Forum: Yogen Fruz - gastronomia 221

Sebi 13.11.2002 *.rt250.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl

Zgadzam się z Arkiem, 200 kostek dziennie to ok.20 na godzinę, czyli 1 kostka na 3 minuty. Biorąc pod uwagę, że jogurt trzeba jeszcze przygotować (zmiksować z owocami), powinna ustawić się kolejka, czy to możliwe?

Pracownik YOGEN FRUZ 13.11.2002 *.ptp139-2.dostep.pl

Mamy punkty które sprzedają średnio 300 kostek dziennie przez 7 dni w tygodniu. Rekodr Polski w sprzedaży to 700 kostek w jeden dziń ... Asortyment naszych lokali stanowią również napoje Pepsi, Nescafe, ciastka Green Way i Fornetti.

Sebi 13.11.2002 *.pm236.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl

Z informacji które otrzymałem od p.Lipińskiego wynika, że "światowy rekord dziennej sprzedaży został pobity w Polsce i wynosił 1000 porcji". Ponadto zysk w wys. 10 tys. zł (o których wspomniał Piotr) wynikał przy założeniu dziennej sprzedaży w wys. 240 porcji. Które dane są prawdziwe?

YOGEN FRUZ 14.11.2002 *.ptp130-2.dostep.pl

Przy sprzedaży 240 porcji zysk po odliczeniu kosztów stałych wynosi 13 tys. zł (liczymy tylko sprzedaż jogurtu z owocami w kubeczkach, sprzedaż np. koktajli jogurtowych czy sałatek powoduje większy zysk na jednej kostce jogurtowej). Rekord 700 kostek jest tego rocznym wynikiem, sprzedaż na poziomie 1000 kostek została ustanowiona przez lokal naszej sieci pod konie lat 90-tych w Polsce gdy był jeszcze inny dawca licencji YOGEN FRUZ na naszym rynku. Poziom sprzedaży związany jest z obsługą, dobry sprzedawca przygotowuje jedną porcją w czasie poniżej 1 min. Z całą pewnością wszystkie osóby zainteresowanych naszą siecią uzyskają wyczerpujace odpowiedzi na swoje pytania na organizowanych przez ten portal Targach on-line.

Kibic 14.11.2002 *.net1.chomiczowka.net.pl

Z całą pewnością Yogurty zasłużyły na trafienie do targów - chyba nic nie było tak dyskutowane na tym forum. Widzę ze trzy tematy po kilkanaście wypowiedzi...

Jacek M. 24.11.2002 *.pg110.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl

Proszę o informację niezbędne dla oszacowania wyników finansowych, o których mówiliście tutaj Państwo.
1. Jakie lokalizacje dzisiaj cieszą się największą popularnością (markety, rynki, lokalizacje sezonowe (tzn. gdzie jest spodziewany największy obrót.
2. 240 porcji sprzedanych dziennie - czy to jest przy założeniu jednego sprzedawcy? i ile godzin w ciągu dnia jest czynny punkt.
3. Jaki jkest koszt zmienny 1 porcji (cena półproduktów, opakowanie(?), opłata licencyjna - jeśli tak jest kalkulowana.
4. Jaka jest cena netto (bez VAT) produktów.
5. Czy franchisingobiorca też jest płatnikiem podatku VAT (?).
Jeśli ktoś zna odpowiedzi na te pytania to prosiłbym mail'a na nw. adres
jacekjacek53@wp.pl

Piotr 24.11.2002 *.212.76.33.74

Myślę że te pytania najlepiej zadać YOGEN FRUZ, jak już wcześniej pisałem będę otwierał punkt YOGEN FRUZ jeszcze w tym roku i na wszystkie tego typu pytania uzyskałem odpowiedź właśnie od nich.

Jacek M. 24.11.2002 *.pj101.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl

Dziękuję Piotr

HAKAN 27.11.2002 *.browar.comtech.com.pl

NIECO OPTYMISTYCZNE TE WASZE ZAŁOŻENIA DOTYCZĄCE ROZWOJU SIECI. JESTEM DOŚWIADCZONYM PRZEDSIĘBIORCĄ I ZNAM TAJNIKI RYNKU MROŻONYCH DESERÓW PRODUKOWANYCH NA BAZIE LODÓW LUB JOGURTU. PANIE LIPIŃSKI - ŻYCZĘ POWODZENIA.

Lesław 27.11.2002 *.kat03238063.visp.energis.pl

ZŁote góry!!!
Szanowni franczyzodawcy - a może tak ostrożniej z tymi waszymi prognozami.
Sam jestem inwestorem i wiem ,że w interesie nie jest tak łatwo jak to przedstawiacie.
Życzę ostrożności franczyzobiorcom.
Zbyt dużo macie do stracenia- w przeciwieństwie do dawców !!!

Zainteresowny 27.11.2002 *.ptp145-2.dostep.pl

Mam pytanie jakie "tajniki" mrożonych deserów na bazie lodów i jogurtu posiada Pan HAKAN (jest taki piłkaż Turecki), rozumiem że zakładany plan rozwoju sieci Yogen Fruz jest na czymś oparty np. na tym że już kilku biorców podpisało umowy i jest w trakcie otwierania swoich lokali.

Xawier 27.11.2002 *.ptp145-2.dostep.pl

Mam pytanie do Pana Lesława, czy może mi Pan podpowiedzieć który system franchisingowy gwarantuje w 100% powodzenie i duże zyski. Bo z tego co wiem to franchising (dotyczy to wszytskich sieci) tylko minimalizuje możliwość ewentualnego niepowodzenia. Na 100 nowo otwarych firm przetrwa tylko 10, na 100 nowych punktów franchisingowych przetrwa tylko 60 - taka jest statystyka. Panie Lesławie nie jestem tak doświadczonym Inwestorem jak Pan, więc może się mylę? Tak na marginesie, jeszcze nie słyszałem żeby jakiś lokal tej sieci zbankrutował, a może się również mylę?

Oponent 27.11.2002 *.pa98.rodlo.sdi.tpnet.pl

Zgadzam się z Xawierem, franczyza minimalizuje ryzyko, choć słyszałem, że odsetek firm które przetrwały jest większy - sięga prawie 90%.
Co do YF, to trudno chyba żeby jakiś punkt "zbankrutował" - nie ta skala działalności. Poprostu ktoś rezygnuje i prowadzi inną działalność.

do oponenta 28.11.2002 *.browar.comtech.com.pl

tak, owszem zmienia profil działalności, a co z kasą, którą wrzucił w opłate franczyzową i inne opłaty

HAKAN 28.11.2002 *.browar.comtech.com.pl

CZUJĘ SIĘ URAŻONY, NIĘ BĘDĘ KONTYNUOWAŁ WYPOWIEDZI NA TYMŻE FORUM.

Oponent 28.11.2002 *.net1.chomiczowka.net.pl

Sam nie planuje kupować licencji gastronomicznej - nie czuje się pewny w tym biznesie. Ale z tego co czytałem na tym portalu wynika Yogen Fruz nie pobiera opłat wstępnych.

do oponenta 28.11.2002 *.browar.comtech.com.pl

szkoda, że jest Pan/i nieuważnym czytelnikiem. Cyt.: "oraz opłacić prawa licencyjne"

jazz 28.11.2002 *.pa70.dzierzoniow.sdi.tpnet.pl

obawiam sie ,że na codzień nie wiemy ilu biorców bankrutuje. Dawca uruchamia wcześniej złożone weksle biorcy,przejmuje udziały,wykupuje długi itd....biorca odchodzi "z dorbam" ale punkt sieci trwa dalej

Biorca YOGEN FRUZ 29.11.2002 *.ptp134-2.dostep.pl

Szanowni Państwo, koszty z tytułu wejścia do sieci jakie poniosłem były to: zakup licencji w wysokości 3 tys. USD i zakup urządzenia 10 500 zł i około 1 500 zł zakup podstawowego wyposażenia. Lokal miałem własny. Nie ponoszę żadnych opłat co miesięcznych z tytułu przynależenia do sieci, w przypadku bankructwa (jak narazie nie planuję) sieć odkupuje urządzenie i podstawowe wyposażenie (odliczając koszty eksploatacji). Nie podpisałem żadnego weksla, nie mam z góry narzuconych limitów/wielkości zamówienia(zamawiam towar w miarę potrzeb). Sieć pomogła mi w dodatkowym wyposażeniu punktu m.in. w ekspres do kawy Nescafe, premix Pepsi i w inny asortyment (mam m.in. dodatkowe upusty na sprzedaży tych produktów).

Krytykant 29.11.2002 *.pq97.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl

Mam kilka uwag do uczestników tej dyskusji, dlaczego uraziliście HAKANA, osobę która jest w posiadaniu "tajników" związanych z mrożonymi deserami na bazie lodów lub jogurtu, być może jest to wiedza nieznana nikomu, choć można zauważyć w tonie HAKANA jakąś niechęć do prezesa YF Zdrowe Desry II, i "tajemnica" dotyczy osobistych nierozwiazanych spraw. HAKAN skarbie nie daj się :)

Pozostałe kategorie

PROFIT system informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na forum. Usuwane będą wypowiedzi o treści reklamowej lub rażąco sprzecznej z zasadami dobrego wychowania.

Wypowiedzi mogą zamieszczać tylko zarejestrowani użytkownicy. Adres IP osoby zamieszczającej wypowiedź jest prezentowany wszystkim użytkownikom. Konta użytkowników będą blokowane w przypadku zamieszczania wypowiedzi reklamowych, niekulturalnych lub naruszających czyjeś dobre imię. W przypadku zauważenia nadużyć prosimy o kontakt: redakcja@franchising.pl.

Administrator forum porządkuje forum łącząc wątki o podobnej tematyce oraz poprawia nazwy tematów.

Redakcja zastrzega sobie prawo do wykorzystywania całości lub części wypowiedzi zamieszczonych na forum portalu Franchising.pl w artykułach publikowanych na portalu Franchising.pl i w miesięczniku Własny Biznes FRANCHISING.