale po szczdegółowej kalkulacji zastanawiam sie dla kogo skierowana jest ich oferta ,chyba dla naiwniaków nie potrafiących liczyć.Otórz w tej sieci należy ciasto do pizzy zakupować bezpośrednio z sieci. Na każdej kulce czyli na jednej pizzy jesteśmy stratni średno około 3 zł. Łatwo policzyć jeżeli sprzedajesz w swojej pizzerii 100pizzy dziennie to dziennie jesteś do tyłu 300zł a w skali miesiąca jest to kwota 9000zł. Jeszcze gorzej jeżeli okaże się ,że twoja pizzeria jest w dobrym punkcie i sprzedajesz średnio 200 pizzy dziennie ,wtedy twoja opłata do sieci to 18000zł. Jak dla mnie to jakaś paranoja . Szybciutko zrezygnowałem ze współpracy z ta siecią.
Mogę również wypowiedzieć się na temat sieci da grasoo która doskonale znam .
Otwierając lokakal w ich sieci masz przynajmniej pewność ,że marka jest znana i rozpoznawalna w całej Polsce.Inwestycja jest ogromna bo w lokal 120m trzeba zainwestować około 300tys.zł .Pewne jest ,że inwestycja prędzej czy pózniej sie zwróci ,napewno nie ma co liczyć ,że potrwa to kilka miesięcy ale po około dwóch-trzech latach odzyskamy poniesione nakłady.
Ale uwaga !!! Bardzo niepokoją mnie ostatnio zmiany w da grasso. Otóż najprawdopodobniej jest to spowodowane sytuacja przejmowania da grasso przez sfinksa. Bardzo dużo lokali które już istnieją, odbija od sieci da grasso ,niektóre próbuja stworzyc własna sieć a niektóre zaczynaja działać indywidualnie.
Da grasso na siłę próbuje wprowadzać w swoje lokale nowy asortyment np.sałatki oraz wprowadzić centralne zaopatrzenie. W ostatnim okresie przedstawiciel da grasso jeżdził po lokalach i zadawał jakies dziwne pytania typu ile ser sie zużywa ile mąki itp.
Nie wiem czy nie będą podejmować prób pobierania oprucz opłaty franczyzowej prowizji od utargów.
Ogólnie wśród franczyzobiorców da grasso panuje panika ,ludzie nie czuja się pewnie.
Oby tylko nie powturzyła się sytuacja jaką przerabiali już franczyzobiorcy sfinksa ,czyli ogromne kary finansowe pod byle pretekstem.
Nie zniechęcam nikogo do przystępowania do sieci. W niektórych miastach szczególnie większych praktycznie nie ma mozliwości działania jako indywidualna pizzeria .i albo prowadzisz lokal sieciowy albo juz po tobie.
Przepraszam ,że nie dokończyłem poprzedniej wypowiedzi. Ze swojego doświadczenia moge wypowiedzieć się na temat dwuch sieci .
Kiedyś byłem zainteresowany współpracą z siecia gruby benek ,na oko ich oferta jest bardzo ciekawa ,pobieraja niska opłate franczyzową ,ale po szczdegółowej kalkulacji zastanawiam sie dla kogo skierowana jest ich oferta ,chyba dla naiwniaków nie potrafiących liczyć.Otórz w tej sieci należy ciasto do pizzy zakupować bezpośrednio z sieci. Na każdej kulce czyli na jednej pizzy jesteśmy stratni średno około 3 zł. Łatwo policzyć jeżeli sprzedajesz w swojej pizzerii 100pizzy dziennie to dziennie jesteś do tyłu 300zł a w skali miesiąca jest to kwota 9000zł. Jeszcze gorzej jeżeli okaże się ,że twoja pizzeria jest w dobrym punkcie i sprzedajesz średnio 200 pizzy dziennie ,wtedy twoja opłata do sieci to 18000zł. Jak dla mnie to jakaś paranoja . Szybciutko zrezygnowałem ze współpracy z ta siecią.
Mogę również wypowiedzieć się na temat sieci da grasoo która doskonale znam .
Otwierając lokakal w ich sieci masz przynajmniej pewność ,że marka jest znana i rozpoznawalna w całej Polsce.Inwestycja jest ogromna bo w lokal 120m trzeba zainwestować około 300tys.zł .Pewne jest ,że inwestycja prędzej czy pózniej sie zwróci ,napewno nie ma co liczyć ,że potrwa to kilka miesięcy ale po około dwóch-trzech latach odzyskamy poniesione nakłady.
Ale uwaga !!! Bardzo niepokoją mnie ostatnio zmiany w da grasso. Otóż najprawdopodobniej jest to spowodowane sytuacja przejmowania da grasso przez sfinksa. Bardzo dużo lokali które już istnieją, odbija od sieci da grasso ,niektóre próbuja stworzyc własna sieć a niektóre zaczynaja działać indywidualnie.
Da grasso na siłę próbuje wprowadzać w swoje lokale nowy asortyment np.sałatki oraz wprowadzić centralne zaopatrzenie. W ostatnim okresie przedstawiciel da grasso jeżdził po lokalach i zadawał jakies dziwne pytania typu ile ser sie zużywa ile mąki itp.
Nie wiem czy nie będą podejmować prób pobierania oprucz opłaty franczyzowej prowizji od utargów.
Ogólnie wśród franczyzobiorców da grasso panuje panika ,ludzie nie czuja się pewnie.
Oby tylko nie powturzyła się sytuacja jaką przerabiali już franczyzobiorcy sfinksa ,czyli ogromne kary finansowe pod byle pretekstem.
Nie zniechęcam nikogo do przystępowania do sieci. W niektórych miastach szczególnie większych praktycznie nie ma mozliwości działania jako indywidualna pizzeria .i albo prowadzisz lokal sieciowy albo juz po tobie.
otworzenie pizzerii w mieście do 200 000 mieszkańców przy lokalu 100-120 m to koszt góra : 50 000 zl
w chwili obecnej planujemy otwarcie pizzerii w Warszawie, gdzie planowany budżeto 87 000 już z aranżacją i adaptacją miejsca
Zgadzam się z przedmówcą, że sieć ben-benk-a padnie wkrótce i to będą potencjalne lokale do przejęcia.
Zapraszam do kontaktu na priv franczyza@gcztery.eu
poszukujemy przedsiębiorczych osób do zarządzania naszymi lokalami.
Witam serdecznie
Również jak przedmówca poszukuję jakiejś koncepcji do otworzenia własnego interesu gastronomicznego na zasadach franszyzy na pow. lokalowej ok.100mkw.
Jestem po kilku rozmowach i miałam okazję zapoznać się z niektórymi umowami oraz opiniami o danej sieci.
Jak wielu na tym forum biorę pod uwagę sieci tj. Gruby-Benek, Biesiadowo, Da Grasso, Presto sieci które są znane, rozpoznawalne jak i rozwojowe, ale niestety w niektórych przypadkach koszt inwestycji co do rentowności mnie przerasta.
Uwagę moją przyciąga w miarę młoda ale z tego co widzę rozwojowa sieć Biesiadowo.
Zdania na forum są podzielone co do tej sieci ale na ich stronie internetowej widać że zostają otwierane kolejne lokalizację co mnie utwierdza w spotkaniu i szczegółowej rozmowie z przedstawicielem tej firmy
Czekam na jakieś opinie lub poradę .
Pozdrawiam
OFERTA DLA PIZZERII! Mozzarella 100% za 9,99zł za kg!
ZAPRASZAMY SERDECZNIE!
https://horecalink.pl/
a jak to obecnie wygląda, jaka franczyze polecacie jesli chodzi o pizze włąsnie? ktoś sie orientował?
Z tego co się orientuje słyszałem ze Fabryka pizzy ma dobrą ofertę dla franczyzobiorców,
sfinks teraz mocno inwestuje w różne koncepty
Zapraszamy do zapoznania się z naszą aktualną ofertą dla franczyzobiorców. W ciągu ostatnich kilku lat bardzo się ona zmieniła, a czasy, kiedy ceny surowców (m.in. kulek ciasta) były wysokie, odeszły wraz z poprzednim właścicielem. Obecnie ciasto na pizzę też zamawiane jest w centrali, ale po niższych niż kiedyś cenach - po to tylko, aby utrzymać tę samą jakość, a nie zarabiać na franczyzobiorcach. Podczas wprowadzania zmian w sieci nie obyło się niestety bez strat (zamknięcia lokali), jednak obecnie sytuacja jest opanowana, stabilna, a nowy zarząd mocno wspiera wszystkich inwestorów (oferując pełną pomoc w zakresie wyboru i projektów technologicznych dla lokali, szkolenia i zatrudnienia personelu, marketingu na otwarcie oraz przez cały czas prowadzenia restauracji).
Nasz obecny model franczyzowy, to, jesteśmy o tym głęboko przekonani, najlepszy produkt tego typu na polskim rynku. Najlepiej świadczą o tym przykłady naszych lokali. Wszystkie bez wyjątku przynoszą zyski. Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą, chętnie odpowiemy na Państwa pytania: www.grubybenek.pl.
Nie polecam franczyzy z Dominium. Współpracuje z nimi i jestem nie zadowolony.
Jeżeli jesteście zainteresowani, skontaktujcie się z jednym z ich franczyzobiorców, a uchronicie siebie przed największym błędem kosztującym Was 5 lat życia.
Pozostałe kategorie
tematy
komentarze
użytkownicy
HANDEL 427
USŁUGI 557
- turystyka i hotele 32
- doradztwo i księgowość 24
- gastronomia 208
- finanse i bankowość 106
- edukacja 34
- beauty i fitness 24
- usługi dla konsumentów 45
- nieruchomości 22
- usługi dla biznesu 62
inne 1475
PROFIT system informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na forum. Usuwane będą wypowiedzi o treści reklamowej lub rażąco sprzecznej z zasadami dobrego wychowania.
Wypowiedzi mogą zamieszczać tylko zarejestrowani użytkownicy. Adres IP osoby zamieszczającej wypowiedź jest prezentowany wszystkim użytkownikom. Konta użytkowników będą blokowane w przypadku zamieszczania wypowiedzi reklamowych, niekulturalnych lub naruszających czyjeś dobre imię. W przypadku zauważenia nadużyć prosimy o kontakt: redakcja@franchising.pl.
Administrator forum porządkuje forum łącząc wątki o podobnej tematyce oraz poprawia nazwy tematów.
Redakcja zastrzega sobie prawo do wykorzystywania całości lub części wypowiedzi zamieszczonych na forum portalu Franchising.pl w artykułach publikowanych na portalu Franchising.pl i w miesięczniku Własny Biznes FRANCHISING.